Weather - Καιρός

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Mundial 2014: Σε όμιλο... λουκούμι η Εθνική!

Στα μέτρα της Εθνικής μας είναι οι ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014, που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία. Στην κλήρωση που διεξήχθη στο Ρίο το βράδυ του Σαββάτου (30/7), η ομάδα μας κληρώθηκε με Σλοβακία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Λιθουανία, Λετονία, Λιχνενστάιν, αποφεύγοντας ομίλους με πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.
Καλή κλήρωση και για την Κύπρο, που θα παίξει με Νορβηγία, Σλοβενία, Ελβετία, Αλβανία, και Ισλανδία.
Η Εθνική απέφυγε να μπει επικεφαλής στον όμιλο - φωτιά με Σερβία, Βέλγιο (μπήκε η Κροατία), στο πολύ δύσκολο γκρουπ με Δανία, Τσεχία και την ανεβασμένη Βουλγαρία (Ιταλία), αλλά και στον επίσης πολύ αμφίρροπο όμιλο με Τουρκία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Η λογική λέει ότι εμείς και οι Σλοβάκοι θα παλέψουμε για την 1η θέση και την απευθείας πρόκριση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι στις τελευταίες διοργανώσεις η Λιθουανία έχει διαγράψει ανοδική πορεία.
Αναλυτικά οι όμιλοι στην Ευρωπαική ζώνη
1ος όμιλος: Κροατία, Σερβία, Βέλγιο, Σκωτία, FYROM, Ουαλία
2ος όμιλος: Ιταλία, Δανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Αρμενία, Μάλτα
3ος όμιλος: Γερμανία, Σουηδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Νήσοι Φερέος, Καζακστάν
4ος όμιλος: Ολλανδία, Τουρκία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Εσθονία, Ανδόρα
5ος όμιλος: Νορβηγία, Σλοβενία, Ελβετία, Αλβανία, Κύπρος, Ισλανδία
6ος όμιλος: Πορτογαλία, Ρωσία, Ισραήλ, Β. Ιραλνδία, Αζερμπαϊτζάν, Λουξεμβούργο
7ος όμιλος: Ελλάδα, Σλοβακία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Λιθουανία, Λετονία, Λιχνενστάιν
8ος όμιλος: Αγγλία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Πολωνία, Μολδαβία, Σαν Μαρίνο
9ος όμιλος: Ισπανία, Γαλλία, Λευκορωσία, Γεωργία, Φινλανδία
Στην ευρωπαϊκή ζώνη των προκριματικών, οι 53 ομάδες χωρίστηκαν σε εννέα ομίλους (επικεφαλής η Ελλάδα στον δικό της). Οι ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στους ομίλους εξασφαλίζουν την απευθείας πρόκρισης στα τελικά της διοργάνωσης, ενώ οι οκτώ καλύτερες δεύτερες θα διεκδικήσουν το εισιτήριο μέσω αγώνων μπαράζ. Το παρών στην κλήρωση εκπροσωπώντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, και ο προπονητής της ομάδας, Φερνάντο Σάντος.
Αφρικανική ζώνη -όμιλοι
1ος όμιλος: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Σομαλία ή Αιθιοπία
2ος όμιλος: Τυνησία, Πράσινο Ακρωτήρι, Σιέρα Λεόνε, Ισημερινή Γουινέα ή Μαδαγασκάρη
3ος όμιλος: Ακτή Ελεφαντοστού, Μαρόκο, Γκάμπια, Τσαντ ή Τανζανία
4ος όμιλος: Γκάνα, Ζάμπια, Σουδάν, Λεσότο ή Μπουρουντί
5ος όμιλος: Μπουρκίνα Φάσο, Γκαμπόν, Νίγηρας, Σάο Τομέ ή Κονγκό.
6ος όμιλος: Νιγηρία, Μαλάουι, Σεϋχέλλες ή Κένυα, Τζιμπουτί ή Ναμίμπια
7ος όμιλος: Αίγυπτος, Γουινέα, Ζιμπάμπουε, Νησιά Κομόρες ή Μοζαμβίκη
8ος όμιλος: Αλγερία, Μάλι, Μπενίν, Ερυθραία ή Ρουάντα
9ος όμιλος: Καμερούν, Λιβύη, Γουινέα Μπισσάου ή Τόγκο, Σουαζιλάνδη ή ΛΔ Κονγκό
10ος όμιλος: Σενεγάλη, Ουγκάντα, Αγκόλα, Μαυρίκιος ή Λιβερία
1η φάση προκριματικών στην Αφρική (για είσοδο στους ομίλους)
Σεϋχέλλες-Κένυα, Τζιμπουτί-Ναμίμπια, Νησιά Κομόρες-Μοζαμβίκη, Σομαλία-Αιθιοπία, Ερυθραία-Ρουάντα, Σάο Τομέ-Κονγκό, Γουινέα Μπισσάου-Τόγκο, Μαυρίκιος-Λιβερία, Ισημερινή Γουινέα-Μαδαγασκάρη, Λεσότο-Μπουρουντί, Σουαζιλάνδη-ΛΔ Κονγκό, Τσαντ-Τανζανία.
Ασιατική ζώνη (όμιλοι)
1ος όμιλος: Κίνα, Ιορδανία, Ιράκ, Σιγκαπούρη
2ος όμιλος: Νότια Κορέα, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος
3ος όμιλος: Ιαπωνία, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Βόρεια Κορέα
4ος όμιλος: Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Ταϊλάνδη
5ος όμιλος: Ιράν, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ινδονησία
Ζώνη Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (2oς γύρος)
1ος όμιλος: Ελ Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Νησιά Κέιμαν, Δομινικανή Δημοκρατία
2ος όμιλος: Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Γουιάνα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες
3ος όμιλος: Παναμάς, Δομίνικος, Νικαράγουα, Μπαχάμες
4ος όμιλος: Καναδάς, Σεντ Κιτς & Νέβις, Πουέρτο Ρίκο, Αγία Λουσία
5ος όμιλος: Γρενάδα, Γουατεμάλα, Άγιος Βικέντιος & Γρεναδίνες, Μπελίζε
6ος όμιλος: Αϊτή, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Κουρακάο, Παρθένοι Νήσοι
Ζώνη Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (3oς γύρος)
1ος όμιλος: Η.Π.Α., Τζαμάικα, Νικητή 5, Νικητής 6
2ος όμιλος: Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Νικητής 1, Νικητής 2
3ος όμιλος: Ονδούρες, Κούβα, Νικητής 4, Νικητής 3
Ζώνη Ωκεανίας (1ος γύρος): Αμερικανική Σαμόα, Νησιά Κουκ, Σαμόα, Τόνγκα.
Ζώνη Ωκεανίας (2ος γύρος)
1ος όμιλος: Βανουάτου, Νέα Καληδονία, Νικητής 1ου γύρου, Ταϊτή
2ος όμιλος: Φίτζι, Νέα Ζηλανδία, Νησιά Σολομώντα, Παπούα Νέα Γουινέα

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΜΑΣ
Ευνοϊκή ήταν η κλήρωση για την Εθνική μας ομάδα, η οποία θα αντιμετωπίσει τις Σλοβακία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λετονία, Λιθουανία και Λιχτενστάιν, στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2014 που θα διεξαχθεί στην Βραζιλία. Δείτε αναλυτικά τα προφίλ των πέντε αντιπάλων της γαλανόλευκης.
Σλοβακία
Η πιο δυνατή αντίπαλος της Εθνικής μας στο δρόμο για το Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι η Σλοβακία, ομάδα που εντυπωσίασε στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, αφού πέταξε εκτός την Ιταλία και προκρίθηκε στη φάση των νοκ-άουτ (στους 16). Πρόκειται για μία ομάδα με τρομακτικά άλματα τα τελευταία χρόνια, που είχαν σαν αποκορύφωμα την πρόκριση στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, όπου πέταξε εκτός την Ιταλία και αποκλείστηκε στην φάση των νοκ άουτ από την μετέπειτα φιναλίστ Ολλανδία. Στον δεύτερο προκριματικό όμιλο του Euro 2012, που θα διεξαχθεί στην Πολωνία και την Ουκρανία, oι Σλοβάκοι βρίσκονται στην πρώτη θέση ισοβαθμώντας με τη Ρωσία και το ΕΪΡΕ γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμικότητά τους.
Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Μάρεκ Χάμσικ, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο... hot ονόματα του Campionato. Ο 24χρονος μέσος της Νάπολι, που κάνει... παπάδες με τους "παρτενοπέι" κοστολογείται στα 40 εκατ. ευρώ από τους Ιταλούς.
Πέραν του Χάμσεκ, η Σλοβακία έχει στις τάξεις της και παίκτες, όπως ο Μάρτιν Σκρτελ που αγωνίζεται στη Λίβερπουλ, ο Ρόμπερτ Βίτεκ της Ανκαραγκουτσού, ο Ανταμ Νέμετς της Καϊζερσλάουτερν και ο Στάνισλαβ Σέστακ επίσης της Ανκαραγκουτσού.
Προπονητής της Σλοβακίας είναι ο Βλάντιμιρ Βάις. Ο 46χρονος τεχνικός βρίσκεται στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας από το 2008 και οδήγησε την Σλοβακία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, δίνοντας το παρών στην Νότια Αφρική.
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είνα μία από τις ομάδες που πρόκειται να τεθεί αντιμέτωπη με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη ομοσπονδία από το 1998, δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε κάποια τελική φάση διοργάνωσης, ωστόσο έχει φτάσει κοντά στον να το πετύχει σε πeρισσότερες από μία περιπτώσεις. Η πιο χαρακτηριστική ήταν τα προκριματικά του προηγούμενου Μουντιάλ, όπου έφτασε μέχρι τα πλέι οφ και αποκλείστηκε από την Πορτογαλία. Οσον αφορά το τωρινό ρόστερ, το αστέρι της ομάδα είναι χωρίς αμφιβολία ο Εντιν Τζέκο, που αγωνίζεται με τα χρώματα της Μάντσεστερ Σίτι ενώ μεγάλης αξίας παίκτης είναι επίσης ο Βένταντ Ιμπίσεβιτς αγωνίζεται στη Γερμανία με την Χοφενχάιμ. Ακόμη, το ρόστερ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συμπληρώνουν μια σειρά από αξιόλογους παίκτες όπως: ο αρχηγός Εμίρ Σπάχιτς (Σεβίλλη), ο Σάσα Πάπατς (Ρέιντζερς), ο Ελβιρ Ράχιμιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και ο Μίραλεμ Πιάνιτς (Λιόν).
Προπονητής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι εδώ και δύο χρόνια ο Σάφετ Σούσιτς, ο οποίος στο παρελθόν έχει βρεθεί στην τεχνική ηγεσία τουρκικών ομάδων όπως η Ανκαραγκουτσού και η Ανκαρασπορ ενώ έχει και θητεία στη Γαλλία (Κάννες).
Λετονία
Καμία παρουσία σε Μουντιάλ δεν έχει μέχρι σήμερα η Λετονία, η οποία ωστόσο έχει καταφέρει να προκριθεί μία φορά στην ιστορία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004. Ο προπονητής της ομάδας είναι ο Αλεξάντρ Σταρκόβς, ενώ η έδρα της ομάδας είναι το "Σκόντο Στέιντιουμ" στην Ρίγα. Η Λετονία πραγματοποίησε την μεγάλη έκπληξη το 2004, όταν κατετάγη 2η στον όμιλό της για το Euro 2004, πίσω από την Πολωνία. Στην συνέχεια χρειάστηκε να αποκλείσει την Τουρκία στα πλέι οφ, ώστε να φτάσει στα τελικά της διοργάνωσης. Η κλήρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος την έφερε απέναντι στην Γερμανία, την Τσεχία και την Ολλάνδία και μοιραία τερμάτισε με μόλις 1 βαθμό, αυτόν από το άκρως τιμητικό 0-0 με τα "πάντσερ". Ο "θρύλος" της Εθνικής Λετονίας δεν είναι άλλος από τον Βιτάλις Αστάφγβες, που έχει το ρεκόρ συμμετοχών με 167 παρουσίες με το εθνόσημο στο στήθος. Οσον αφορά τον τοπ σκόρερ της ομάδας, αυτός είναι ο γνωστός σε όλους από το πέρασμά του από τον Εργοτέλη, Μάρις Βερμπασκόφσκις, που βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας με 28 γκολ σε 86 συμμετοχές.
Λιθουανία
Μπορεί στον παγκόσμιο χάρτη του αθλητισμού η Λιθουανία να είναι γνωστή για τις διακρίσεις της στο μπάσκετ και την παραγωγή παικτών, οι οποίοι έχουν κάνει τεράστια καριέρα στον χώρο, ωστόσο και στο ποδόσφαιρο κάθε άλλα παρά αμελητέα ποσότητα μπορεί να θεωρηθεί. Δεν πλησιάζει βέβαια τα... κυβικά άλλων παραδοσιακών δυνάμεων του ποδοσφαίρου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κάνει σταθερά βήματα προς τα μπρος.
Η χώρα της Βαλτικής δεν έχει καταφέρει ποτέ στο παρελθόν να αγωνιστεί σε τελικά Παγκόσμιου Κυπέλλου. Η ανοδική της πορεία άρχισε να διαγράφεται στα προκριματικά του Mundial 2010, όταν σ' έναν πολύ δύσκολο όμιλο με Σερβία, Γαλλία, Αυστρία και Ρουμανία κατάφερε να συγκεντρώσει 12 βαθμούς (4 νίκες), πετυχαίνοντας μάλιστα μια νίκη που μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ίδια, το 3-0 επί της Ρουμανίας εκτός έδρας.
Στα προκριματικά του Euro 2012, μετέχει στον όμιλο με Ισπανία, Τσεχία, Σκωτία, και Λιχτενστάιν, έχοντας συγκεντρώσει τέσσερις βαθμούς σε πέντε αγώνες. Μεγάλο της αστέρι θεωρείται ο Μάριους Στανκεβίτσιους της Λάτσιο.
Λιχτενστάιν
Το Λιχτενστάιν αποτελεί, θεωρητικά πάντα, τον πιο εύκολο αντίπαλο της Εθνικής μας ομάδας, στον 7ο όμιλο της Ευρωπαϊκής ζώνης, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014.
Η ομάδα της κεντρικής Ευρώπης δεν έχει προκριθεί ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ούτε και σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Χαρακτηριστικός είναι άλλωστε και ο απολογισμός της ομάδας σε τελικές φάσεις. Το Λιχτενστάιν μετράει 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 34 ήττες σε 40 αγώνες σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου και 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 33 ήττες σε 40 αγώνες σε τελικές φάσεις Ευρωπαϊκού Κυπέλλου!
Η έδρα της είναι το Rheinpark Stadion, το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν, την Βαντούζ και είναι χωρητικότητας 6,127 θέσεων. Προπονητής της ομάδας είναι από το 2006 ο 58άχρονος ελβετός, Χανς-Πέτερ Ζάουγκ, ενώ ο 36άχρονος επιθετικός, Μάριο Φρικ, είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές (99), αλλά και τα περισσότερα γκολ (16).