Weather - Καιρός

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Messi εσύ σούπερ STAR!

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ Ο "μικρός" θεός της μπάλας

Ο Λιονέλ Μέσι οργίασε απέναντι στην Άρσεναλ στο Καμπ Νου κι ανάγκασε τους πάντες να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Να γιατί ο Μέσι αμείβεται με 9.500.000 ευρώ το χρόνο, να γιατί η Μπαρτσελόνα τον “έδεσε” μέχρι το 2016, βάζοντας την τιμή παραχώρησής του στα 250.000.000 ευρώ...
Τα τέσσερα γκολ δεν ήταν μια αναλαμπή -και πάνω απʼ όλα ήταν συνέχεια και αποτέλεσμα της πορείας ενός αθλητή. Η πορεία του Αργεντινού ξεκίνησε από τις γειτονιές του Ροζάριο, που κλοτσούσε την μπάλα με δάσκαλο τον πατέρα του σε ένα περιβάλλον φτώχειας, που χειροτέρεψε όταν κλονίστηκε η υγεία του στην ευαίσθητη ηλικία των 11 χρόνων. Σήμερα, πριν να κλείσει τα 23 του χρόνια, ο πλανήτης του ποδοσφαίρου υποκλίνεται μπροστά του . Nα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και την καριέρα του.
Το χαμηλό προφίλ
Είναι άπειρα τα παραδείγματα των σταρ του ποδοσφαίρου που φθάρθηκαν ή καταστράφηκαν επειδή δεν ήταν ώριμοι να αντιμετωπίσουν τη δημοσιότητα και τον χορό των εκατομμυρίων. Ο Μέσι προφυλάσσει την προσωπική του ζωή και αφήνει να μαθευτούν μόνο όσα ο ίδιος θέλει. Το ίδιο ισχύει και για το ασθενές φύλο… Η Αντονέλα Ροκούτζο είναι η μέλλουσα σύζυγος του αργεντινού σταρ. Τη σχέση τους τη δημοσιοποίησε ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2009 μέσω τηλεοπτικής εκπομπής στην Ισπανία. Σύμφωνα με όσα λένε, έχουν προγραμματίσει τον γάμο τους για το τέλος αυτού του χρόνου. Όσον αφορά την κοινωνική θέση και προβολή λόγω επαγγέλματος και της δημοσιότητας που αυτό προσφέρει, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 11 Μαρτίου ανακηρύχθηκε πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF
Φτώχεια και μπάλα...
Γιος εργάτη σε εργοστάσιο, με μητέρα καθαρίστρια, ο Λιονέλ Αντρές Μέσι μεγάλωσε σε φτωχικό περιβάλλον μαζί με τα τρία αδέρφια του, τους Ροντρίγκο, Ματίας και Μαρία Σολ. Οι ρίζες της οικογένειας του πατέρα Χόρχε Οράσιο κρατούν από την Ανκόνα, από την οποία μετανάστευσε ο πρόγονος του Άντζελο Μέσι το 1883. Ένα άλλο παρακλάδι της οικογένειας βρίσκεται στη Λέιδα της Καταλονίας, κάτι που θα ήταν υπερπολύτιμο για τον νεαρό Λιονέλ στο μέλλον. Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος προπονητής του Λιονέλ στην ηλικία των πέντε ετών στην τοπική ομάδα Γκραντόλι. Η σχέση της οικογένειας με το ποδόσφαιρο δεν σταματά στον Λιονέλ, μια και δυο εξαδέλφια του είναι επαγγελματίες, οι Μάξι και Εμανουέλ Μπιανκούτσι. Στα οκτώ του χρόνια μεταπήδησε στη Νιούελς Ολντ Μπόις, στην οποία τον παρακολουθούσαν άνθρωποι της Ρίβερ Πλέιτ. Όλα κυλούσαν φυσιολογικά, ήρθε όμως ένα εμπόδιο, για να σταματήσει την πορεία του Λιονέλ στο ποδόσφαιρο.
Αρρώστια και θεραπεία
Στα 11 του χρόνια, διαγνώστηκε μια πάθηση στον οργανισμό του νεαρού Λιονέλ: έλλειψη αυξητικής ορμόνης, μια δυσλειτουργία που έπρεπε να αντιμετωπιστεί για να μην επηρεαστεί η ανάπτυξή του. Για τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας Μέσι, το ποσό των 900 δολαρίων το μήνα που απαιτούνταν για τη θεραπεία δεν υπήρχε. Αυτό το αδιέξοδο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή και την καριέρα του: τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση ήταν παίκτης της Νιούελς υπό την παρακολούθηση της Ρίβερ Πλέιτ -όμως κανένας από τους δυο συλλόγους δεν ήταν διατεθειμένος να καλύψει τα έξοδα της θεραπείας του Λιονέλ. Η Μπαρτσελόνα όμως καραδοκούσε και ο Κάρλες Ρέξα, ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος, πρότεινε στον Χόρχε Μέσι να ταξιδέψει στην Ισπανία, όπου είχε συγγενείς, για να δοκιμάσει τον νεαρό Λιονέλ. Μόλις δοκιμάστηκε, υπέγραψε με τον όρο να μετακομίσει η οικογένεια Μέσι στην Ισπανία και η Μπαρτσελόνα ανέλαβε να καλύπτει τα έξοδα της θεραπείας του Λιονέλ.
Αμέσως μετά όλα πήραν τον δρόμο τους…
Η εκτόξευση προς την κορυφή
Πέντε χρόνια μάθαινε τα μυστικά της μπάλας στη σχολή της Μπαρτσελόνα κι όταν ήρθε η ώρα έδειξε ποιος είναι: ανεπίσημο ντεμπούτο σε φιλικό παιχνίδι με την Πόρτο (16 Νοεμβρίου 2003) σε ηλικία 16 ετών και πέντε μηνών, επίσημο έναν χρόνο αργότερα (16 Οκτωβρίου 2004): ο Φράνκ Ράικαρντ τον χρησιμοποίησε στο παιχνίδι Μπαρτσελόνα - Εσπανιόλ.
 Η απογείωση ήρθε ενάμιση χρόνο αργότερα: η διοίκηση της ομάδας προχωρά σε διπλή ανανέωση συμβολαίου μέσα σε τρεις μήνες, τον “δένει” μέχρι το 2014 και οι διακρίσεις ήρθαν η μία μετά την άλλη. Τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και ένα Super Cup Ισπανίας, δυο τίτλοι Champions League, ένα UEFA Super Cup και ένα παγκόσμιο συλλόγων της FIFA.
Οι τίτλοι του πρώτου σκόρερ σε τέσσερις διοργανώσεις, του καλύτερου ποδοσφαιριστή στην Αργεντινή, την Ευρώπη και τις διοργανώσεις της είναι απλά αριθμοί. Ένας όμως είναι ενδεικτικός: από το 2004 έως σήμερα 203 εμφανίσεις με την Μπαρτσελόνα, 119 γκολ και 48 ασίστ.
Ντιέγκο και Λιονέλ
Μπορεί να θυμίζει δημοσιογραφικό κλισέ ή υπερβολή των οπαδών, αλλά το “νέος Μαραντόνα” και το “Μεσιντόνα” ταιριάζουν. Ο Λιονέλ αντέγραψε το γκολ του αιώνα του Ντιέγκο, όταν στον ημιτελικό του Κόπα ντελ Ρέι με τη Χετάφε, με κούρσα 62 μέτρων πέρασε έξι παίκτες -και τον τερματοφύλακα- πριν να σκοράρει και το πανηγύρισε στο κόρνερ, όπως και ο Ντιέγκο. Και όχι μόνο αυτό. “Το χέρι του Θεού” είχε πει ο Μαραντόνα ότι έβαλε γκολ στο Αργεντινή - Αγγλία το 1986, το ίδιο έκανε και ο Μέσι στο παιχνίδι με την Εσπανιόλ το 2006. Ίσως όλα αυτά να αρέσουν στους ποδοσφαιρόφιλους ολόκληρου του πλανήτη, όμως όπως είπε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ “είναι εντελώς διαφορετικό το ποδόσφαιρο της εποχής του Ντιέγκο με το σημερινό, αλλά ίσως ο Μέσι να είναι καλύτερος”...