Weather - Καιρός

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009


Η «ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ» ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΝΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΚΟΛ



Αποφασισμένοι για το τρίποντο!

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ



Επιμέλεια: Θανάσης Πουλόπουλος

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της ομάδας της Καλαμάτας ενόψει του Κυριακάτικου εντός έδρας αγώνα με τον Αγροτικό Αστέρα, που θα διεξαχθεί στο δημοτικό στάδιο της πόλης στις 4 το απόγευμα. Η «φτωχή» βαθμολογική συγκομιδή των δύο πόντων στα τέσσερα παιχνίδια και η έλλειψη νικηφόρου αποτελέσματος έχει επιφέρει συναισθήματα άγχους και πίεσης στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας. Κι αυτό γιατί κανένας δεν είναι ευχαριστημένος ούτε από τη συγκομιδή αλλά ούτε και από την εν γένει αγωνιστική κατάσταση και συμπεριφορά της ομάδας, πλην κάποιων εξαιρέσεων και διαστημάτων που όμως δεν είναι αρκετά. Το τεχνικό τιμ δια στόματος του προπονητή Γιώργου Μπένου έχει κατ' επανάληψη ζητήσει υπομονή και επιμονή. Κι επειδή αυτά τα δύο συναισθήματα συνδυάζονται στενά με την έννοια του χρόνου, τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν αφού οι διορθωτικές κινήσεις αποτελούν πολυτέλεια για την συγκεκριμένη κατηγορία. Το θετικό είναι αυτό που προκύπτει μιλώντας με το σύνολο των ποδοσφαιριστών της ομάδας, που με μια φωνή όλοι συγκλίνουν στο εξής: «Έχουμε την πεποίθηση ότι θα κερδίσουμε εύκολα ή δύσκολα, αρκεί να δείξουμε διάθεση, αποφασιστικότητα και θέληση. Έχουμε συνείδηση του τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να γίνει, δεν υπάρχουν εύκολα ματς, όλα είναι δύσκολα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι».
Γρήγορο γκολ


Το καλύτερο «φάρμακο» και εξαιρετικό αγχολυτικό σε τέτοιες περιπτώσεις που η ομάδα παίζει υπό καθεστώς πίεσης και με την πλάτη στον τοίχο, είναι η επίτευξη ενός γρήγορου γκολ και μια έναρξη του αγώνα στηριγμένη πάνω στον αιφνιδιασμό. Αυτή ήταν η περσινή «μαγική συνταγή» του Μπένου, που κατάφερε με γρήγορα γκολ σε τέτοια παρόμοια κρίσιμα και καθοριστικά ματς να πάρει τα ηνία και τελικά τους πολύτιμους τρεις βαθμούς. Από αυτό προκύπτει ότι η «Μαύρη Θύελλα» δεν θα είναι την Κυριακή η ομάδα που θα κλειστεί πίσω και θα περιμένει. Θα είναι η ομάδα που θα έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, πάντα σε συνάρτηση με την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, αφού οι συνεχιζόμενες βροχές και η χρήση του γηπέδου το Σάββατο από τον Μεσσηνιακό θα επιβαρύνουν την κατάσταση του χόρτου, θα είναι η ομάδα που θα ψάξει να βρει χώρους και θα βγάλει συγκροτημένες και οργανωμένες επιθετικές ενέργειες. Η ομάδα του Γιώργου Φοιρού προέρχεται από εντός έδρας στραβοπάτημα (ηττήθηκε με 0-2 από την Δόξα) και θα έρθει να κυνηγήσει τη νίκη ή αλλιώτικα να μη χάσει. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε μια επιθετική Καλαμάτα με άλλους στόχους στο γήπεδο και με απόλυτη συγκέντρωση για το τρίποντο.

Τακτική χωρίς Τάσιτς
Με πρωινή προπόνηση συνέχισαν χτες οι παίκτες της Καλαμάτας την προετοιμασία τους και περιθώρια βαθμολογικών απωλειών δεν υπάρχουν και αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει άπαντες στην ομάδα και θα επιδιώξουν το καλύτερο. Η προπόνηση ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε θέματα τακτικής και λόγω του βροχερού καιρού η απογευματινή προπόνηση ματαιώθηκε. Ο Γιώργος Μπένος έχει ήδη σχεδιάσει το σχήμα που θα παρατάξει και χτες δούλεψε με αυτό, απόντος του αρχηγού Ιβάν Τάσιτς που επιστρέφει σήμερα. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν και χτες οι Κώστας Δασκαλάκης (τέθηκε εκτός πλάνων) και ο Παναγιώτης Τσιμικλής που θα ενισχύσει την ομάδα των Νέων την Κυριακή το πρωί. Ο Ρικάρντο Βίλα Παντζίκις παρέμεινε κλινήρης λόγω οξείας αμυγδαλίτιδας, ενώ ο Χρήστος Μανιάτης συμμετείχε μεν στο χτεσινό πρόγραμμα συντηρητικά όμως και σήμερα θα κριθεί ο βαθμός ετοιμότητάς του. Ο Μεσσήνιος τεχνικός προγραμμάτισε η σημερινή προπόνηση να διεξαχθεί στις 10:30 το πρωί στη νέα είσοδο και η ομάδα θα πάρει στο παιχνίδι δίχως να έχει «πατήσει» το στάδιο.

Αιγάλεω-Κέρκυρα σήμερα
Η αυλαία της 5ης αγωνιστικής ανοίγει σήμερα στο Αιγάλεω, με την ομάδα του Σούλη Παπαδόπουλου να αγωνίζεται απέναντι στην πρωτοπόρο Κέρκυρα. Οι δύο ομάδες έχουν αντίθετους στόχους, οι μεν την πρώτη νίκη οι δε να παραμείνουν στην κορυφή της βαθμολογίας. Τελευταίο χρονικά ματς γίνεται την Δευτέρα στις Σέρρες. Ο Πανσερραϊκός που έρχεται από τον αγώνα θρίλερ με τον ΟΦΗ, φιλοδοξεί απέναντι στον μαχητικό Διαγόρα να συνεχίσει τις θετικές εμφανίσεις και αποτελέσματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής:
Παρασκευή (16/10):
19:00 Αιγάλεω – Κέρκυρα (Στ. Μαυροθαλασσίτης)
Διαιτητής: Μήτσιος Χ. ΕΠΣ Ηπείρου
Τιμές εισιτηρίων: 2, 5, 10, 15
Σάββατο (17/10):
15:00 Εθνικός – Εθνικός Αστ. (Γήπεδο Ελληνικού)
Διαιτητής: Κάμπαξης Ι. ΕΠΣ Εύβοιας
Τιμές εισιτηρίων: 5, 10, 15, 20
Κυριακή (18/10):
16:00 Δόξα Δρ. – Ολυμπιακός Β. (Γήπεδο Δόξας)
Διαιτητής: Μπαλωμένος Γ. ΕΠΣ Αργολίδας
Τιμές εισιτηρίων: 5, 10, 15, 20
16:00 Καλαμάτα – Αγροτικός Αστ. (Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας)
Διαιτητής: Τίκας Τρ. ΕΠΣ Καρδίτσας
Τιμές εισιτηρίων: 5, 10, 15 (φιλοξενουμένων)
16:00 Ιωνικός – Πιερικός (Δημοτικό Γυμναστήριο Νεάπολης)
Διαιτητής: Αρετόπουλος Α ΕΠΣ Τρικάλων
Τιμές εισιτηρίων: 15, 30
16:00 Θρασύβουλος – Ηλιούπολη (Δημοτικό Στάδιο Φυλής)
Διαιτητής: Κύζας Γ. ΕΠΣ Δράμας
Τιμές εισιτηρίων: 2, 5, 10, 15
16:00 Ρόδος – ΟΦΗ (Δημοτικό Στάδιο Ρόδου)
Διαιτητής: Ζαχαριάδης Π. ΕΠΣ Μακεδονίας
Τιμές εισιτηρίων: 5, 10, 15
16:00 Αναγέννηση Κ. – Παναιτωλικός (Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας)
Διαιτητής: Κιοτζένης Ε. ΕΠΣ Καβάλας
Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30
Δευτέρα (19/10):
18:00 Πανσερραϊκός – Διαγόρας (Δημοτικό Γήπεδο Σερρών)
Διαιτητής: Μάνταλος Σ. ΕΠΣ Αθηνών
Τιμές εισιτηρίων: 2, 5, 10, 15, 20, 30

* Το Σάββατο 24/10 θα γίνουν τρεις αγώνες Β' Εθνικής. Πρόκειται για τα παιχνίδια Αγροτικός Αστέρας - Σέρρες, Παναιτωλικός - Αιγάλεω και Ολυμπιακός Βόλου - Ιωνικός. Μια μέρα νωρίτερα θα γίνει το ματς Καλαμάτα - Δόξα Δράμας και τη Δευτέρα η αναμέτρηση Εθνικός Αστέρας - Κέρκυρα.

«ΟΧΙ» σε ρατσισμό και βία

Η Σούπερ Λίγκα σε συνεργασία με την UEFA και την FARE (Football Against Racism in Europe) συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά του ρατσισμού και της βίας. Ο πρόεδρος της Λίγκας, Νίκος Θανόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ στηρίζει αυτή την προσπάθεια που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν όλους μας. Το μήνυμα της αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και του δικαιώματος στη διαφορετικότητα βρίσκει ιδανικό πρεσβευτή το ποδόσφαιρο. Λέμε όχι στο ρατσισμό και στη βία, στηρίζουμε την προσπάθεια της UEFA και της FARE». Αναλυτικά η ανακοίνωση: «H Superleague συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά του ρατσισμού και της βίας, σε συνεργασία με την UEFA και την FARE (Football Against Racism in Europe). Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της φίλαθλης κοινής γνώμης, την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή, 17 και 18 Οκτωβρίου αντίστοιχα, θα διανεμηθούν κόκκινες κάρτες στους φιλάθλους σε όλα τα γήπεδα με το σύνθημα «Κόκκινη κάρτα στο ρατσισμό! Κόκκινη κάρτα στη βία!». Παράλληλα, όλοι οι ποδοσφαιριστές αλλά και τα παιδιά μεταναστών που θα τους συνοδεύουν κατά την είσοδο στους αγωνιστικούς χώρους, θα φορούν πολύχρωμα μπλουζάκια με μηνύματα κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού και της βίας».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τι ομάδα είναι η νέα Βουλή

Στην πολιτική τούς χωρίζουν πολλά και οι διαξιφισμοί τους συνήθως είναι έντονοι. Στο γήπεδο όμως βρίσκουν κοινό σημείο επικοινωνίας, την αγάπη για την ίδια ομάδα. Υπουργοί και βουλευτές δεν διστάζουν να φορέσουν το κασκόλ του συλλόγου που υποστηρίζουν και να βιώσουν όσα βιώνει κάθε Σαββατοκύριακο ο απλός φίλαθλος. Άλλωστε πέρα από τις οπαδικές προτιμήσεις ή τη λογική της ουδετερότητας που επιλέγουν αρκετοί, και οι 300 της Βουλής γνωρίζουν ότι η κερκίδα αποτελεί ταυτόχρονα και μία τεράστια δεξαμενή ψήφων...


Στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ποδοσφαιρικοί ρυθμοί είναι ιδιαίτερα έντονοι, οι πολιτικοί δεν είναι αμέτοχοι. Ξεκάθαρη προτίμηση στον ΠΑΟΚ δείχνει ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, που άλλωστε στο παρελθόν υπήρξε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ αλλά και αθλητής της ομάδας χάντμπολ του Δικέφαλου. Από το ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή δήλωσε προεκλογικά ότι επίσης υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ και την... Εθνική Ελλάδος, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Β' Θεσσαλονίκης Κυριάκος Βελόπουλος πριν από δύο χρόνια είχε υποστηρίξει ότι επικοινώνησε μαζί του ένας υποψήφιος επενδυτής, για να γίνει αφεντικό στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά το θέμα δεν πήρε συνέχεια.


Στον Άρη υπάρχει άρρηκτο δέσιμο με τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Ιωαννίδη, που κέρδισε άνετα την έδρα στη νέα Βουλή. Η προϋπηρεσία του στον πάγκο του Άρη, η ενασχόλησή του με θέματα που άπτονταν του νέου γηπέδου του συλλόγου αλλά και η μετατροπή που έκανε στο νόμο για το ιδιώνυμο στις πράξεις βίας οπαδών αναμφίβολα τον βοήθησαν. Στο Καυταντζόγλειο για χάρη του Ηρακλή βρίσκεται συχνά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου, παλιό μέλος της κυανόλευκης οικογένειας. Στην προηγούμενη βουλευτική θητεία του απασχόλησε τα ΜΜΕ, όταν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα Ηρακλή - Ολυμπιακού, για να διαμαρτυρηθεί στο διαιτητή Λάζαρο Πολατιάν. Για τη συμπεριφορά του ζήτησε δημοσίως συγγνώμη και η αλήθεια είναι ότι, αν δεν είχε τη βουλευτική ασυλία, βάσει του τότε ισχύοντος νόμου θα έπρεπε να καταδικαστεί. Παρελθόν ως ποδοσφαιριστής του Ηρακλή αλλά και ως εκπρόσωπος της ομάδας στην ΕΠΑΕ έχει ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια ομάδα υποστηρίζει, αλλά στο παρελθόν έχει σταθεί αρωγός σε ζητήματα που απασχολούσαν τον ΠΑΟΚ και τον Άρη (π.χ. ειδική εκκαθάριση για απαλλαγή από χρέη), τα γήπεδα των οποίων με δική του πρωτοβουλία εντάχθηκαν στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και αναβαθμίστηκαν. Σε τριπλό ταμπλό παίζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με τον τελευταίο να έχει δηλώσει διπλωματικά ότι «η οικογένειά μου είναι Ηρακλής, έχω καλές σχέσεις με τον Άρη και οι φίλοι μου είναι ΠΑΟΚ».


ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ


Οι μεγάλες ομάδες της πρωτεύουσας εισπράττουν την προτίμηση των περισσότερων μελών της κυβέρνησης αλλά και των απλών βουλευτών, που συχνά πυκνά συναντώνται στις κερκίδες του Ολυμπιακού σταδίου ή του γηπέδου Καραϊσκάκη. Στο υπουργικό συμβούλιο οι Ανδρέας Λοβέρδος και Θεόδωρος Πάγκαλος θα μπορούν να συζητούν όχι μόνο για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και για τον Ολυμπιακό, τον οποίο υποστηρίζουν δυναμικά και συχνά με την παρουσία τους στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ερυθρόλευκα αισθήματα τρέφουν μεταξύ άλλων και οι Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Γρηγόρης Νιώτης, Γιάννης Διαμαντίδης (ΠΑΣΟΚ), καθώς και οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Παπαθανασίου, Γιάννης Τραγάκης, Αναστάσιος Νεράντζης, Δημήτρης Λιντζέρης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βύρων Πολύδωρας και Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία). Το μπλοκ των φίλων του Παναθηναϊκού αποδυναμώθηκε μετά την αποχώρηση του Γιώργου Σουφλιά, που είχε βαφτίσει "Νίνη" το μετροπόντικα στην Αθήνα προς τιμή του νεαρού άσου των πράσινων, αλλά και την απουσία από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ του Γιώργου Βουλγαράκη. Υποστηρικτής των πράσινων είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ, οι Χρήστος Παπουτσής, Γιάννης Δημαράς, Άρια Αγάτσα (ΠΑΣΟΚ), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κωστής Χατζηδάκης (Νέα Δημοκρατία) και Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ).


Η ΑΕΚ έχει το δικό της μερίδιο στις προτιμήσεις, καθώς την υποστηρίζουν οι Φίλιππος Πετσάλνικος (ο Πρόεδρος της Βουλής από χτες), Μιλένα Αποστολάκη, Γιάννης Βούρος (ΠΑΣΟΚ), Κώστας Μαρκόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Γρηγόρης Ψαριανός και Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), με τους Βούρο και Ψαριανό να είναι οι πιο ενεργοί. Οι ομάδες της περιφέρειας υποστηρίζονται από τους κατά τόπους βουλευτές και είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Ευριπίδη Στυλιανίδη (Ροδόπη, ΝΔ) ο οποίος έχει βοηθήσει εμπράκτως τον Πανθρακικό, αλλά και του Ηλία Πολατίδη (ΛΑΟΣ, Σέρρες), που πρόσφατα είχε δώσει το «παρών» στην παρουσίαση του Πανσερραϊκού. Στη Μεσσηνία, «διαρκείας» της «Μαύρης Θύελλας» έχει η Νάντια Γιαννακοπούλου που όταν μπορεί έρχεται στο γήπεδο. Οι υπόλοποι άνδρες βουλευτές, προτιμούν να κάνουν κάτι άλλο την Κυριακή.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΕΔΡΑΝΟ


Η πιο ενδεικτική επιρροή του ποδοσφαίρου στις κάλπες είναι η εκλογή του πρώην ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου Γιώργου Ανατολάκη στη β’ περιφέρεια του Πειραιά με το ΛΑΟΣ. Ως αμυντικός ήταν σκληροτράχηλος και μένει να αποδείξει αν θα διατηρήσει το στιλ του και ως πολιτικός. Φυσικά ο Ανατολάκης δεν είναι ο πρώτος που εξαργυρώνει την εκ του αθλητισμού δημοφιλία. Άλμα από το παρκέ του μπάσκετ στο κοινοβούλιο έκαναν ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και παλαιότερα ο Παναγιώτης Φασούλας, που εκλέχθηκε στον Πειραιά μετά το τέλος της καριέρας του στον Ολυμπιακό. Εκπροσώπηση στη νέα Βουλή έχει και ο ελληνικός στίβος, με την παγκόσμια ρέκορντγούμαν του παρελθόντος στον ακοντισμό Σοφία Σακοράφα (ΠΑΣΟΚ, Β' Αθηνών) και τον Ολυμπιονίκη του μήκους Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος επανεκλέχθηκε στη μία και μοναδική έδρα που πήρε η Νέα Δημοκρατία στην Πιερία.