Weather - Καιρός

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Τι είπε στη Βουλή ο Αθ. Πλεύρης

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης αποκάλυψε δημόσια στην Βουλή τους αγώνες που φέρονται να έχουν μπει στο στόχαστρο, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Δικαιοσύνης με θέμα «καταγγελίες για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου», ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, ανέφερε:
"Κ.Υπουργέ, δεν ξέρω αν κατά την γνώμη σας, είναι ανεύθυνες η Κυπριακή κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, με το που εστάλησαν από την UEFA οι φάκελοι, τους έδωσαν στην δημοσιότητα για να προστατεύσουν τους παίκτες του στοιχήματος.
Θέλω να σας θυμίσω ότι στη Β’ Εθνική χορηγός είναι ο ΟΠΑΠ. Και ο ΟΠΑΠ πρέπει να προστατεύσει το προϊόν του. Η ΕΤ3 πληρώνει τηλεοπτικά δικαιώματα για να δείχνει αγώνες της Β’ Εθνικής. Που είναι η συντεταγμένη Πολιτεία, για να προστατεύσει αυτά τα χρήματα τα οποία δίνει; Εδώ είναι η συνέντευξη του κ. Πίτερ Λιμάχερ, που είναι υπεύθυνος του συγκεκριμένου τομέα της UEFA, και ξέρετε τι ισχυρίζεται -που μας λέτε για διαφάνεια;
Ξέρετε μέχρι πότε υπάρχει περιθώριο για να διερευνηθεί π.χ. το παιχνίδι «Πανιώνιος - Δυναμό Τιφλίδας», που είχε έρθει με την ένδειξη «ύποπτο», «0-1» ημίχρονο, «5-2» τελικό και υπήρχε μάλιστα και το σύνθημα «ε-ε-ε, ο-ο-ο, διπλό το ημίχρονο, άσσος τελικό»; Μέχρι το 2024! Δηλαδή, το 2024 θα μάθουμε τι έχει γίνει.
Ξέρετε λοιπόν τι λέει ο Λιμάχερ; Τα έχει και προχθες η «Άποψη», αυτή την συνέντευξη, την οποία έχει δώσει στην «Καθημερινή» ο συγκεκριμένος κατήγορος, ότι σε παιχνίδι της Β’ Εθνικής, υπήρχε πρόεδρος που είχε μπροστά του laptop, συνδεδεμένο με την Ασιατική αγορά, έπαιζε αναλόγως το παιχνίδι της ομάδας του και μόλις ήθελε να αλλάξει το παιχνίδι, είπε στον προπονητή να κάνει «αλλαγή» και στον αρχηγό της ομάδας «άκουσε τώρα, εφαρμόζετε το σχέδιο Β και όχι το Α!».
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, και η ΝΔ αυτά έκανε, για το «Βατοπαίδι» μας έλεγε «τους φακέλους τους στείλαμε στην Δικαιοσύνη», για τη «Siemens», το ίδιο. Πιο τεκμήριο αθωότητας; Όταν λέμε ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens ή ότι στις υποκλοπές υπήρχε σκάνδαλο Vodafone, μπορεί η Vodafone ή η Siemens να πει μην επικαλείστε το όνομά μου;
Δεν λέμε φυσικά πρόσωπα, αλλά ανώνυμες εταιρίες. Και για να μην χρονοτριβούμε, εμένα μου έχουν έρθει αυτά τα παιχνίδια, τα διαβάζω για να προστατεύσω, απ’ τον «τυποκτόνο» νόμο, τους δημοσιογράφους που θέλουν να τα επικαλεστούν. Και σας ερωτώ; Συγκαταλέγονται τα παρακάτω παιχνίδια στο φάκελο της UEFA; Αναλυτικά η λίστα:
Superleague 2009-10:
Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 10/01/10 (ελαφρώς ύποπτος)
Πανθρακικός-Πανιώνιος 0-1 14/3/10 (ελαφρώς ύποπτος)
ΚΥΠΕΛΛΟ 2009-10:
Παναργειακός-Ολυμπιακός Βόλου 0-4 30/08/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Αργοτικός Ατέρας Καβάλα 0-3 28/10/09 (ύποπτος)
Καλλιθέα-Πανθρακικός 1-0 28/10/09 (σοβαρά ύποπτος)
Β'Εθνική 2008-09:
Διαγόρας-Εθνικός 2-2 01/02/09 (διεφθαρμένος)
Ολυμπιακός Βόλου-Ατρόμητος 1-1 02/02/09 (ύποπτος)
Διαγόρας-Καλλιθέα 0-0 07/03/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Καβάλα-Αγροτικός Αστέρας 4-1 14/03/09 (άκρως διεφθαρμένος)
Ιωνικός-Ατρόμητος 0-1 23/03/09 (ύποπτος)
Καβάλα-Ηλυσιακός 2-0 29/03/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Ηλυσιακός-Εθνικός 3-2 06/04/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Κέρκυρα-Καστοριά 1-2 12/04/09 (διεφθαρμένος)
Ιωνικός-Διαγόρας 1-0 12/04/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Καβάλα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 13/04/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Ηλυσιακός-Αγροτικός Αστέρας 27/04/09 (διεφθαρμένος)
Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα 3-0 04/05/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Ολυμπιακός Βόλου-Ηλυσιακός 0-1 04/05/09 (διεφθαρμένος)
Β' Εθνική 2009-10:
Εθνικός Αστέρας-Πιερικός 1-2 15/11/09 (σοβαρά ύποπτος)
Εθνικός-Καλαμάτα 1-0 16/11/09 (διεφθαρμένος)
Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικού 2-0 15/01/10 (σοβαρά ύποπτος)
Διαγόρας-Εθνικός Αστέρας 3-1 17/01/10 (σοβαρά ύποπτος)
Ηλιούπολη-Δόξα Δράμας 1-1 24/01/10 (διεφθαρμένος)
Ηλιούπολη-Ολυμπιακός Βόλου 1-3 06/02/10 (σοβαρά ύποπτος)
Δόξα Δράμα-Καλαμάτα 3-1 27/02/10 (σοβαρά ύποπτος)
Διαγόρας-Εθνικός 0-2 07/03/10 (σοβαρά ύποπτος)
Εθνικός Αστέρας-Ηλιούπολη 0-1 14/03/10 (ελαφρώς ύποπτος)
Καταλήγοντας ο Αθανάσιος Πλεύρης, είπε:"κ. Υπουργέ ο κόσμος περιμένει. Είναι αυτός ο φάκελος της UEFA ή ο κόσμος θα μάθει την αλήθεια το 2024 για τα αποτελέσματα; Θεωρείτε ότι είναι ανεύθυνη η Κυπριακή Κυβέρνηση που έδωσε όλα αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα; Φτάνει η συγκάλυψη! Επιτέλους μην προστατεύετε κάποιους! Αν είναι αυτά τα παιχνίδια, πείτε τα! Έρευνα κάνω κι εγώ, αν δεν είναι αυτά, επίσης πείτε το!.
Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αγγελική Γκερέκου απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Πλέυρη, αναφορικά με τους φακέλους της UEFA για τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, είπε:
"Η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από ποικίλες μεθοδεύσεις, που στερούν από τους πολίτες το στοιχειώδες δικαίωμα στην ενημέρωση. Η χώρα μας έχει χάσει μερίδιο της αξιοπιστίας της και για αυτόν ακριβώς το λόγο, η Κυβέρνησή μας εκλέχθηκε με κεντρικό στόχο να κυριαρχήσει επιτέλους η διαφάνεια στη δημόσια ζωή αυτού του τόπου. Και αυτό κάνουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε καμιά σκιά για οποιοδήποτε θέμα, που προκαλεί το δημόσιο ενδιαφέρον. Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται μόνον από καθαρές και ειλικρινείς απαντήσεις. Οι πολίτες είναι σε θέση να επιλέξουν σωστά, μόνο όταν έχουν πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Και το σημείο που θέλω να τονίσω, ειδικά σε σχέση με την ερώτησή σας, είναι αυτό της υπευθυνότητας.
Η υπεύθυνη Κυβέρνηση, κύριε συνάδελφε, δεν είναι αυτή που διακινεί φήμες, υποψίες, γεγονότα που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί οριστικά.
Η υπεύθυνη Κυβέρνηση πληροφορεί τους πολίτες για ό,τι γνωρίζει με ασφάλεια, για ό,τι γνωρίζει, ως σίγουρο. Όχι για πράγματα που βρίσκονται ακόμη στη σφαίρα της πιθανότητας, όσο σοβαρή και αν μοιάζει αυτή.
Όταν, λοιπόν, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού παρέλαβε από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ φακέλους, που υποστήριζαν ότι υπάρχουν υπόνοιες για μη «καθαρά» ματς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τι θα ήταν κατά τη γνώμη σας υπεύθυνο; Να τους δημοσιοποιήσει, αδιαφορώντας για το βάσιμο ή μη των υπονοιών; Είναι στάση αυτή δημόσιου λειτουργού, που σέβεται τη θέση αυξημένης ευθύνης, που υπηρετεί;
Είμαστε μέλη μιας Κυβέρνησης που λειτουργεί μέσα σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Δεν στήνουμε λαϊκά δικαστήρια εδώ. Η στάση μας βασίζεται στην τήρηση τριών βασικών αρχών του δικαίου, που δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει, στο σεβασμό των προσωπικών δεδομένων, στο τεκμήριο της αθωότητας και στη μυστικότητα της προανάκρισης. Δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, όσες πιέσεις και αν δεχόμαστε. Έτσι, λοιπόν, κάναμε το αυτονόητο: στείλαμε τους φακέλους για διερεύνηση στους μόνους αρμόδιους, δηλαδή στην Εισαγγελία και στην Ελληνική Αστυνομία. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν επικίνδυνα επιπόλαιο από πλευράς μας.Και εδώ θέλω να σας ανακοινώσω το εξής:
* Για την αντιμετώπιση του ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ και των ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ επεξεργαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία η συμμετοχή σε στημένο αγώνα θα θεωρείται πλέον κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος. Έτσι ενεργοποιούνται ειδικοί δικονομικοί κανόνες:
α) άρση απορρήτου συνομιλιών - παρακολούθηση τηλεφώνων
β) άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών
γ) προστασία μαρτύρων
Η ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Από την ώρα που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε αυτούς του φακέλους, με αυτά τα στοιχεία, που γνωρίζετε καλώς, ως φαίνεται, για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κανείς δεν μπορεί να κοινοποιήσει τίποτε, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εξέταση αυτή και διακριβωθούν πράξεις, που πιθανόν να έχουν το χαρακτήρα του αξιόποινου.
Έχει σχηματισθεί ποινική δικογραφία, κύριε Συνάδελφε, μας το λέει υπεύθυνα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών, καταθέτω στη Βουλή σχετικό έγγραφό της. Πιστεύετε εσείς ότι μπορεί να τεθεί κανείς υπεράνω του νόμου και να δώσει αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα;
Όταν στείλαμε τους φακέλους αυτούς, κύριε Συνάδελφε, γνωρίζαμε ότι όφειλε να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση. Προτείναμε και πιθανές οδούς για την πλήρη διερεύνηση του θέματος. Δεν παριστάναμε τον Πόντιο Πιλάτο.
Προτείναμε, να κληθεί για να καταθέσει ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, να κληθούν για ένορκη κατάθεση, μέσω των νόμιμων διαύλων, οι υπεύθυνοι της UEFA, να κληθούν να καταθέσουν παίκτες, προπονητές και διαιτητές στους αγώνες για τους οποίους διατύπωνε υπόνοιες η UEFA, να κληθούν, τέλος, να καταθέσουν και να παραδώσουν έγγραφη πραγματογνωμοσύνη ειδικοί υπάλληλοι του ΟΠΑΠ σε θέματα «Στοιχήματος».
Με δύο λόγια, δεν παραδώσαμε απλώς μια καυτή πατάτα, για να την ξεφορτωθούμε. Προτείναμε οδούς διερεύνησης και θα συνδράμουμε, όπως μπορούμε καλύτερα, το έργο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης και όποιου άλλου σταδίου δικαστικής διερεύνησης χρειαστεί".