Weather - Καιρός

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

"Πνίγουν" τις ΠΑΕ.... ΙΚΑ & Εφορία...

Τα χειρότερα έρχονται...
Η πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να σταματήσει η επιχορήγηση των πρωταθλημάτων από τον ΟΠΑΠ αν δεν εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο προκάλεσε ένα ταμειακό… σοκ σε όλες τις ΠΑΕ, που τώρα πιέζουν ώστε να μην εφαρμοστεί η εξαγγελία.
Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν πως και η εξαγγελία θα εφαρμοστεί, αλλά και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα....
Ποια είναι τα «χειρότερα»; Τα χρέη των ΠΑΕ προς την εφορία, που ανέρχονται σε 223 εκατομμύρια ευρώ, περίπου. Βεβαίως οι ΠΑΕ αμφισβητούν το συγκεκριμένο ποσό, η αλήθεια είναι όμως πως πολύ σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν ένα μέρος του.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει «να κόψει με το μαχαίρι» τα κάθε είδους... δωράκια προς τις ΠΑΕ, μέσω των χορηγιών – διαφημίσεων κρατικών εταιρειών, σε φανέλες ομάδων.
Σε όλο αυτό το «εκρηκτικό» τοπίο που δημιουργείται στα οικονομικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θα πρέπει να προσθέσει κανείς:
-Την αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ΠΑΕ, εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης. Μέχρι τώρα, η φορολόγηση των επαγγελματιών αθλητών ήταν 20% και το ποσό συνήθως το πλήρωνε στην εφορία η ομάδα. Με το νέο φορολογικό, τα ποσά μπαίνουν στην κλίμακα, κάτι που σημαίνει φορολογική επιβάρυνση της τάξεως του 22%, περίπου. Ένα παράδειγμα: Μόνο για τα συμβόλαια των παικτών του Παναθηναϊκού υπολογίζεται πως για τη νέα σεζόν θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον φόρος, που θα πλησιάζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ
-Τη δραματική μείωση των χορηγιών. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες είτε αποφεύγουν να επενδύσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είτε –όταν το κάνουν- φεύγουν γρήγορα από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν δυο χρόνια η Super League είχε, πέρα από τον μεγάλο χορηγό ΟΠΑΠ και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες («υποστηρικτές»), μεταξύ των οποίων και κορυφαία ετικέτα μπίρας, που στο παρελθόν είχε επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η συνεργασία των δυο πλευρών δεν κράτησε παρά μόνο για μια ή δυο σεζόν... Όταν στο Τσάμπιονς Λιγκ η συγκεκριμένη ετικέτα έμεινε σχεδόν μια δεκαετία…
Σε επίπεδο ομάδων «η μεγάλη φυγή των χορηγών» έχει αρχίσει από πέρσι το καλοκαίρι. Πλέον, θεωρείται επιτυχία να καταφέρει μια ΠΑΕ να διατηρήσει τα έσοδα της περσινής σεζόν από χορηγούς!
 Την τρέχουσα σεζόν μόνο μια ΠΑΕ παρουσίασε ικανοποιητική αύξηση στον συγκεκριμένο τομέα (ΠΑΟΚ), ενώ αύξηση (έστω και μικρή) είχε και ο Παναθηναϊκός. Αντίθετα η ΑΕΚ είχε σημαντική μείωση εσόδων.
Από όλα όσα προαναφέραμε γίνεται κατανοητό πως πολύ σύντομα οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ θα βρεθούν μπροστά σε αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα. Οι πρώτες παρενέργειες αναμένεται να φανούν από το καλοκαίρι κιόλας, ενώ σε βάθος χρόνου κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει συγχωνεύσεις και πτωχεύσεις....
Και όπως είπε πρόσφατα ένας παίκτης της Β' εθνικής...
"Καλύτερα μπογιατζής, παρά ποδοσφαιριστής"!!!