Weather - Καιρός

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Tελικός ΑΣΤΕΡΩΝ απόψε στις 21:45

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα!

Η μεγάλη ώρα που περιμένουν κάθε χρόνο οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι έφτασε. Σήμερα στις 21:45 όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου για τον μεγάλο τελικό του Champions League, όπου Μπάγερν Μονάχου και Ιντερ θα αναμετρηθούν για το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης.
Ο... μαθητής Ζοσέ Μουρίνιο θα συναντήσει τον... μέντορα Λουίς φαν Χάαλ, με τους δύο προπονητές να στοχεύουν στο τρεμπλ! Μπείτε στο κλίμα του τελικού.

- Τόσο η Μπάγερν, όσο και η Ιντερ διεκδικούν το τρεμπλ, καθώς αμφότερες κατάφεραν να στεφθούν Πρωταθλήτριες και Κυπελλούχοι σε Γερμανία και Ιταλία αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι καμία ομάδα από την Γερμανία ή την Ιταλία δεν έχει καταφέρει να... σηκώσει ταυτόχρονα το πρωτάθλημα, το κύπελλο και το Champions League.
- Για τους βαυαρούς αυτό είναι το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών, συμπεριλαμβανομένων και των Champions League, που διεκδικούν και ο 8ος τελικός στην ιστορία τους. Στον αντίποδα, για τους μιλανέζους είναι ο 5ος τελικός, ενώ μετρούν δύο τίτλους, με τον τελευταίο να είναι 45 χρόνια πριν.
- Η Μπάγερν έχει καταφέρει ήδη να αποκλείσει από τη διοργάνωση δύο ιταλικές ομάδες στη φετινή σεζόν, τη Γιουβέντους, στη φάση των ομίλων, και τη Φιορεντίνα για τους 16. Οι γερμανοί, μάλιστα, πέταξαν εκτός Champions League τους μπιανκονέρι με το επιβλητικό 4-1, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, με το συγκεκριμένο παιχνίδι να καθορίζει το ποιά θα συνεχίσει στη διοργάνωση.
Οι προηγούμενες μεταξύ τους αναμετρήσεις
Αυτή είναι η 5η φορά που οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στο πλαίσιο κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
--- Η πρώτη ήταν στον τρίτο γύρο του UEFA Cup της σεζόν 1988-89, με την Μπάγερν να κερδίζει με 2-0 στο Μιλάνο και τον επαναληπτικό αγώνα να λήγει ισόπαλος 1-1.
--- Οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και στο Champions League της περιόδου 2006-07 για τη φάση των ομίλων. Το πρώτο παιχνίδι στο Μόναχο είχε λήξει χωρίς νικητή, 1-1, ενώ, όπως και την προηγούμενη φορά, η Ιντερ ηττήθηκε εντός έδρας με 0-2.
--- Η Μπάγερν του Φελίξ Μάγκατ τερμάτισε πρώτη στον όμιλο εκείνη τη σεζόν, ενώ η Ιντερ, στον πάγκο της οποίας καθόταν ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, τερμάτισε δεύτερη.
--- Μεγάλος απών από την αναμέτρηση θα είναι ο Φραν Ριμπερί, που δεν έπεισε την UEFA, αλλά ούτε και το CAS να του μειώσει την ποινή των 3 αγωνιστικών που δέχτηκε για την αποβολή του στον πρώτο ημιτελικό απέναντι στη Λιόν.
--- Απών από πλευράς Ιντερ θα είναι ο Τιάγκο Μότα που επίσης δέχτηκε κόκκινη κάρτα.
--- Αλλοι μεγάλοι παίκτες που έχασαν τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης λόγω καρτών είναι οι Φράνκο Μπαρέζι και Αλεσάντρο Κοστακούρτα (Μίλαν 1994), Πολ Σκόουλς και Ρόι Κιν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1999) και πιο πρόσφατα ο Πάβελ Νέντβεντ (Γιουβέντους 2003).
- Ο Λούσιο ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που ένιωθε κι αναμένεται να αγωνιστεί για την Ιντερ, όπως και ο Μάρτιν Ντεμικέλις για την Μπάγερν Μονάχου.
Περισσότερα στοιχεία
--- Η ομάδα του Μονάχου θέλει να φτάσει τα 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών, όσα και η Λίβερπουλ. Προς το παρόν βρίσκεται στην 4η θέση της κατάταξης, πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης (9), τη Μίλαν (7) και τους Reds. Οι νερατζούρι διεκδικούν τον τρίτο τίτλο για να πιάσουν την Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
--- Με τέσσερις ήττες, η Μπάγερν είναι η φιναλίστ με τις περισσότερες ήττες, μετά τη Μίλαν τη σεζόν 2002-03. Να σημειωθεί ότι εκείνη τη χρονιά οι ροσονέρι κατέκτησαν το Champions League.
--- Οι δύο πλευρές μετρούν ισάριθμες αναμετρήσεις με αντιπάλους από την αντίστοιχη χώρα, 28 τον αριθμό, με την Ιντερ να μετράει περισσότερες νίκες. Συγκεκριμένα, οι νερατζούρι έχουν επικρατήσει σε 13 παιχνίδια απέναντι σε γερμανική ομάδα και έχουν χάσει 7, την ώρα που η Μπάγερν μετρά 12 ήττες με αντίπαλο από την Ιταλία και εννέα νίκες.
--- Ο προηγούμενος αντίπαλος των νερατζούρι από την Bundesliga ήταν η Βέρντερ Βρέμης στου ομίλους της περσινής διοργάνωσης.
--- Ο βαυαρικός σύλλογος δεν έχει καλή παράδοση στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, καθώς μετράει 6 ήττες, 1 ισοπαλία και μόλις 2 νίκες σε εννέα αναμετρήσεις.
--- Ούτε όμως και οι μιλανέζοι πάνε πίσω, αφού μόνο μία από τις έξι συνολικά προηγούμενες φορές που αγωνίστηκαν στο σπίτι της Ρεάλ κατάφεραν να φύγουν με ψηλά το κεφάλι.
--- Αυτός είναι ο τρίτος γερμανοϊταλικός τελικός της διοργάνωσης και η ιστορία είναι με το μέρος της Μπάγερν, καθώς στις δύο προηγούμενες φορές νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Bundesliga. Το Αμβούργο κέρδισε με 1-0 τη Γιουβέντους τη χρονιά 1983, ενώ το 1997 η Μπορούσια Ντόρτμουντ επικράτησε με 3-1 της Γιουβέντους.
--- Αν ο Σάμουελ Ετό καταφέρει να σκοράρει, θα γίνει ο πρώτος παίκτης, επί εποχής Champions League, που θα έχει καταφέρει να βρει δίχτυα σε τρεις τελικούς. Μόνο ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο της Ρεάλ Μαδρίτης έχει καταφέρει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, καθώς είχε σκοράρει σε πέντε συνεχόμενους τελικούς, από το 1956 ως το 1960.
- Λούσιο και Χανς-Γιοργκ Μπουτ ήταν συμπαίκτες το 2002 στη Μπάγερ Λεβερκούζεν.
- Μόνο δύο ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα έχουν αγωνιστεί σε τελικό της διοργάνωσης. Για την Μπάγερν, ο Μαρκ Φαν Μπόμελ, νικητής με την Μπαρτσελόνα το 2006 και ο Χανς-Γιοργκ Μπουτ, ηττημένος με τη Λεβερκούζεν το 2002 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σάμουελ Ετό ήταν συμπαίκτης με τον Φαν Μπόμελ το 2006 και ο Λούσιο συμπαίκτης του Μπουτ το 2002.
Φαν Χάαλ Vs Μουρίνιο
- Το παρελθόν των δύο ανδρών είναι γνωστό, με τον Μουρίνιο να είναι ο βοηθός του Φαν Χάαλ στην Μπαρτσελόνα από το 1997 ως το 2000.
--- Αμφότεροι διεκδικούν το τρεμπλ, έχουν κερδίσει στο παρελθόν το Champions League, ο Φαν Χάαλ με τον Αγιαξ το 1995 και ο Μουρίνιο με την Πόρτο το 2004. Παράλληλα, ο νικητής θα γίνει ο τρίτος προπονητής που θα έχει κατακτήσει το Κύπελλο με διαφορετικές ομάδες. Μόνο ο Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο 1983) και ο Οτμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν 2001) το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα.
---- Ο Μουρίνιο έχει αποκλείσει την Μπάγερν στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, για τους 16 της σεζόν 2004-05, όταν βρισκόταν στο τιμόνι της Τσέλσι, με τους μπλε να επικρατούν με 4-2 στο Λονδίνο και στη συνέχεια να χάνουν με 2-3, αποτέλεσμα που όμως τους έστειλε στα προημιτελικά.
--- Ο Αριεν Ρόμπεν συνεργαζόταν με τον Μουρίνιο από το 2004 ως το 2007 στην Τσέλσι.
--- Από την πλευρά του, ο Λούσιο θα βρεθεί απέναντι στον Φαν Χάαλ, ο οποίος ήταν ουσιαστικά η αιτία που έφυγε από την Μπάγερν Μονάχου. Ο νυν άσος της Ιντερ καθυστέρησε σε προπόνηση της ομάδας το καλοκαίρι κι έκτοτε ήταν στην... μπούκα του ολλανδού τεχνικού!
"Πέρασα καλά στην Μπάγερν, αλλά δεν έχω ιδιαίτερα συναισθήματα. Είναι γεγονός ότι κάθε προπονητής έχει το δικό του σύστημα και τις δικές του ιδέες. Παρόλα αυτά, ο Φαν Χάαλ δεν με σεβάστηκε. Μου άξιζε κάτι καλύτερο. Ούτε που μου μίλησε για να μου πει ότι δεν με χρειάζεται πια", δήλωσε με πικρία ο Λούσιο.
--- Αν αγωνιστεί όπως αναμένεται, ο Χαβιέρ Ζανέτι θα φτάσει τις 700 συμμετοχές με τη φανέλα της Ιντερ σε όλες τις διοργανώσεις!!!
--- Το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, το σπίτι της Ρεάλ Μαδρίτης, θα φιλοξενήσει τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για 4η φορά.
- Πρόκειται για τον πρώτο τελικό στην ιστορία του θεσμού που διεξάγεται Σάββατο.
--- Οι πιθανές συνθέσεις των ομάδων
Μπάγερν Μονάχου (Λ. Φαν Χάαλ): Μπουτ, Λαμ, Μπαντστούρμπερ, Φαν Μπούιτεν, Κοντέντο, Αλτιντοπ, Φαν Μπόμελ, Σβαϊνστάιγκερ, Ρόμπεν, Ολιτς, Μίλερ
Ιντερ (Ζ. Μουρίνιο): Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Σάμουελ, Ζανέτι, Καμπιάσο, Πάντεφ, Κίβου, Ετό, Σνάιντερ, Μιλίτο
 
Νίκη... εθνικής σημασίας



Από την έκβαση της συγκεκριμένης αναμέτρησης εξαρτάται και η... τύχη των ιταλικών και των γερμανικών ομάδων στη διοργάνωση! Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση νίκης της Μπάγερν, η Γερμανία θα βγάζει 4 ομάδες στο Champions League από τη σεζόν 2011-12, ενώ η Ιταλία θα χάσει μια θέση.
Αν η Ιντερ κερδίζει τα δεδομένα δεν αλλάζουν, με τους ιταλούς να έχουν 4 ομάδες και τους γερμανούς 3. Αν όμως οι νερατζούρι κερδίσουν στα πέναλτι, πάλι η Ιταλία θα χάσει το 4ο εισιτήριο δίνοντάς το στη Γερμανία, καθώς στην κατάταξη της UEFA μετρούν μόνο τα αποτελέσματα στα 90 ή 120 λεπτά του αγώνα.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Οι τελικοί
Για 4η φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, και μετέπειτα Champions League, το Σαντιάγκο Μπερναμπέου θα ανοίξει τις πύλες του για τη διεξαγωγή του τελικού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και στους τρεις προηγούμενους τελικούς που φιλοξένησε το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης.
1957: Ρεάλ Μαδρίτης - Φιορεντίνα 2-0
Έχοντας στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης μία χρονιά νωρίτερα στο Παρίσι, η Ρεάλ ήθελε να επαναλάβει τον θρίαμβό της και απέναντι στη Φιορεντίνα στον πρώτο τελικό στο σπίτι της. Οι μαδριλένοι κατάφεραν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους και να επικρατήσουν με 2-0 των βιόλα, μπροστά στους 120.000 οπαδούς που έδωσαν το παρών. Αλφρέντο Ντι Στέφανο και Πάκο Γκέντο ήταν οι σκόρερ για τη βασίλισσα στο 69ο και στο 75ο λεπτό αντίστοιχα. "Η Φιορεντίνα είχε κερδίσει το πρωτάθλημα στην Ιταλία και είχε φανταστική άμυνα, όπως συμβαίνει πάντα με τις ιταλικές ομάδες. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να σπάσουμε την άμυνά τους", έχει δηλώσει ο θρύλος της Ρεάλ, Ντι Στέφανο, αναφερόμενος στον τελικό εκείνο.
1969: Μίλαν - Αγιαξ 4-1
Παρόλο που τη σεζόν 1968-69 η Μίλαν διακρινόταν για το αμυντικό της παιχνίδι, ανέτρεψε τα δεδομένα και επιβλήθηκε με 4-1 του Αγιαξ στον δεύτερο τελικό που διεξήχθη στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου το 1969.
Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν ο Πιερίνο Πράτι, που πήρε από το χέρι τους ροσονέρι και με χατ-τρικ τους οδήγησε στον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του συλλόγου. Ο ιταλός σημάδεψε το δοκάρι στο πρώτο μόλις λεπτό, αλλά στη συνέχεια στάθηκε πιο τυχερός και πριν την ανάπαυλα του ημιχρόνου σκόραρε δις. Στην επανάληψη, ο Βέλιμπορ Βάσοβιτς μείωσε σε 1-2 για τον Αίαντα από τα έντεκα βήματα, αλλά με ένα τέρμα του Αντζελο Σορμάνι και το τρίτο του Πράτι, οι μιλανέζοι έγραψαν το τελικό 4-1 και σήκωσαν το βαρύτιμο κύπελλο στη Μαδρίτη.
80: Νότιγχαμ Φόρεστ - Αμβούργο 1-0
Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τον τελευταίο τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που διεξήχθη στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, με τη Νότιγχαμ Φόρεστ να κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό της τίτλο, επικρατώντας με 1-0 του Αμβούργου. Με μία ωραία ατομική ενέργεια 19 λεπτά μετά την πρώτη σέντρα ο Τζον Ρόμπερτσον πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και χάρισε τη νίκη και τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης στην ομάδα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι ο μοναδικός σύλλογος που έχει κερδίσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα περισσότερες φορές από το εγχώριο, καθώς μόλις μία φορά έχει βρεθεί στην κορυφή της Premier League.