Weather - Καιρός

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Όρθια η Εθνική στο Ζάγκρεμπ - 0-0 με Κροατία και Σούπερ "Πάπα"

Με μπροστάρη τον SOCRRATIS

 
Ζωντανή την ελπίδα της απευθείας πρόκρισης στην τελική φάση του Εuro 2012 κράτησε η ελληνική ομάδα, καθώς έμεινε όρθια στο Ζάγκρεμπ αποσπώντας ισοπαλία (0-0) από την Κροατία, αλλά και σε συνδυασμό με τη μη νίκη (0-0) του Ισραήλ στη Γεωργία. Οι έλληνες παίκτες γνωρίζοντας ότι μετά την εντός έδρας ισοπαλία (1-1) που παραχώρησαν στη Γεωργία πιθανή ήττα από την Κροατία θα μετέτρεπε σε περιπέτεια την προσπάθεια κατάκτησης της πρώτης θέσης στον 6ο προκριματικό όμιλο υπερέβαλαν εαυτόν στον αμυντικό τομέα πετυχαίνοντας να κρατήσουν ανέπαφη την εστία του Μιχάλη Σηφάκη. Ο τερματοφύλακας του Αρη σε δύο περιπτώσεις απέτρεψε το γκολ διώχνοντας στο 5΄ με τα ακροδάχτυλα την μπάλα κόρνερ σε σουτ του Μόντριτς και στο 59΄ όταν με ανάλογο τρόπο εξουδετέρωσε μακρινό σουτ του Ράκιτιτς.

Καλύτερος όμως και του Σηφάκη ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος στο Ζάγκρεμπ απέδειξε γιατί η Μίλαν πλήρωσε 7 εκατ. ευρώ στην Τζένοα προκειμένου να τον εντάξει στο δυναμικό της, αμείβοντάς τον με 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ έκανε χθες την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του υποχρεώνοντας τον προπονητή της Κροατίας να αντικαταστήσει στο 72΄ τον κορυφαίο επιθετικό του Ιβιτσα Ολιτς, ενώ σε συνεργασία με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο κυριάρχησε σε όλες τις εναέριες και επίγειες φάσεις εντός και εκτός της ελληνικής περιοχής. Ειδικά στο 93΄ ο Παπασταθόπουλος έδιωξε την μπάλα μέσα από τα πόδια του Εντουάρντο τη στιγμή που ετοιμαζόταν από κοντά να θάψει τα ελληνικά όνειρα για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Η μόνη σημαντική ευκαιρία που δημιούργησε ήταν «προσφορά» του Σρνα ο οποίος με στραβοκλωτσιά έδωσε την ευκαιρία στον Σαμαρά να βγει με αξιώσεις απέναντι στον Ρούνιε, αλλά το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο. Από ένα αντίστοιχο λάθος παραλίγο να πανηγυρίσουν οι Κροάτες τη δεύτερη νίκη που θα τους έδινε διαφορά 5 βαθμών από την Ελλάδα, αλλά την γκέλα του Βύντρα ο οποίος στο 83΄ έπεσε άτσαλα επάνω στον Γέλαβιτς εντός της περιοχής δεν την τιμώρησε ο δανός διαιτητής της αναμέτρησης κ. Λάρσεν.
"Βράχος" Παπασταθόπουλος
Ωστόσο, από το 70ό λεπτό και μετά, οι Κροάτες ανέβασαν την απόδοσή τους και σε συνδυασμό με την είσοδο του Εντουάρντο, προσπάθησαν να φτάσουν στο γκολ. Η ελληνική άμυνα ένιωσε την πίεση για ένα δίλεπτο, όταν οι γηπεδούχοι εξαπέλυαν συνεχόμενα σουτ, αλλά ευτυχώς για τον Σηφάκη, η μπάλα κόντραρε συνεχώς στα σώματα των διεθνών μας.
Η συνέχεια ήταν ανάλογη, αφού και στο τελευταίο δεκάλεπτο η πίεση ήταν αφόρητη. Στο 89ο λεπτό, ο... κοντός Εντουάρντο δεν εκμεταλλεύτηκε τη λάθος έξοδο του Σηφάκη, αφού η κεφαλιά του πέρασε πάνω από τα δοκάρια, ενώ και στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο βραζιλιάνικης καταγωγής επιθετικός σούταρε μέσα από τη μικρή περιοχή, αλλά ο Παπασταθόπουλος έπεσε με αυτοθυσία και απομάκρυνε την μπάλα.
Η Ελλάδα δεν πέτυχε δύο νίκες στο ξεκίνημα της διοργάνωσης ή έστω μία νίκη και μία ισοπαλία, όπως υπολόγιζε ο κ. Σάντος.
Ωστόσο η χθεσινή ισοπαλία, σε συνδυασμό με τους δύο βαθμούς που έχασαν στην Τιφλίδα η Γεωργία και το Ισραήλ που έμειναν επίσης στο 0-0, επανέφερε τις ισορροπίες στον όμιλο και τα φαβορί θα ξεχωρίσουν τις επόμενες δύο αγωνιστικές.
Η Ελλάδα στις 8 και 12 Οκτωβρίου υποδέχεται τη Λετονία και το Ισραήλ, αντιστοίχως, και είναι στο χέρι της να πιάσει κορυφή κατακτώντας έξι βαθμούς. Στις 8 Οκτωβρίου η Γεωργία θα φιλοξενήσει τη Μάλτα και μία ημέρα μετά το Ισραήλ την Κροατία. Στις 12 Οκτωβρίου η Λετονία θα παίξει με τη Γεωργία, ενώ το παιχνίδι της Κροατίας με τη Μάλτα θα διεξαχθεί στις 17 Νοεμβρίου.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ
ΚΡΟΑΤΙΑ: Ρούνιε, Στρνιτς, Σίμουνιτς, Τσόρλουκα, Σρνα, Πράνιτς, Βουκόγεβιτς (57΄ Ράκιτιτς), Μόντριτς, Ολιτς (72΄ Εντουάρντο), Κράνιτσαρ, Πέτριτς (46΄ Γέλαβιτς). ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Βύντρα, Τζαβέλλας, Αβρ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τζιόλης, Τοροσίδης (90΄+ Σεϊταρίδης), Καραγκούνης (70΄ Νίνης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (59΄ Γκέκας).

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σάντος:
 
"Θέλαμε 2/2 νίκες στο ξεκίνημα των προκριματικών. Βέβαια ενώ η ισοπαλία με την Γεωργία δεν ήταν καλό αποτέλεσμα, ο ένας βαθμός εδώ ήταν θετικό. Εμείς θέλουμε πάντα τη νίκη, αλλά αυτή η εμφάνιση σήμερα μας δίνει την αυτοπεποίθηση που θέλουμε για τη συνέχεια.
Ο αγώνας ήταν πάρα πολύ δυνατός ανάμεσα σε δύο καλές ομάδες. Στο α' ημίχρονο ήταν ένα ισορροπημένο παιχνίδι χωρίς φάσεις. Η μία ομάδα εξουδετέρωσε την άλλη.
Στην επανάληψη το ματς έγινε πιο ανοικτό. Είχαμε ατυχίες με τις δύο αναγκαστικές αλλαγές και δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε στην κατοχή μας την μπάλα για αρκετή ώρα όπως κάναμε στο α' ημίχρονο.
Ωστόσο προς το τέλος του αγώνα αν είχαμε ηρεμία, θα μπορούσαμε να βγαίναμε καλύτερα στις αντεπιθέσεις για να πετύχουμε το γκολ που θα μας έδινε τη νίκη".
Τοροσίδης: "Θέλουμε χρόνο"
"Οι Κροάτες είναι μια καλή ομάδα που μετά τη νίκη στη Λετονία ήθελαν το 2/2 για να μας αφήσουν πίσω. Εμείς όμως ήμασταν καλά στημένοι τακτικά, τρέξαμε, κλείσαμε τους χώρους και πήραμε δίκαια την ισοπαλία.
Η ομάδα θέλει χρόνο και δουλειά για να βγει στο γήπεδο αυτό που θέλει ο προπονητής. Ο κύριος Σάντος μας ζητάει να έχουμε εμείς το πάνω χέρι στον αγώνα, σε αντίθεση με το πως είχαμε μάθει με τον Ότο Ρεχάγκελ. Αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη.
Η θέση που έπαιξα σήμερα δεν ήταν πάλι η φυσική μου θέση. Βέβαια σε σχέση με τον προηγούμενο κόουτς, αγωνίστηκα από την πλευρά που είναι το καλό μου πόδι. Από εκεί και πέρα θα παίζω όπου μου λέει κάθε φορά ο προπονητής.
Όσον αφορά την φάση της κίτρινης κάρτας ο αμυντικός με βρήκε καθαρά, αλλιώς δεν θα έπεφτα. Θεωρώ άδικη την απόφαση του διαιτητή να μου δώσει κίτρινη".



O κ. Φερνάντος Σάντος, μη έχοντας άλλη επιλογή μετά την απώλεια δύο βαθμών στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Γεωργία, έδωσε έμφαση στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, αφήνοντας τον Σαλπιγγίδη μόνο και έρημο στην αντίπαλη περιοχή να περιμένει μάταια την τελική κάθετη μπαλιά του Σαμαρά , όπως είχε συμβεί τον περασμένο Νοέμβριο στο μουντιαλικό μπαράζ με την Ουκρανία. Με τον Καραγκούνη να μην κυκλοφορεί γρήγορα την μπάλα και τον Σαμαρά να γυρίζει πολύ πίσω προκειμένου να δώσει βοήθεια στον Τζαβέλλα, ο οποίος στο πρώτο δεκάλεπτο ταλαιπωρήθηκε από τον Πράνιτς, η ελληνική ομάδα επί της ουσίας οργανωμένα ουδέποτε απείλησε το τέρμα της Κροατίας.