Weather - Καιρός

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΜΠΕΟΣ: "Να καταργηθεί η ΕΠΑΕ"...

Επιστολή προς τον πρόεδρο της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Σοφοκλή Πιλάβιο έστειλε ο Αχιλλέας Μπέος εκφράζοντας την άποψη, να καταργηθεί η ΕΠΑΕ ενώ παραλληλα καλεί όλους τους φορείς γύρω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου παρουσιάζεται αντίθετος με την κατάργηση της μετακίνησης των οπαδών ενώ προτείνει τα play out να πραγματοποιούνται και στην Super League. Επίσης τονίζει τα play off όπως και τα play out να εφαρμόζονται σε όλες τις κατηγορίες. Επιπλέον αναφερόμενος στη διαιτησία, σημειώνει ότι πρέπει να γίνει επαγγελματική και ανεξάρτητη ενώ κάνει προτάσεις για το στοίχημα και για τους κανόνες που διέπουν τις οικονομικές σχέσεις των ΠΑΕ με τους ποδοσφαιριστές.
Η επιστολή εντάσσεται στο κλίμα και στην πρόθεση που επικρατεί ανάμεσα στην πλειοψηφία των Προέδρων της ΕΠΑΕ, αφού η γενικότερη οικονομική αντιμετώπισή τους έκ μέρους της Λίγκας έχει πάρει την μορφή "κοροϊδίας"...
Αν η ΕΠΟ καταφέρει να "απορροφήσει' την ΕΠΑΕ σίγουρα θα πάμε σε άλλο μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης...

Αναλυτικά η επιστολή:
ΠΡΟΣ:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο

ΘΕΜΑ: Θέσεις της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ σχετικά με τις δομές του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.
Κύριε Πρόεδρε,
Ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου πιστεύουμε ότι αρκετά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στις δομές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, βελτιώνοντας τη γενική εικόνα και για να γίνει αυτό, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μέχρι σήμερα όλοι αποποιούνται τις ευθύνες και ο καθένας από την πλευρά του προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στον άλλον. Με βούληση και ευθύνη απέναντι σ’ αυτό που αγαπάμε, το ποδόσφαιρο, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.
1) Μετακίνηση οπαδών: Ενα κατοχυρωμένο δικαίωμα από το Σύνταγμα, κανένας νόμος δεν μπορεί να το απαγορεύσει. Οι ΠΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συνεργαστούν με οπαδούς, αστυνομία, πολιτεία και να καταλάβουν όλοι ότι ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει. Είναι καιρός πλέον οι ΠΑΕ να καταθέσουν προτάσεις με γνώμονα το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και όχι το προσωπικό τους όφελος.
2) Κατηγορίες SuperLeague, B’ Εθνική, (Γ’ Εθνική ένας όμιλος).
Το ποδόσφαιρο είναι ενιαίο, δεν είναι μόνο η SuperLeague. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να κατανοήσουν πως όλες οι κατηγορίες επιβάλλεται να λειτουργούν ως αλληλένδετα δοχεία και μ’ αυτό τον τρόπο να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Αρα, τα play off και play out πρέπει να ισχύουν σε όλες τις κατηγορίες. Ξεκινώντας με την SuperLeague οι δύο τελευταίοι 15ος -16ος υποβιβάζονται απευθείας και ο 14ος -13ος αγώνες μπαράζ με τον 3ο- 4ο της Β’ Εθνικής για δύο θέσεις στην SuperLeague. O 1ος - 2ος της Β’ Εθνικής απευθείας άνοδο. Ο 18ος -17ος της Β’ Εθνικής υποβιβάζεται. Ο 16ος -15ος -14ος -13ος αγώνες μπαράζ για 2 θέσεις με τον 3ο-4ο-5ο-6ο της Γ’ Εθνικής. Ο 1ος - 2ος της Γ’ Εθνικής απευθείας άνοδο στην Β’ Εθνική. Ο 22ος -21ος -20ος υποβιβάζεται απευθείας. Ο 19ος -18ος -17ος -16ος αγώνες μπαράζ μεταξύ τους. Υποβιβάζονται οι δύο, σύνολο (5) στην Δ’ Εθνική. Οσον αφορά τους 10 ομίλους της Δ’ Εθνικής, οι πρώτοι του κάθε ομίλου θα διασταυρώνονται μεταξύ τους και οι νικητές (5) θα ανεβαίνουν στην Γ’ Εθνική.
3) Διαιτησία. Επαγγελματική και ανεξάρτητη.
4) Στοίχημα. Το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο δεν έχει κανένα συμφέρον από το στοίχημα. Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του νομικού καθεστώτος και δρουν εις βάρος των ομάδων. Λύσεις υπάρχουν. (Για παράδειγμα ένας αγώνας ύποπτος στοιχηματικά να αναβάλλεται και να ορίζεται άλλη ημερομηνία διεξαγωγής του). Αν υπάρξει βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους, τότε μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα θα τις εκθέσουμε όταν μας ζητηθεί στις συσκέψεις που ελπίζουμε σύντομα ότι θα γίνουν.
5) ΚΕΠ (Κανονισμός που διέπει οικονομικές σχέσεις ΠΑΕ – ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ). Τροποποίηση άμεσα. Σημερινό καθεστώς ανεπίτρεπτο.
6) Κατά την άποψη μας η σημερινή ΕΠΑΕ πρέπει να καταργηθεί, αφού σε πολλά ζητήματα η λειτουργία της υφίσταται κάτω από αρρωστημένες πρακτικές και νοοτροπίες του αμαρτωλού παρελθόντος. Βασική προϋπόθεση βέβαια η εξασφάλιση των εργαζομένων.
Κλείνοντας όλες οι πιο πάνω προτάσεις σίγουρα δημιουργούν πιο ανταγωνιστικά και αξιόπιστα όλα τα Πρωταθλήματα και δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Ελπίζουμε να συζητηθούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αφού η σπουδαιότητα των προβλημάτων δεν μπορεί να αποτυπωθεί απλά σε δύο κόλλες χαρτί.

Για την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ