Weather - Καιρός

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Απόψε κληρώνει για το 2016...


Πολιτικοί και αθλητές ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να κερδίσουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Υπό το μικροσκόπιο των «αθανάτων» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα τεθούν σήμερα (19.30 ώρα Ελλάδος), στην Κοπεγχάγη, οι υποψηφιότητες του Σικάγου, της Μαδρίτης, του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Τόκιο. Για πρώτη φορά, σε ανάλογη διαδικασία, θα είναι παρών πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματίσει να μεταβεί σήμερα στη Δανία για να στηρίξει το Σικάγο. Εκεί, ήδη, βρίσκεται η σύζυγός του, Μισέλ, η οποία πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις με μέλη της ΔΟΕ. Και οι υπόλοιποι... μνηστήρες της διοργάνωσης όμως έχουν επιστρατεύσει πολιτικούς και αθλητές. Η Μαδρίτη εκπροσωπείται από το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας και τον πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, το Τόκιο από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα και το Ρίο από τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα «Λούλα» και τον Πελέ.


Για την ανάδειξη της διοργανώτριας πόλης θα ψηφίσουν 97 από τα 106 μέλη της ΔΟΕ. Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι «αθάνατοι» των υποψηφίων πόλεων και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος θα ψηφίσει μόνο σε περίπτωση ισοψηφίας. Η διαδικασία θα αρχίσει με την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων, ενώ κάθε πόλη θα έχει στη διάθεσή της 70 λεπτά για να πείσει τους εκλέκτορες. Κάθε ψηφοφορία θα διαρκέσει 15 λεπτά και αμέσως μετά ο Ζακ Ρογκ θα ανακοινώνει την πόλη που φεύγει από τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαδρίτη διαθέτει τον καλύτερο φάκελο αλλά δύσκολα θα αναλάβει τη διοργάνωση δεύτερη ευρωπαϊκή πόλη αμέσως μετά το Λονδίνο. Το Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται παρθένα αγορά αλλά ίσως προβληματίσει η εγκληματικότητα. Τα γραφεία των στοιχημάτων φέρνουν πρώτο το Σικάγο. Ο Ομπάμα, με τη μετάβασή του στην Κοπεγχάγη, παίρνει μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς εάν η πόλη του δεν επιλεγεί θα πληγεί το κύρος του. Το σπίτι του προέδρου των ΗΠΑ βρίσκεται ελάχιστα τετράγωνα μακριά από το σημείο που είναι προγραμματισμένο να χτιστεί το Ολυμπιακό Στάδιο. Το Σικάγο έχει στο πλευρό του και τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, τον Μάικλ Τζόρνταν.

Την υποψηφιότητα του Σικάγου στηρίζει η ελληνοαμερικανική κοινότητα. Διευθύντρια της Παραολυμπιακής Επιτροπής είναι η Λίντα Μαστανδρέα, ενώ από τους πιο θερμούς υποστηρικτές είναι ο υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι, Αλέξης Γιαννούλιας. Στην Επιτροπή διεκδίκησης ξεχωρίζουν τα ονόματα των ομογενών, Μανώλη Αλπογιάννη (πρόεδρος της επιτυχημένης αλυσίδας με γρήγορο φαγητό «America’s Dog») και Μιχάλη Τούλη (διευθυντής μεγάλου αρχιτεκτονικού γραφείου).