Weather - Καιρός

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ζωντανοί στο όνειρο παρά την ήττα

Ήταν πραγματικά ένα μεγάλο παιχνίδι, αποδεικνύοντας ότι χαρακτηρίστηκε “τελικός” όχι άδικα. Μέσα στην “καυτή” και κατάμεστη από 11.000 φιλάθλους “Άνκαρα Αρένα” η Ελλάδα άντεξε ένα ημίχρονο, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και λύγισε από την Τουρκία.

Η Εθνική Ελλάδος έχασε με σκορ 76-65 και γνώρισε την πρώτη της ήττα στο Μουντομπάσκετ. Η ομάδα της Τουρκίας με τη νίκη της ουσιαστικά καπαρώνει την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο και αυτομάτως βλέπει τετράδα. Σε περίπτωση που η ελληνική ομάδα τερματίσει δεύτερη, θα αντιμετωπίσει, εκτός απροόπτου, στα προημιτελικά (στο δεύτερο νοκ άουτ παιχνίδι) τις ΗΠΑ. Αν κατακτήσει την τρίτη θέση, θα συναντήσει πιθανότατα στους “16” τον κακό της δαίμονα που λέγεται Ισπανία. Απαραίτητη προϋπόθεση η Ελλάδα να κερδίσει σήμερα (6.30 μ.μ.) την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά και τη Ρωσία στο αυριανό παιχνίδι, για να μείνει ζωντανή στο όνειρο του μεταλλίου...

Στο πρώτο ημίχρονο έγινε σκληρή μάχη. Το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου βρήκε την Τουρκία να προηγείται με 22-15, έχοντας ως ηγέτη τον Ιλιασόβα. Το ημίχρονο έκλεισε με τους Τούρκους να έχουν προβάδισμα βραχείας κεφαλής επί της εθνικής μας με 41-39 και σε μεγάλη βραδιά τον Ιλιασόβα. Ο Μπουρούσης από την ελληνική ομάδα ήταν εντυπωσιακός, ενώ βοήθησε και ο Διαμαντίδης.
Η εικόνα άλλαξε τελείως στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Σε ένα άναρχο παιχνίδι και στις δύο πλευρές του γηπέδου και με τους Ζήση και Σχορτσιανίτη να φορτώνονται με τέσσερα φάουλ, η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να περάσει μπροστά στο σκορ και η Τουρκία από εκείνο το σημείο και μετά αύξανε συνεχώς τη διαφορά, που έφτασε και τους 14 πόντους με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (51-65). Η εθνική δεν είχε λύσεις από το τρίποντο, έπεσε ο ρυθμός του Μπουρούση, ενώ ήταν ελλιπής η βοήθεια από τον πάγκο. Η ίδια μέτρια εικόνα επαναλήφθηκε μέχρι το τέλος. Μπουρούσης, Διαμαντίδης και στο τέλος ο Καλάθης πάλεψαν, αλλά αυτό δεν αρκούσε για να ανατραπεί η κατάσταση και το ελληνικό συγκρότημα δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα με 76-65.
Ο Γιάννης Μπουρούσης ομολόγησε ότι “πληρώσαμε το κακό δεύτερο ημίχρονο, όμως ήταν μια ήττα και πρέπει να προχωρήσει. Το πρόβλημά μας είναι η ζώνη. Καλύτερα που χάσαμε τώρα, να πάμε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί να μη χάσουμε ούτε μία φορά”. Ο Αντώνης Φώτσης τόνισε ότι “πρέπει να δούμε τα λάθη μας και να πάμε καλύτερα στη συνέχεια”.

ΕΛΛΑΔΑ: Βουγιούκας, Μπουρούσης 15 (3), Ζήσης 3 (1), Σπανούλης 5 (1), Καλάθης 6, Φώτσης 7 (1), Περπέρογλου 4, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (2), Καϊμακόγλου 6 (2), Σχορτσιανίτης 9.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Γκιουλέρ, Ονάν 6 (2), Ιλιάσοβα 26 (6), Ερντέν 10, Τουντσερί 7 (1), Σαβάς 2, Αρσλάν 5 (1), Ασίκ 12, Τούρκογλου 8 (2).

Στους άλλους αγώνες του τρίτου ομίλου:
Ρωσία - Ακτή Ελεφαντοστού 72-66: Μετά κόπων και βασάνων η Ρωσία κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής και αθλητικής, πλην άπειρης Ακτής Ελεφαντοστού, και να νικήσει 72-66. Οι Ρώσοι μπορούσαν να έχουν χάσει αλλά ο Πέπε Αμαγκού και οι συμπαίκτες του απέδειξαν ότι βρίσκονται ακόμη ένα κλικ... μακριά. Μετά το τέλος του αγώνα ο Ντέιβιντ Μπλατ προανήγγειλε την αποχώρησή του από την εθνική Ρωσίας μετά το Μουντομπάσκετ.
ΡΩΣΙΑ: Βορόντσεβιτς 8, Κολέσνικοφ, Μπίκοφ 5, Φριτζόν 9, Κάουν 13, Πονκρασόφ 4, Μόνια 6, Χβοστόφ 6, Βορόνοφ 2, Μοζγκόφ 19.
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Αμπουό 2, Ντιαμπατέ 10, Σουμαόρο, Αμαγκού, Κονάτε 6, Λαμιζανά 14, Εντιαγέ, Ασιέ 4, Καλέ, Έντι 12, Κονέ 16.

Πουέρτο Ρίκο - Κίνα 84-76: Νίκη που της δίνει σαφές προβάδισμα πρόκρισης στους “16” πέτυχε το Πουέρτο Ρίκο, καθώς στο ντέρμπι της τέταρτης θέσης επιβλήθηκε της Κίνας με 84-76.
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ: Ράμος 6, Μπαρέα 13 (9 ασίστ), Ριβέρα, Βασάγιο 22, Ντίας 2, Χουέρτας 5, Σάντσες, Πίβι 13, Μπάλκμαν 10 (12 ριμπ.), Λι 13.
ΚΙΝΑ: Ντινγκ 4, Λιου 11, Γιου, Γουάνγκ Σιπένγκ 5, Τζιν, Σουν 12 (5 ασίστ), Γι 24 (7 ριμπ.), Σου, Γουάνγκ Ζιζί 17, Ζου 3.

Το σημερινό πρόγραμμα: 4 μ.μ. Κίνα - Ρωσία, 6.30 μ.μ. Ακτή Ελεφαντοστού - Ελλάδα, 9 μ.μ. Τουρκία - Πουέρτο Ρίκο.

“Επίθεση” φιλίας από τους Έλληνες

Οι έλληνες φίλαθλοι ανήρτησαν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι το πανό με το οποίο στέλνουν μήνυμα φιλίας στους Τούρκους. “Είμαστε γείτονες, όχι εχθροί”, γράφει σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά). Οι Πελαργοί φώναζαν όσο πιο δυνατά μπορούσαν, αλλά ήταν αδύνατο να ακουστούν μέσα στο πανδαιμόνιο που επικρατούσε στην “Ankara Arena”.
Όταν τραγουδούσαν κάποιο σύνθημα, οι Τούρκοι σκέπαζαν με αποδοκιμασίες τις φωνές τους. Ούτε ένα άδειο κάθισμα δεν υπήρχε στο γήπεδο, που γέμισε περίπου δέκα λεπτά πριν το τζάμπολ. Σε κάθε διακοπή οι 11.000 Τούρκοι τραγουδούσαν το αγαπημένο τους “dev adam” που αφορά τους 12 παίκτες της εθνικής τους.
Σε κάθε φάση που οι Τούρκοι πίστευαν ότι αδικούνται, ξεσπούσαν σε αποδοκιμασίες εναντίον των διαιτητών, ενώ δεν έλειπαν και οι χειρονομίες.
Δεκτός με αποδοκιμασίες έγινε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης όταν μπήκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι, στα τελευταία τρία λεπτά του πρώτου δεκαλέπτου. Πανηγύριζαν μάλιστα ιδιαίτερα τα φάουλ του θηριώδους σέντερ.
Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παρακολούθησε τον αγώνα με μεγάλη αγωνία από τη θύρα των επισήμων, δίπλα στον γενικό γραμματέα της ΕΟΚ Παναγιώτη Τσαγκρώνη.
Ριπλέι
Με τη βοήθεια του ριπλέι που βρίσκεται δίπλα στη γραμματεία οι διαιτητές αποφάσισαν ότι το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στην εκπνοή του πρώτου δεκαλέπτου ήταν εκπρόθεσμο. Μόλις έκαναν γνωστή την απόφασή τους, όλο το γήπεδο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες.
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας: Πολύ αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφάλειας που έλαβε η τουρκική αστυνομία για τον χθεσινό αγώνα της Ελλάδας με την Τουρκία. Σε σχέση με τις πρώτες δυο μέρες, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν κατά πολύ αυξημένη και από νωρίς είχαν πάρει θέση στον περιβάλλοντα χώρο της “Ankara Arena”. Οι έλεγχοι στους φιλάθλους ήταν εξονυχιστικοί και δεν επιτρεπόταν να περάσουν τίποτα μέσα στο γήπεδο. Ο αγώνας είχε χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου και οι διοργανωτές είχαν πάρει τα μέτρα τους.
Ελληνικές σημαίες: Χωρίς να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, οι περίπου 100 έλληνες φίλαθλοι κάθισαν και πάλι στην κερκίδα που βρίσκεται πίσω από τον πάγκο της Εθνικής. Κρέμασαν ελληνικές σημαίες και τραγουδούσαν συνθήματα υπέρ της Ελλάδας. Οι Τούρκοι απαντούσαν με αποδοκιμασίες και κάλυπταν τις φωνές τους.
Πολιτικοί: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας βρέθηκε στις κερκίδες της "Ankara Arena" και παρακολούθησε το χθεσινό παιχνίδι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Ντουβάτογλου απέστειλε πρόσκληση στον έλληνα πολιτικό και θα δουν μαζί τον κρίσιμο αγώνα για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στον όμιλο. Ο Δημήτρης Δρούτσας θα μεταβεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Αποδοκιμασίες: Μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες, η ελληνική ομάδα έκανε την εμφάνισή της στον αγωνιστικό χώρο 25 λεπτά πριν από το τζάμπολ. Οι έλληνες διεθνείς χειροκρότησαν προς την πλευρά των ελλήνων φιλάθλων. Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας αποδοκιμάστηκαν και κατά την παρουσίαση της ομάδας. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την Εθνική εμφανίστηκε στο παρκέ η τουρκική ομάδα και αποθεώθηκε από τους Τούρκους, που είχαν κατακλύσει την “Ankara Arena”. Όλο το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι όταν ο παρουσιαστής ανήγγειλε το όνομα του Χινταγιέτ Τούρκογλου, που λατρεύεται σαν εθνικός ήρωας.
"Εφυγε" ο Μιαούλης: Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου της αναμέτρησης της Εθνικής μας με την Τουρκία έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση πως ο Ανδρέας Μιαούλης έφυγε από τη ζωή. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΟΚ έχασε την άνιση μάχη με την επάρατη νόσο που τον ταλαιπωρούσε εδώ και μήνες.