Weather - Καιρός

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι Ολυμπιακοί του 2016


Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι Ολυμπιακοί του 2016


Η Μαδρίτη έμεινε δεύτερη στην κούρσα διεκδίκησης, ενώ νωρίτερα είχαν αποκλειστεί το Σικάγο και το Τόκιο.

Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν στην παραλία της Κόπα Καμπάνα οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέιρο την ανακοίνωση της ανάληψης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 από την πόλη τους. Είναι η πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα φιλοξενηθούν από χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Στον τελικό γύρο εκτός από τη βραζιλιανική μητρόπολη βρέθηκε η πρωτεύουσα της Ισπανίας, η Μαδρίτη, που δεν τα κατάφερε τελικά στη δεύτερη υποψηφιότητά της, παρά την προσωπική στήριξη του πρωθυπουργού, Χοσέ Λουί Θαπατέρο και του βασιλικού ζεύγους.
Η διαδικασία εκλογής της διοργανώτριας πόλη για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ξεκίνησε το πρωί, με την παρουσίαση των φακέλων των τεσσάρων υποψηφιοτήτων. Τόκιο, Λονδίνο, Μαδρίτη και Ρίο ντε Τζανέιρο παρουσίάσαν την ποψηφιοτητάς και τα σχέδιά τους για τη διοργάνωσή τους στους αθανάτατους της ΔΟΕ, στο «Bella Center» της Κοπεγχάγης. Κάθε υποψήφια πόλη είχε στη διάθεσή της 70 λεπτά, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της. Πρώτο στη «μάχη» της παρουσίασης μπήκε το Σικάγο, ενώ ακολούθησαν το Τόκιο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και τέλος η Μαδρίτη.
Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της διοργανώτριας πόλης. Το Σικάγο αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ενώ στο δεύτερο ήταν η σειρά της ιαπωνικής πρωτεύουσας να βρεθεί εκτός. Στην τελική κούρσα έμειναν πλέον το Ρίο ντε Τζανέιρο, που εθεωρείτο εξαρχής το φαβορί, και η Μαδρίτη, το μεγάλο αουτσάιντερ.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζαγκ Ρογκ, θα παρατεθεί συνέντευξη Τύπου μαζί με τους εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ θα υπογραφεί και το σχετικό συμβόλαιο.