Weather - Καιρός

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Πολύ σκληρή η Αντιπολίτευση...


Με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και πάνδημο αίτημα για εκλογές συνεχίζει να αντιδρά η αντιπολίτευση ενώπιον της απόφασης του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος επί της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Μάλιστα, σε όλα τα κομματικά επιτελεία επικρατεί προεκλογικός συναγερμός και το σύνολο των σχεδιασμών γίνεται με φόντο την ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή σε κάλπες.
«Έχω ιστορική ευθύνη»
Χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και προανήγγειλε την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, έχω την ιστορική ευθύνη να κάνω ό,τι απαιτείται προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες. Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια, τα οποία υπάρχουν, τουλάχιστον εμάς να μην μας βρουν συνεργούς». Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να διασωθεί, έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό και εκβιαστικό, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση μας στην Ευρώπη. Εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία, πάση θυσία, τέτοιους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς και μπορεί να το κάνει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε απλά μπροστά μας το αίτημα για εκλογές, αλλά είναι εθνική ανάγκη. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». Πληροφορίες από τη ΝΔ ήθελαν την ηγετική ομάδα του κόμματος να εξετάζει ακόμα και την παραίτηση του συνόλου της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ομού μετά των επιλαχόντων, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογικές αναμετρήσεις ευρείας κλίμακας για την αναπλήρωσή τους, κίνηση που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές.
Εκλογές ζητά η Αριστερά
Από την πλευρά του ΚΚΕ, η γ.γ. του κόμματος Α. Παπαρήγα μιλώντας στο «Ράδιο 9», τόνισε χαρακτηριστικά ότι «λέμε όχι στο δημοψήφισμα και λέμε ναι στις εκλογές, δεν. Το δημοψήφισμα το βάζει ο Παπανδρέου -βάζω μια παρένθεση, μπορεί να είναι στρίβειν διά του αρραβώνος, δεν ξέρω - αλλά εν πάση περιπτώσει το βάζει με έναν εκβιαστικό και ωμό τρόπο. Θα βάλει ερωτήματα παραπλανητικά και θέλει να υποκαταστήσει τη γενικότερη κρίση του λαού με ορισμένα παραπλανητικά ερωτήματα. Οι εκλογές έτσι και αλλιώς, αντικειμενικά θα βάλουν αυτό το ζήτημα. Οι εκλογές δεν θα έχουν κεντρικό ζήτημα την κρίση, τη διέξοδο, τα μνημόνια και όλα αυτά, έτσι και αλλιώς;». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού, μετά την περήφανη στάση του λαού μας στην επέτειο του “όχι”, τελικά σύρεται σε κάλπες. Απ’ ότι φαίνεται και παρά τη θέλησή του, τελικά δεν θα είναι κάλπες δημοψηφίσματος, αλλά κάλπες εκλογών». Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι «το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος. Είναι ανάγκη η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές».
Καρατζαφέρης «καλεί» Σαμαρά
Όσον αφορά στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Κ.Ο. του κόμματος, τόνισε ότι «η χώρα οδηγείται σε πλήρη αποσύνθεση. Όλοι αγωνιούν και οι θεσμοί παραπαίουν. Η κυβέρνηση και τα κόμματα βρίσκονται στον αστερισμό της παράνοιας. Το μόνο δημοκρατικό καταφύγιό μας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε αυτόν προσφεύγουμε με δημόσια έκκλησή μας να μεθοδεύσει, την ύστατη αυτή στιγμή, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Άλλως, ας ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα, όχι αύριο, την σύμφωνη γνώμη τους για προκήρυξη εκλογών εντός του Νοεμβρίου». Προσέθεσε, δε, ότι «η χώρα βρίσκεται σε μία περιδίνηση. Οι καιροί ου μενετοί. Ο κ. Σαμαράς υπαινίχθη αυτά τα οποία ακριβώς είχαμε προτείνει εμείς το Μάιο. Πιστεύω ότι, σε αυτές τις δραματικές ώρες, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μείνει ασυντόνιστη. Προς τούτο, θα ζητήσω από τον κ. Σαμαρά να υπάρξει μία συνάντηση». Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «οι  Ελληνίδες και οι Έλληνες […] αντιλαμβάνονται ότι τα δύο μεγάλα επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, κινδυνεύουν πραγματικά. Η λύση είναι μία. Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να παραιτηθεί. Να γίνουν εκλογές με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η ώρα ευθύνης για τον καθένα έχει σημάνει».