Weather - Καιρός

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πιο αυστηρός ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ...


Υψηλότατα πρόστιμα, περισσότερες αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, αφαίρεση βαθμών και διακοπές αγώνα, περιλαμβάνει ο νέος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ που συζητήθηκε στο Δ.Σ. της Πέμπτης και αναμένεται να «περάσει» από τη Γ.Σ. της ομοσπονδίας σήμερα Παρασκευή.

Ωστόσο, οι νέες, αυστηροποιημένες διατάξεις, θα περιληφθούν υπό αίρεση, καθώς η ΕΠΟ περιμένει από την πολιτεία τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των σεκιούριτι, τη μετατροπή της αθλητικής βίας σε ιδιώνυμο αδίκημα και καλύτερη χρήση των καμερών.
Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία φαίνεται πως σε ένα βαθμό, κάνει πράξη τη δέσμευση της έναντι της πολιτείας και προχωρεί από φέτος σε νέα αυστηροποίηση του πειθαρχικού της κώδικα. Οι ποινές που πιθανότατα θα ισχύουν τη νέα σεζόν, φαινομενικά είναι βαρύτερες από ποτέ, καθώς περιλαμβάνουν αυξημένα πρόστιμα, περισσότερες αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ακόμη και αφαίρεση βαθμών για πιο ακραίες καταστάσεις.
Ένα παράδειγμα: τα γεγονότα του τελικού του κυπέλλου, με τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να επισύρουν για την υπότροπη ΑΕΚ, ποινές που θα έφταναν τις τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, αφαίρεση πέντε(!) βαθμών από το πρωτάθλημα και πρόστιμο που πιθανόν να άγγιζε και το μισό εκατομμύριο.
Ας τα δούμε πιο αναλυτικά…
Εξαιρετικά σημαντική τροποποίηση, είναι η ουσιαστική κατάργηση των επεισοδίων «ευρείας κλίμακας» και η ενσωμάτωση τους στα «εκτεταμένα». Τη νέα σεζόν δηλαδή, θα υπάρχουν μόνο «μεμονωμένα» και «εκτεταμένα» επεισόδια, κάτι που θα εξορθολογήσει και την περίπτωση της υποτροπής. Με λίγα λόγια, αν… τα ξανακάνεις, είσαι αυτομάτως υπότροπος. Συνεπώς παύει να υφίσταται το «τρικ», σύμφωνα με το οποίο αν μια ομάδα προκαλέσει μια φορά «εκτεταμένα» επεισόδια και την επόμενη προκαλέσει «ευρείας κλίμακας», δεν είναι υπότροπη. Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα «εκτεταμένα» επεισόδια θα χαρακτηρίζονται μόνο μέσω πειθαρχικής δίωξης από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα (όπως συνέβαινε πέρυσι με τα «ευρείας κλίμακας»).
Από εκεί και πέρα, υπάρχει σημαντική αύξηση στα πρόστιμα για ρίψεις φωτοβολίδων και ρίψεις γενικώς. Ακόμη και για τις ρίψεις, στη δεύτερη υποτροπή προβλέπεται ποινή κεκλεισμένων των θυρών. Η προσωρινή διακοπή θα κοστίζει περί τα 50.000 ευρώ. Η τρίτη διακοπή για ρίψεις θα είναι οριστική και θα επισύρει ποινή έως και 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και τριψήφιο πρόστιμο. Αν από τις ρίψεις προκύψει και ελαφρά –έστω- σωματική βλάβη, εκτός από τα παραπάνω, η υπαίτια ομάδα θα χάνει το ματς στα χαρτιά και θα της αφαιρούνται βαθμοί (πιθανόν τρεις).
Η απλή εισβολή στον αγωνιστικό χώρο θα επισύρει υψηλότατο πρόστιμο. Αν η εισβολή αυτή περιλαμβάνει και βιαιοπραγίες, καθώς και φθορές, τότε το πρόστιμο θα φτάνει τις 300.000 ευρώ, θα επιβάλλονται δύο έως τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και θα αφαιρούνται βαθμοί! Αν γίνονται εκτεταμένα επεισόδια (συγκρούσεις) εντός του αγωνιστικού χώρου, οι ποινές θα είναι ανάλογες, ενώ στις υποτροπές, οι ποινές κεκλεισμένων των θυρών και οι αφαιρέσεις βαθμών, κυριολεκτικά ξεφεύγουν.
Γενικότερα, όλες οι υποτροπές, προβλέπουν διπλασιασμό των ποινών.
Εξάλλου, υπάρχει σημαντική αύξηση ποινών και για τα φυσικά πρόσωπα και δη παράγοντες και γενικά αξιωματούχους. Οι απειλές και οι εκβιασμοί επισύρουν τεράστια πρόστιμα ενώ η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με ποινές κεκλεισμένων των θυρών, αφαίρεση βαθμών, ακόμη και υποβιβασμό στις ακραίες περιπτώσεις.
Και μια επίσης αξιοσημείωτη προσθήκη: Το αδίκημα της «διαστρέβλωσης αγώνα» θα παραγράφεται πλέον στους έξι μήνες και όχι στον ένα μήνα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε πως η παραγραφή στον ένα μήνα, είχε ως συνέπεια να μπει στο αρχείο (της αθλητικής δικαιοσύνης, όχι της ποινικής) η υπόθεση του Αχιλλέα Μπέου για την απόπειρα εκβίασης του Γιώργου Δαλούκα πριν τον αγώνα Άρη-Παναθηναϊκού.
Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, είναι πιθανό να υποστούν προσθαφαιρέσεις στη σημερινή  Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας ή και αργότερα. Κι αυτό, διότι η εφαρμογή τους εξαρτάται άμεσα από την ικανοποίηση ή μη των αντίστοιχων αιτημάτων της ΕΠΟ προς την πολιτεία. Αυτά είναι: α) διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας των ΠΑΕ (να μπορούν να ασκούν σωματικό έλεγχο στους φιλάθλους, να συλλαμβάνουν τους ταραξίες και να τους παραδίδουν στην αστυνομία, β) μετατροπή του αδικήματος της αθλητικής βίας σε ιδιώνυμο (να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα εξαγοράς), γ) καλύτερη χρήση και αξιοποίηση από την αστυνομία του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης των γηπέδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει ήδη απαντήσει στην ΕΠΟ για το θέμα των σεκιούριτι, λέγοντας πως το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας μπορεί να κάνει σωματικούς ελέγχους, καθώς και συλλήψεις, παραδίδοντας τους ταραξίες στα αστυνομικά όργανα. Όσον αφορά την επαναφορά του ιδιώνυμου, δεν υπάρχει εξέλιξη καθώς το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έχει κολλήσει για αδιευκρίνιστους λόγους. Συνεπώς οι όποιες αλλαγές γίνουν στους κανονισμούς, θα τελούν ουσιαστικά υπό αίρεση…
*Η ΕΠΟ αποφάσισε να αναβαθμίσει το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο, μετατρέποντας το σε «μικρό CAS». Θα είναι πλέον επταμελές και θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί το πληγωμένο κύρος του.
*Ο πρόεδρος της Ένωσης Β’-Γ’ Εθνικής, Σπύρος Καλογιάννης, ζήτησε νέα παράταση της αγωνιστικής περιόδου έως την 1η Αυγούστου, ώστε να καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν τα πλέι οφ της Football League ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ (!!!). Πάντως, ο ΠΣΑΠ που παρευρέθη στο Δ.Σ. της ΕΠΟ την Πέμπτη, έθεσε τρία θέματα: την υγεία των ποδοσφαιριστών που καλούνται να παίξουν ενενηντάλεπτα απ’ ευθείας από τις παραλίες και μέσα σε καύσωνα, την ασφάλιση τους (έχει δεσμευτεί πως θα το αναλάβει κεντρικά η διοργανώτρια) και τα συμβόλαια που έχουν λήξει. Η ΕΠΟ, για πολλοστή φορά τους είπε να απευθυνθούν στη λίγκα…
*Ο Γιώργος Σαρρής, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της ΚΕΔ, θα διατηρήσει τη θέση του (πρόεδρος) στην Επιτροπή Πρωταθλήματος Δ’ Εθνικής.