Weather - Καιρός

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ψάχνουν και διαιτητές στη χρυσή λίστα...

Το ...βρώμικο κουβάρι, ξετυλίγεται...
Καταθέσεις και εμβάσματα που προέρχονται ακόμη και από διαιτητές της Σούπερ Λίγκας αναζητούν στον κατάλογο των καταθετών του λογαριασμού μάνατζερ ποδοσφαίρου, τις συναλλαγές του οποίου διερευνά η διεύθυνση ειδικών ελέγχων του Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη οι πρώτοι παράγοντες και ποδοσφαιριστές, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στον μακρύ κατάλογο των καταθετών, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου που αρχικά κάνουν οι “Ράμπο” του οικονομικού εγκλήματος.....

Η υπόθεση των συναλλαγών του μάνατζερ, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ, άρχισε να διερευνάται από το ΣΔΟΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από σχετική πληροφορία για το ύψος των καταθέσεών του, ενώ δήλωνε λιγότερα χρήματα ως ετήσιο εισόδημα στην εφορία. Άλλωστε υποψίες για τις καταθέσεις του είχαν εκφραστεί και παλιότερα, με αναφορές που έγιναν από προϊσταμένους εφορίας και οι οποίες περιλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα της υπόθεσης, αφού -όπως αποκαλύπτεται- πολλές από τις “χρυσές” συναλλαγές αφορούν ποσά ακόμη και σε δραχμές.
Έγκυρες πηγές του ΣΔΟΕ αναφέρουν πως στον μακρύ κατάλογο των καταθετών περιλαμβάνονται περίπου 100 ονόματα παραγόντων, ποδοσφαιριστών αλλά και διαιτητών, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν κληθεί ήδη να δώσουν εξηγήσεις στις οικονομικές αρχές. Μάλιστα, από τις πρώτες καταθέσεις που έχουν συγκεντρωθεί, πηγές αναφέρουν ότι οι “καταθέτες” υποστηρίζουν πως έδωσαν αυτά τα χρήματα για ... αμοιβές σε μετακινήσεις ποδοσφαιριστών που εκπροσωπεί ο μάνατζερ. Άλλα πρόσωπα όμως, που δεν είχαν λόγο να δώσουν τέτοιες αμοιβές, ισχυρίστηκαν πως χορήγησαν... δάνειο στον μάνατζερ.
Ξέπλυμα μέσω ΟΠΑΠ
Η υπόθεση πάντως ερευνάται με ιδιαίτερη προσοχή από τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ, μέλη του οποίου από την πρώτη στιγμή ενημέρωσαν τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης, και μάλιστα περίμεναν το πράσινο φως για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Δικαστικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά ότι η “διαρροή” της έρευνας στο συγκεκριμένο της στάδιο προκαλεί προβλήματα στο ενδεχόμενο να ξεκινήσει ποινική έρευνα, αφού πλέον δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καμία διαδικασία παρακολούθησης των εμπλεκομένων, σε περίπτωση που κρινόταν ότι έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο. Το μοναδικό αδίκημα που μπορεί να ερευνηθεί, επισήμαναν, είναι η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα), επειδή φαίνεται ότι ο μάνατζερ εξαργύρωνε κέρδη από παιχνίδια του ΟΠΑΠ, χωρίς όμως να έχει διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται για πραγματικά κέρδη.
Ωστόσο θεωρείται δύσκολο να κινηθεί ποινική διαδικασία σε βάρος των “καταθετών”.
“Υπάρχει και το ερώτημα αν οι καταθέτες μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που έδιναν και αν αυτά καταγράφηκαν στα βιβλία των ομάδων τους ή στα φορολογικά τους στοιχεία, αλλά αυτά αποτελούν φορολογικές παραβάσεις”, παρατηρούσε στέλεχος του ΣΔΟΕ, τονίζοντας πως η έρευνα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Πάντως μεταξύ όσων εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις είναι παράγοντες και ποδοσφαιριστές από μεγάλες ομάδες όλης της χώρας, ενώ βρέθηκαν και επιταγές στο όνομα ομάδων, το αντίτιμο των οποίων εισέπραξε ο μάνατζερ.
Ύστερα από τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση δεν αποκλείεται να επέμβει ο εισαγγελέας, ο οποίος γνωρίζει από την πρώτη στιγμή τους ελέγχους που ξεκίνησαν οι “Ράμπο” του υπουργείου Οικονομικών. Δεν αποκλείστηκε να ζητήσει πλέον την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων για να κριθεί αν μπορεί η ποινική διαδικασία να έχει εξέλιξη σε όλο το φάσμα των καταθετών και όχι μόνο σε βάρος του μάνατζερ.