Weather - Καιρός

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Γκέλα με το καλημέρα...

Ισόπαλη 1-1 με την Γεωργία αναδείχθηκε η Ελλάδα στην πρεμιέρα των προκριματικών για το Euro 2012. Στο επίσημο ντεμπούτο του Φερνάντο Σάντος, οι διεθνείς μας έδειξαν πως χρειάζονται χρόνο για να αφομοιώσουν τις αλλαγές του πορτογάλου με αποτέλεσμα να πετάξουν δύο σημαντικούς βαθμούς στην προσπάθεια, που μόλις ξεκίνησε για πρόκριση στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Το γκολ του Ιασβίλι ήταν αρκετό για να πάρει την... εκδίκησή του ο Τιμούρ Κετσπάγια στο Καραϊσκάκη, σε αντίθεση με αυτό του Σπυρόπουλου, που χάρισε στην γαλανόλευκη μόλις έναν βαθμό. Επόμενος αντίπαλος πλέον η Κροατία,την οποία θα αντιμετωπίσει η Εθνική μας εκτός έδρας την Τρίτη (7/9).
Μία αμυντική ολιγωρία στο 3' ήταν αρκετή για να αποπροσανατολίσει την λειτουργία της ελληνικής ομάδας. Μετά από λάθος γύρισμα του Κατσουράνη, ο Ιασβίλι βρέθηκε σε θέση τετ α τε και αφού πλάσαρε εύστοχα τον Σηφάκη άνοιξε το σκορ. Η προσπάθεια του Σπυρόπουλου ένα λεπτό αργότερα δεν είχε αποτέλεσμα και με το πέρασμα του χρόνου ήταν φανερό πως η γαλανόλευκη είχε αποδιοργανωθεί και δεν έβρισκε λύσεις στην διπλή ζώνη άμυνας του Κετσπάγια. Ο Παπασταθόπουλος με το δυναμικό του παιχνίδι προσπαθούσε να τραβήξει και τους υπόλοιπους, αλλά μάταια.
Ο ρόμβος του Σάντος δεν "έβγαινε" στον αγωνιστικό χώρο και οι σέντρες, με τις οποίες προσπαθούσαν να απειλήσουν οι έλληνες απομακρύνονταν εύκολα (κυρίως από τον Ασατιάνι). Στο μισάωρο ο Σάντος γύρισε το σχήμα σε 4-3-3, αλλά περιοχή η Ελλάδα δεν πατούσε.
Το κέντρο μας ήταν στατικό Γκέκας εγκλωβισμένος και είναι χαρακτηριστικό πως η μοναδική καλή στγμή προήλθε από ατομική ενέργεια του Σαλπιγγίδη, ενώ καταγράφηκε κι ένα καλό μακρινό σουτ του Αβραάμ.
Με την έναρξη της επανάληψης η Εθνική μας μπήκε δυνατά και άγγιξε την ισοφάριση, αλλά αρχικά ο Γκέκας σούταρε ψηλά από καλή θέση, ενώ ο Σαλπιγγίδης απώλεσε μεγάλη ευκαιρία αφού δεν μπόρεσε να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα από τα δύο μέτρα. Οι γεωργιανοί κλείστηκαν ακόμα περισσότερο, αλλά το φορτσάρισμα δεν κράτησε πολύ, με τους έλληνες διεθνείς να μην έχουν καλές επιλογές και να ψάχνουν το γκολ με σουτ από μακρινές αποστάσεις. Ο Σάντος από την πλευρά του, επανέφερε το 4-4-2 και ανακάτεψε την τράπουλα, ρίχνοντας στη μάχη Νίνη και Μήτρογλου.
Παρότι ο τρόπος ανάπτυξης δεν ήταν ορθολογικός, η Εθνική βρήκε τη λύση όταν μετά από φάση διαρκείας ο Σπυρόπουλος με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή ισοφάρισε στο 72'. Στα τελευταία λεπτά η πίεση στα καρέ του Ρεβισβίλι έγινε ακόμα πιο έντονη, αλλά το σύνολο του Κετσπάγια προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Κάτι που τελικά κατάφερε, αφού στην τελευταία φάση ο Μήτρογλου δεν κατάφερε να χριστεί σκόρερ και να χαρίσει τους τρεις βαθμούς στην Εθνική Ελλάδας.
*** Μόλις 10.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στο Καραϊσκάκη για να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας.
*** Από τις 15 Οκτώβρη του 2008 είχε να αγωνιστεί η γαλανόλευκη στο φαληρικό γήπεδο, όταν είχε ηττηθεί από την Ελβετία 1-2 για τα προκριματικά του Μουντιάλ....