Weather - Καιρός

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αντί για εκλογές...δημοψήφισμα...


Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος
Δύο ειδών δημοψηφίσματα προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο. Αναλυτικά η διαδικασία

Picture 0 for Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος
Δύο ειδών δημοψηφίσματα προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα» και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας, των 151 βουλευτών, και το δεύτερο για ψηφισμένο νομοσχέδιο, με εξαίρεση δημοσιονομικά ζητήματα, που προκηρύσσεται με τη σύμφωνη γνώμη διευρυμένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτών), που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου. Για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, σε αυτό το δημοψήφισμα η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα πρέπει να φθάσει το 40%.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (σ.σ.: 180 βουλευτές), ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου  και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και ο νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Για το δεύτερο, το λεγόμενο "νομοθετικό", θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος, ώστε να θεωρηθεί δεσμευτικό το αποτέλεσμα.
Σημειώνεται ότι δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής.