"Να πέσουν οι τόνοι"...
Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική διαιτησία, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Μεσσήνιος βετεράνος διαιτητής Ηρακλής Τσίκινης. Όπως διευκρίνισε η πίεση είναι αυτή που οδηγεί τους διαιτητές στα λάθη και συμπλήρωσε: «Οι παράγοντες θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν πως δε θα ασχοληθούν ξανά με τη διαιτησία».
Συγκεκριμένα ο Ηρακλής Τσίκινης μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis»:
Για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί: «Θεωρώ πως έχει γίνει εξαρχής λάθος στην Ελλάδα, καθώς οι παράγοντες ασχολούνται περισσότερο με τη διαιτησία, παρά ασχολούνται τα αρμόδια όργανα. Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο, το οποίο πιστεύω πως δεν οδηγεί σε σωστό δρόμο το ποδόσφαιρο. Ασκείται τεράστια ψυχολογική πίεση στους διαιτητές, η οποία είναι αυτή που τους οδηγεί πολλές φορές σε λάθη. Οι παράγοντες πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν πως δεν θα ασχοληθούν ξανά με τη διαιτησία. Προσωπική μου άποψη είναι πως αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της διαιτησίας και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παρατηρήσαμε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο τραγικές διαιτησίες από τους καλύτερους στον κόσμο, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα».
Για τα πρόσφατα γεγονότα: «Όταν ένας εκ των κορυφαίων διαιτητών σαν το Δαλούκα αποστέλλεται απευθείας στο εκτελεστικό απόσπασμα για μια ομολογουμένως λάθος απόφαση (σ.σ. πέναλτι στο Βύντρα). Οι ομάδες πρέπει να ασχολούνται καθαρά με το προϊόν τους, δεν μπορούν οι διαιτητές να είναι απέναντι από όλους τους υπόλοιπους στο ποδόσφαιρο. Αν συνεχίσουμε έτσι ίσως έχουμε και χειρότερα γεγονότα που μπορεί να φέρουν και τη βία. Μετά ποιος θα μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση; Αν θέλετε πάμε και στην άλλη άποψη, αφήστε τους διαιτητές να κάνουν λάθη, γιατί αν σταματήσουν τα λάθη θα σταματήσει και το ποδόσφαιρο. Το ζητούμενο είναι ο διαιτητής να κάνει τα λιγότερα, ο πολύ καλός διαιτητής είναι αυτός με τα λιγότερα λάθη. Η πίεση στον Έλληνα διαιτητή δεν προέρχεται αποκλειστικά από τους παράγοντες, αλλά είναι κυρίως ψυχολογική μέσω του Τύπου. Γιατί πιστεύετε πως στο εξωτερικό ο Έλληνας διαιτητής τα πηγαίνει εξαιρετικά; Μα φυσικά επειδή παίζει απελευθερωμένα».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Τσίκινης υπογράμμισε: «Πρέπει να υπάρχει προστασία των διαιτητών από τον αδικαιολόγητο ψυχολογικό πόλεμο που δέχονται. Δεν πιστεύω πως είναι απαραίτητα κακό να υπάρχει ανταλλαγή διαιτητών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δεν πρέπει με τίποτα να συμβεί για το λόγο που προβάλλεται τώρα. Επαναλαμβάνω πως δεν θα έχουμε καλό τέλος, αν δεν πέσουν οι τόνοι…».