Weather - Καιρός

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Βαρύς ο πέλεκυς...

Αυστηρότερες ποινές για όλους...
Οι τροποποιήσεις που αφορούν τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και ειδικότερα για τα θέματα του παράνομου στοιχήματος και της βίας (μετά και τη συνάντηση με τον γ.γ.Α. Πάνο Μπιτσαξή) συζητήθηκαν εκ νέου στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας σήμερα Τρίτη 25/5. Αποφασίστηκε να προστεθούν νέες διατάξεις στον πειθαρχικό κώδικα οι οποίες θα χρειαστεί να τύχουν και της έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης της 5ης Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, για τα θέματα του παράνομου στοιχήματος, προστίθεται νέο άρθρο (21Β), το οποίο θα προβλέπει τα εξής:
«1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στο χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό, τιμωρείται με τις ποινές που αναφέρονται στην παρ. 1α, β, γ του παρόντος άρθρου (21Α, δωροδοκία) (σ.σ. οι ποινές είναι: α) πρόστιμο 20.000 έως 60.000 ευρώ, β) απαγόρευση εκτέλεσης από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, γ) απαγόρευση εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους).
Οι ως άνω ποινές δύναται να επιβληθούν σωρευτικά.
2. Εάν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.
3. Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό».
Όσον αφορά τα θέματα βίας, προστίθεται νέα παράγραφος (υπ’ αριθμόν 5) η οποία θα προβλέπει τα εξής:
«Α. Σε περίπτωση δημιουργίας ευρείας κλίμακας επεισοδίων στον εν γένει χώρο του γηπέδου εφόσον:
α) η καταστολή τους απαιτεί επιχειρησιακά μέτρα της αστυνομίας πέραν των ήδη ληφθέντων και ανακοινωθέντων στην ΠΑΕ κατά τη διάρκεια των συσκέψεων ασφαλείας, συνήθων αστυνομικών μέτρων, και
β) υπήρξε σοβαρή σωματική βλάβη, ή
γ) προκύπτουν εκτεταμένες φθορές ξένης περιουσίας,
επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:
i) Χρηματική ποινή από εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (75.000) έως εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000) και από μία (1) έως δύο (2) αγώνες χωρίς θεατές. Σε περίπτωση όπου λόγω των επεισοδίων ο αγώνας δεν αρχίζει ή δεν ολοκληρώνεται, απώλεια του αγώνα για την ή τις υπαίτιες ομάδα/ες.
ii) Σε περίπτωση υποτροπής, χρηματική ποινή από εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000) έως διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (250.000) και από δύο (2) έως τρεις (3) αγώνες χωρίς θεατές και απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών της ή των υπαίτιας/ων ομάδων για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου. Σε περίπτωση όπου λόγω των επεισοδίων ο αγώνας δεν αρχίζει ή δεν ολοκληρώνεται, απώλεια του αγώνα για την ή τις υπαίτιες ομάδα/ες και σε περίπτωση όπου έχει ήδη εφαρμοστεί απώλεια αγώνα σε προηγούμενη παράβαση, αφαίρεση τριών (3) βαθμών.
iii) Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, χρηματική ποινή από διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (250.000) έως τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (400.000) και έως τέσσερις (4) αγώνες χωρίς θεατές και απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών της ή των υπαίτιας/ων ομάδων για το υπόλοιπο της αγωνιστικής της περιόδου και το σύνολο της επόμενης. Σε περίπτωση όπου λόγω των επεισοδίων ο αγώνας δεν αρχίζει ή δεν ολοκληρώνεται, απώλεια του αγώνα για την ή τις υπαίτιες ομάδα/ες και σε περίπτωση όπου έχει ήδη εφαρμοστεί απώλεια αγώνα σε προηγούμενη παράβαση, αφαίρεση τριών (3) βαθμών».
Επιπλέον, στον Πειθαρχικό Κώδικα και ειδικότερα στο άρθρο 15 προστέθηκε η παράγραφος δ, η οποία προβλέπει ποινές για εκσφενδόνιση ή εκτόξευση με μηχανικό τρόπο πυρσών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών. Συγκεκριμένα:
«Εκσφενδόνιση ή εκτόξευση με μηχανικών τρόπο, πυρσών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών κατά ποδοσφαιριστών ή αξιωματούχων ομάδας, που νόμιμα παρευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο, ή κατά αντιπάλων θεατών στις κερκίδες, τιμωρείται με τριπλασιασμό των υπό παρ. β) ποινών».