Την βοήθεια την ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας εξασφάλισε η ελληνική Πολιτεία, μετά την συνάντηση του Μισέλ Πλατινί με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην προσπάθεια που κάνει για την καταπολέμηση της βίας και την εξυγίανση του αθλητισμού.
Μόλις μισή ώρα κράτησε η συνάντηση του Μισέλ Πλατινί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της UEFA αφίχθη στις 12:30 μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Θόδωρο Θεοδωρίδη, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν φτάσει στη Βουλή ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Υφυπουργός Γιώργο Νικητιάδης.
Συζητήθηκε μεταξύ άλλων η υπόθεση των “στημένων” αγώνων και το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα με την Ουέφα να δείχνει πρόθυμη να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές.
Όπως ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο Παύλος Γερουλάνος επιβεβαιώθηκε η βούληση να μπει ένα τέλος στα φαινόμενα βίας. Συγκεκριμέα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είπε: “Συζητήθηκαν πρακτικά θέματα που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση των φαινομένων. Ένας από τους τρόπους είναι η UEFA να προσφέρει την τεχνογνωσία της. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις τεσσάρων ομάδων ειδικών της UEFA για τα στημένα παιχνίδια, τη βία στα γήπεδα, το ντόπινγκ και τη διαιτησία
"Γερουλάνος: Αναγκαία η συμβολή της UEFA
Απαραίτητη κρίνεται η συμβολή της UEFA στην προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Παπανδρέου-Πλατινί στη Βουλή. Είπε αναλυτικά:
"Έγινε μία επικοδομητική συνάντηση, σε άριστο κλίμα, στην οποία επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να μπει ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα βίας στους αθλητικούς χώρους.
Συζητήθηκαν πρακτικοί λόγοι για να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φαινομένων αυτών και παράλληλα στο πώς θα καταστήοσυμε το ποδόσφαιρό μας περισσότερο ελκυστικό για τους φιλάθλους και αναπτυξιακό. Είναι απαραίτητη η τεχνογνωσία της UEFA για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στην προσπάθειά μας αυτή.Ζητήσαμε από την UEFA την βοήθειά της σε τέσσερα σημεία και συγκεκριμένα στους τομείς της βίας, του ντόπινγκ, των στημένων αγώνων και της διαιτησίας. Η UEFA θα στείλει τέσσερα κλιμάκια της στην Ελλάδα.
Ο κ. Πλατινί δεσμεύτηκε στον Πρωθυπουργό ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα στείλει συγκεκριμένη πρόταση", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού εξερχόμενος της Βουλής. Ο πρόεδρος της UEFA, που έφτασε στη Βουλή συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, είχε συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, η οποία διήρκησε περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Ακόμη, σε λίγο είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου του Παύλου Γερουλάνου στην οποία θα κάνει γνωστές λεπτομέρειες για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, αλλά και τη βία, το ντόπινγκ, και το σκάνδαλο με τoυς στημένους αγώνες."Να βοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο"
Την ικανοποίησή του για το κλίμα, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, εξέφρασε ο Μισέλ Πλατινί, που μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου σε αίθουσα του αεροδρομίου, τονίζοντας παράλληλα πως στόχος της UEFA είναι να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Ο πρώτος παράγοντας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχε πολύ καλή διάθεση, απόρροια των εποικοδομητικών συνομιλιών του με την ελληνική κυβέρνηση στα θέματα της βίας, των στημένων αγώνων, του ντόπινγκ και της διαιτησίας.
"Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την ΕΠΟ ώστε να επιστρέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο στις σωστές κατευθύνσεις" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλατινί, που προανήγγειλε την άφιξη ειδικών τον Αύγουστο, προκειμένου να μελετήσουν και να προτείνουν λύσεις στους προαναφερόμενους τομείς δράσης.
"Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, βασισμένη στην εκτίμηση και στην προσπάθεια να δοθεί η πρέπουσα προσοχή και να είναι παρούσες αι οι τρεις οντότητες, η κυβέρνηση, η UEFA και η ΕΠΟ, ώστε να δουλέψουν σε θέματα όπως η βία, το ντόπινγκ, οι στημένοι αγώνες και η διαιτησία», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συνέχισε: «Οι προτάσεις της UEFA ήταν καλοδεχούμενες από την κυβέρνηση, που πρόκειται να εφαρμόσει ένα νόμο. Στη συνέχεια της συνάντησης που είχαμε σήμερα θα γίνει και μια νέα, με ειδικούς. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική. Πρόθεση και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την ΕΠΟ για να επανέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη σωστή κατεύθυνση. Ο στόχος, σχετικά με το νόμο, είναι να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις προδιαγραφές της UEFA".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, διευκρίνισε ότι "είχαμε ζητήσει κι εμείς να έρθουν ειδικοί τον Αύγουστο προκειμένου να ασχοληθούν με ορισμένα ειδικά θέματα και να πάρουμε την τεχνογνωσία που επιθυμούμε. Μου έκανε εντύπωση που ο πρωθυπουργός γνωρίζει όλα τα θέματα"....
Ακολούθως, ο κ. Πλατινί ρωτήθηκε αν το στοίχημα δηλητηριάζει το ποδόσφαιρο. "Ό,τι αγγίζει το παιχνίδι, τους παίκτες, αγγίζει την ψυχή μας. Αν εσείς πηγαίνετε στον αγώνα γνωρίζοντας το αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται να πάτε στο γήπεδο" απάντησε. "Γνωρίζουμε κάποια πράγματα, επειδή έχουμε ένα σύστημα που ενημερώνει για τα πονταρίσματα. Εκεί όμως σταματά το θέμα για μας. Δεν είμαστε αστυνομία.Πρέπει να είμαστε κοντά στη δικαιοσύνη όλων των χωρών, γι΄ αυτό θα διαθέσουμε έναν αρμόδιο ασφαλείας σε κάθε χώρα, που θα είναι υπάλληλος της UEFA και θα αποτελεί το σύνδεσμό μας. Με αγγίζει το θέμα γιατί είναι το παιχνίδι μου. Αυτοί (που στοιχηματίζουν) δεν είναι ερωτευμένοι με το ποδόσφαιρο. Το λέω εδώ, κάθε παίκτης που θα συμμετέχει σε στημένους αγώνες δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο".
Όσο για το αν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ερευνών στην Ελλάδα; "Εκεί μόνο η δικαιοσύνη και η αστυνομία μπορούν να δώσουν συνέχεια" δήλωσε και συνέχισε αναφερόμενος και στο μείζον θέμα που έχει προκύψει και στο τουρκικό ποδόσφαιρο. "Το θέμα πάει πρώτα στην Ομοσπονδία και μετά στην UEFA, όμως από τα γεγονότα ως την απόδειξη και την απόφαση υπάρχει ένα κενό. Όταν εμείς θα έχουμε αποδείξεις, τότε η Πειθαρχική Επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις. Έχουμε επίσης ένα θέμα στην Τουρκία με τη Φενέρμπαχτσε, όμως πρέπει να δώσουμε τις λίστες για το Τσάμπιονς Λιγκ. Απόφαση ακόμη δεν έχουμε. Όταν θα υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Αν εμποδίσω ένα σωματείο να παίξει στην Ευρώπη και τελικά αυτό το σωματείο δεν αποδειχθεί ένοχο, αυτό θα μου στοιχίσει μια περιουσία στα δικαστήρια"....
Ακόμη, ο κ. Πλατινί δήλωσε με σαφήνεια ότι ως προς το θέμα αναβολής του πρωταθλήματος μοναδική αρμόδια για να αποφασίσει είναι η Ομοσπονδία, ενώ ως προς το ποιο θεωρεί ο ίδιος μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απάντησε αστειευόμενος: "Όταν η Ελλάδα νίκησε τη Γαλλία στην Πορτογαλία, αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα… Υπάρχουν κάποια προβλήματα, υπάρχουν όμως και εκατομμύρια όμορφα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Είναι φυσικό ότι μόνο τα αρνητικά στοιχεία έχουν την προσοχή μας. Δεν βρίσκω πάντως κάτι τρομερό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μόνο η βία…Γι΄ αυτά τα θέματα πρέπει να δουλεύουν η κυβέρνηση με τα δικαιοδοτικά όργανα αλλά και ο Τύπος, που πρέπει να μεταφέρει θετικά μηνύματα στους φιλάθλους. Να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια για να δώσουμε στο ποδόσφαιρο αυτό που χρειάζεται".
Η τελευταία ερώτηση προς τον πρόεδρο της UEFA αφορούσε ενδεχόμενη «εμπλοκή» της κυβέρνησης στο θέμα της διαιτησίας, κάτι που ο κ. Πλατινί αρνήθηκε προαναγγέλοντας ταυτόχρονα την έλευση του Πιερλουΐτζι Κολίνα στην Ελλάδα για να βοηθήσει με την εμπειρία του: "Θα δουλέψουμε σε όλα αυτά τα θέματα με την Ομοσπονδία για να βελτιωθούν οι κανονισμοί. Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη διαιτησία. Έχουμε τον κ. Κολίνα που εργάζεται στην UEFA και θα του πούμε να έρθει να κάνει μια έρευνα στην Ελλάδα".