Weather - Καιρός

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

NEA

Με το “άνοιγμα” των τραπεζικών τους λογαριασμών και τον...εξονυχιστικό έλεγχο των “χρυσών” συμβολαίων που έχουν υπογράψει, βρίσκονται αντιμέτωποι ποδοσφαιριστές και προπονητές της Super League.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερησία”, ο προκλητικός πλούτος και τα τεράστια ποσά που διακινούνται στο ποδόσφαιρο βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, (πρώην ΣΔΟΕ). Την Παρασκευή, ξεκίνησε επιχείρηση ελέγχου ταυτόχρονα στις 16 Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (Π.Α.Ε) της Super League.
Τι ερευνούν
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές ερευνούν:
1. Τα ποσά που μπαίνουν στα ταμεία των ΠΑΕ από τους βασικούς μετόχους τους. Συγκεκριμένα, ερευνάται η προέλευση των χρημάτων, αν δηλαδή προέρχονται από νόμιμες πηγές (επιχειρηματικές δραστηριότητες των μετόχων) ή από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος). Ο έλεγχος θα επεκταθεί στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των μεγαλομετόχων των ΠΑΕ προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων.
2. Τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει ή ανανεώσει ποδοσφαιριστές και προπονητές των ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ερευνούν: Πρώτον αν τα συμβόλαια αυτά έχουν κατατεθεί στην Εφορία καθώς υπάρχει η σχετική υποχρέωση και κατά δεύτερον αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτά είναι πραγματικά ή ψευδή. Οι φοροελεγκτές ελέγχουν ένα-ένα τα «χρυσά» συμβόλαια, ενώ οι αρχές θα προχωρήσουν και σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις για απόκρυψη εισοδημάτων από τις φορολογικές αρχές.
3. Αν έχει καταβληθεί στην εφορία ο φόρος 20% επί των αμοιβών που εισπράττουν οι ποδοσφαιριστές. Σημειώνεται, ότι οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η αυτοτελής φορολόγηση καταργείται και οι αμοιβές αυτές θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με υψηλότερους συντελεστές.
4. Τα έσοδα που εισπράττουν οι ΠΑΕ από διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα και μεταδόσεις, επιχορηγήσεις και χορηγίες.