Weather - Καιρός

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Το ... μπάχαλο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου Ιούλιο μήνα!!!

Το μπάχαλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε όλες τις κατηγορίες, συνεχίζεται αν και ήδη βρισκόμαστε στον... Ιούλιο!


Αθλητικές υποθέσεις εκκρεμούν στα πειθαρχικά όργανα, στη ΓΑΔΑ πηγαινοέρχονται άνθρωποι του ποδοσφαίρου και υποβιβασμοί για δυσφήμηση του αθλήματος συνθέτουν ένα σκηνικό που επηρεάζουν άμεσα τους βαθμολογικούς πίνακες όλων των πρωταθλημάτων και ακόμα παραμένει άγνωστο ποιες ομάδες θα συμμετέχουν σε κάθε κατηγορία…
Εδώ καλά- καλά δεν έχουν επικυρωθεί οι βαθμολογίες της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, αφού ακόμα, επίσημα, στη χώρα μας, δεν έχει ολοκληρωθεί για καμία επαγγελματική κατηγορία η σεζόν 2010-11! Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε και χθες πήρε απόφαση η ΕΠΟ για τα πλέι οφ της Football League. Αν και έχει κάνει τρία διοικητικά συμβούλια, σε διάστημα 15 ημερών δεν έχει αποφασίσει για κανένα από τα σημαντικά θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
SUPER LEAGUE
Στη Σούπερ Λίγκα βάσει της συγκομιδής πόντων, Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα και Πανσερραϊκός υποβιβάστηκαν. Όμως μετά την αποκάλυψη του Σοφοκλή Πιλάβιου στη Βουλή, ότι ο Ηρακλής κατέθεσε πλαστή ενημερότητα, προκειμένου να κάνει μεταγραφές, ο Αστέρας Τρίπολης ως άμεσα ενδιαφερόμενος κινήθηκε αστραπιαία και μέσω των πειθαρχικών επιτροπών κέρδισε τη… σωτηρία του, ενώ ο «Γηραιός» υποβιβάστηκε, αν και εκκρεμεί η προσφυγή του στο CAS για να δικαιωθεί.
Αυτό όμως φαντάζει μία… σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά σε ότι, μπορεί να προκαλέσει η υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια. Εκεί βάσει όσων αναφέρονται στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπη Παπανδρέου εμπλέκονται έξι ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Ολυμπιακός, Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Κέρκυρα, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν συνυπαιτιότητα από την συμπεριφορά των παραγόντων τους. Όλα αυτά βέβαια θα γίνουν γνωστά μόλις οι δύο ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ, Ανδρέας Φάκος και Εμμανουήλ Αντωνακάκης ασκήσουν διώξεις και φανερωθούν οι κατηγορίες για τις ΠΑΕ. Αν αυτές αφορούν το αδίκημα της δωροδοκίας (άρθρο 21Α) και του στοιχηματισμού (άρθρο 21Β) τότε οι ΠΑΕ κινδυνεύουν ακόμα και με υποβιβασμό. Βέβαια η δήλωση του Σοφοκλή Πιλάβιου, ότι… «δεν προβλέπω υποβιβασμό μεγάλων ομάδων», έβαλε «φρένο» σε διάφορα σενάρια εμπλοκής μεγάλων ονομάτων…
Παράλληλα να μην ξεχνάμε ότι όσες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τον Ολυμπιακό Βόλου να ξεκινά σε λίγες ημέρες, υπάρχει ενδεχόμενο να μην αγωνιστούν. Σε αυτό θα πρέπει να πάρει απόφαση η διοργανώτρια ΟΥΕΦΑ σε συνεννόηση με την ΕΠΟ και αφού θα έχουν τελεσιδικήσει οι όποιες δικαστικές αποφάσεις.
FOOTBALL LEAGUE
Στη Β’ εθνική πραγματικά επικρατεί… χάος. Η αγωνιστική κατάταξη των ομάδων δεν έχει καμία σχέση με τη διαμόρφωση που θα υποστεί η βαθμολογία, μόλις ολοκληρωθούν οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα πειθαρχικά όργανα. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα πλέι άουτ δεν θα γίνουν, αφού λόγω δυσφήμησης του αθλήματος (δόλια έκδοση πλαστών δελτίων) Ιωνικός, Εθνικός και Αναγέννηση Καρδίτσας (σε λίγες ημέρες θα βγει η απόφαση) έχουν πάρει το δρόμο για την κατώτερη κατηγορία. Οι δύο πρώτες ομάδες έχουν καταθέσει έφεση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση, όμως υπάρχει το δεδικασμένο του Ηρακλή που δεν έγινε δεκτή η ένσταση του.
Παράλληλα παραμένει άγνωστο αν θα διεξαχθούν πλέι οφ, αφού η ΕΠΟ… πετάει συνεχώς την μπάλα στην κερκίδα και δεν λαμβάνει απόφαση, περιμένοντας προφανώς την απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων για τον ΟΦΗ.
Από την άλλη έγιναν γνωστά τα στημένα παιχνίδια και τα ονόματα όσων εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Ελάχιστες ΠΑΕ δεν εμφανίζονται στη λίστα της ΟΥΕΦΑ με τα 41 ματς, όπως και στα παιχνίδια που αποκαλύφθηκαν μετά τις συνομιλίες που έγιναν γνωστές από το πόρισμα της Εισαγγελίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες ΠΑΕ αντιμετωπίζουν κίνδυνο υποβιβασμού, αφού για όλες είναι εμφανές ότι δεν αποδεικνύεται συνυπαιτιότητα τους από τη συμπεριφορά των παραγόντων τους. Ορισμένες όμως, όπως ο Διαγόρας και η Ηλιούπολη, αν ασκηθεί δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, κινδυνεύουν με υποβιβασμό, αφού εμπλέκονται παράγοντες, προπονητές και παίκτες τους.
Πιθανότατα, λοιπόν, να αδειάσουν πέντε ή και παραπάνω θέσεις στο πρωτάθλημα της Football League, οπότε επηρεάζει άμεσα τη Γ’ εθνική κατηγορία, καθώς θα προβιβαστεί ίδιος αριθμός ομάδων!
FOOTBALL LEAGUE 2
Μπλεγμένη είναι η κατάσταση και στην τρίτη τη τάξει κατηγορία. Περισσότερο στον πρώτο όμιλο και λιγότερο στο δεύτερο. Από την υπόθεση με τα στημένα στο πόρισμα αναφέρεται το παιχνίδι του βορείου ομίλου, Πόντιοι Κατερίνης- Αετός Σκύδρας και πιθανότατα να υπάρξει κλήση από τον Ανδρέα Φάκο.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι ποινές που έχουν επιβληθεί στις ομάδες, προέρχονται από το θέμα των… πλαστογραφιών. Στον πρώτο όμιλο κατά τη διάρκεια της σεζόν αποβλήθηκαν για χρέη η Αγία Παρασκευή και ο Κεραυνός Κερατέας. Μόλις πριν από περίπου 10 ημέρες η Επιτροπή ιδιότητας και μεταγραφών της ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι Αίας Σαλαμίνας, Ασπρόπυργος και Παναιγιάλειος επιχείρησαν τη δόλια έκδοση δελτίων κάτι που σημαίνει ότι κατηγορούνται για δυσφήμηση του αθλήματος και η απόφαση θα είναι… υποβιβασμός. Σε αυτές υπάρχει εκκρεμοδικία και για την Κόρινθό και τη Χερσόνησο που επίσης υπάρχει περίπτωση να υποβιβαστούν.
Στο δεύτερο όμιλο η μοναδική εκκρεμότητα είναι ο Μακεδονικός. Εχει ήδη αποβληθεί για χρέη από το πρωτάθλημα. Οι υπόλοιποι σύλλογοι που εμπλέκονταν στην υπόθεση των δελτίων (ΠΑΟ Ρουφ, Καλλονή κ.α.) κατέθεσαν εμπρόθεσμα τις ενημερότητες και αναμένεται να τιμωρηθούν με πρόστιμο.


Συντάκτης: Γιώργος Μέγκουλας / οnsports