Weather - Καιρός

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ο Μεσσήνιος Αντώνης Σαμαράς νέος αρχηγός της ΝΔ.

Αρχηγός της ΝΔ ο Μεσσήνιος Αντώνης Σαμαράς!


Έβδομος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι από σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς. Ο μεσσήνιος πολιτικός παρά τις προβλέψεις όχι μόνο εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, αλλά κατέγραψε καθαρή νίκη έναντι της βασικής αντιπάλου του Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν η δεύτερη έκπληξη της αναμέτρησης, αφού το πανελλαδικό ποσοστό του προσέγγισε το 9,5%.



Το αποτέλεσμα έκανε σαφές ότι οι νεοδημοκράτες ανέδειξαν για αρχηγό τους ένα άξιο στέλεχος που θα κάνει το κόμμα τους να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει ένα καθαρό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της δεξιάς πατριωτικής παράταξης.
Στο στρατόπεδο Σαμαρά οι πανηγυρισμοί άρχισαν λίγο μετά τα μεσάνυκτα, όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι ο μεσσήνιος πολιτικός καθαρίζει το παιχνίδι από τον πρώτο γύρο. Οι πανηγυρισμοί μεταφέρθηκαν αργότερα στη Ρηγίλλης, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα «πιο ψηλά, πιο ψηλά με Αντώνη Σαμαρά». Ο ίδιος στις 2 τα ξημερώματα με δήλωσή του έκανε σαφές ότι δεν θα ανεχτεί κανενός είδους αμφισβήτηση.
«Με εντολή των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνω την τιμή και την ευθύνη να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες για την πρόοδο του ελληνικού λαού και κυρίως για την ελπίδα στα νέα παιδιά του τόπου», είπε και τόνισε πως η πολιτική προοπτική της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: «Να επιστρέψει σε νέες νίκες, οργανωτικά ανανεωμένη και ιδεολογικά κυρίαρχη». Χαρακτήρισε «ηχηρή και αδιαμφισβήτητη» την εντολή των περισσότερων από 450.000 νεοδημοκρατών που συμμετείχαν στη διαδικασία. Αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή, η οποία, όπως είπε, «ξεπέρασε κάθε προσδοκία», και τόνισε πως «τώρα αρχίζει μία καινούργια εποχή για τη δημοκρατία μας αλλά και τη Νέα Δημοκρατία».
"ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ"
Στέλνοντας μήνυμα ενότητας αναφέρθηκε στους αντιπάλους του, αποκαλώντας τους με το μικρό τους όνομα: «Θα μιλήσω από αύριο με την Ντόρα, την οποία ευχαριστώ για το τηλεφώνημά της, θα μιλήσω και με τον Παναγιώτη, στον οποίο εύχομαι περαστικά για τη μικρή περιπέτεια της υγείας του. Θα μιλήσω ασφαλώς και με τον πρόεδρό μας, τον Κώστα τον Καραμανλή, με τον οποίο θα είμαστε μαζί σε όλα τα μεγάλα που έρχονται. Θα είμαστε όλοι μαζί. Δεν μας χωρίζει πλέον τίποτα. Μας ενώνουν οι μεγάλες προκλήσεις για το αύριο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα στελέχη. Δεν με νοιάζει ποιος ψήφισε τι, ποιον ή ποια στήριξαν. Από σήμερα είμαστε όλοι μαζί. Όσα ειπώθηκαν μέχρι σήμερα τα έχω όλα ξεχάσει, σφουγγάρι». Στο σημείο όμως αυτό έστειλε και δεύτερο σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί αμφισβητήσεις τονίζοντας: «Από δω και μπρος θα περιφρουρήσω απόλυτα την ενότητα της βάσης. Και η βάση, ας το γνωρίζουν όλοι, δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε υπονόμευση της ενότητας». Ευχαρίστησε τέλος τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη στήριξη που του προσέφερε, η οποία, όπως φάνηκε, ήταν καθοριστική, και ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει τη ΝΔ σε τακτικό συνέδριο.
Δίνοντας τέλος το στίγμα του κόμματος που θέλει να κτίσει, είπε ότι «έχει γίνει ήδη η πρώτη μεγάλη ανατροπή, πάμε τώρα για τη μεγαλύτερη ανατροπή, θα κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη, την πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη.
Να ασκήσουμε δυναμική αντιπολίτευση και να διεκδικήσουμε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας. Όχι για να αναλωθούμε σε στείρα διαχείριση, αλλά για να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα, όπως της αξίζει».


Βέβαιο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία από σήμερα αλλάζει, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσει, για να επιβάλει τη στρατηγική και τις απόψεις του. Η έξω από κάθε πρόβλεψη μεγάλη συμμετοχή των νεοδημοκρατών στη χθεσινή ψηφοφορία ευνόησε το μεσσήνιο πολιτικό και παράλληλα η καθαρή νίκη του, όπως επισήμαναν και στελέχη που τον υποστήριξαν, τον ισχυροποιεί στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού ουδείς θα τολμήσει να τον αμφισβητήσει το προσεχές διάστημα.
Συγχρόνως οι νεοδημοκράτες με τη στήριξη που προσέφεραν στον κ. Σαμαρά έστειλαν σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας όλου του προηγούμενου κυβερνητικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σε επίπεδο υπουργών στάθηκε στο πλευρό της κ. Μπακογιάννη.
Οι «γαλάζιες» κάλπες ήταν επίσης και η πρώτη ηχηρή αποδοκιμασία των νεοδημοκρατών προς τον Κώστα Καραμανλή μετά τη συντριβή της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
ΑΡΚΕΤΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ
Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα έγινε σαφές ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Η Ντόρα Μπακογιάννη βγήκε και αποδέχτηκε με αξιοπρέπεια την ήττα της, πριν καν φανεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Μέχρι τότε ήταν γνωστό το αποτέλεσμα στο 37% του εκλογικού σώματος και ο τέως ΥΠΠΟ δεν συγκέντρωνε το 50% των ψήφων, αλλά είχε προβάδισμα μεγαλύτερο του 6% από τη βασική αντίπαλό του.
Η κ. Μπακογιάννη, γνωρίζοντας ότι έχασε τη μάχη στο λεκανοπέδιο, ουσιαστικά παραιτήθηκε από το δεύτερο γύρο, κάνοντας σαφές ότι θα παραμείνει πιστή στις απόψεις της για ένα σύγχρονο, ισχυρό, κεντροδεξιό κόμμα. «Σήμερα η κάλπη της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε το νέο αρχηγό του κόμματος. Η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή και θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκρατών που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε και ανακοίνωσε ότι ήδη είχε επικοινωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Παράλληλα συνεχάρη και τον Π. Ψωμιάδη για τον αγώνα του, όπως και τους νεοδημοκράτες που τη στήριξαν και την ψήφισαν. Καταλήγοντας τόνισε ότι «ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ένα σύγχρονο, ισχυρό, κεντροδεξιό κόμμα. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι παρόντες».
Αργότερα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, εμφανώς ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του, συνεχάρη το νέο πρόεδρο της ΝΔ και υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να πάψει να μιλά και να διατυπώνει τις απόψεις του. «Θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον καλό φίλο και άξιο αγωνιστή Αντώνη Σαμαρά για την καθαρή και δίκαιη επικράτησή του. Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στην Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική στάση που κράτησε σε αυτήν την πρωτόγνωρη για το κόμμα μας διαδικασία», σημείωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι ο ίδιος σε αυτόν τον αγώνα μέτρησε τους φίλους του. «Έδωσα μόνος μου έναν ωραίο, τίμιο και ηθικό αγώνα», συνέχισε και διεμήνυσε ότι «ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν πρόκειται να σωπάσει» και θα είναι «παρών στις εξελίξεις και απέναντι σε αλαζονικές συμπεριφορές που θα υποθηκεύουν το αύριο της παράταξης και του τόπου». Τέλος υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταντήσει κόμμα δύο ταχυτήτων, επισημαίνοντας ότι «ή όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την ανατροπή και θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές ή αλλιώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε κυβέρνηση»…