Weather - Καιρός

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Μπαρτσελ...ιώμα!

Στη Βαρκελώνη θα επιστρέψει ο Παναθηναϊκός, όχι όμως άμεσα για 5ο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, αλλά στις 6 Μαΐου για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, καθώς χθες νίκησε με 78-67 την απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης, έκανε το 3-1 στη σειρά και θα διεκδικήσει στο «σπίτι» της χθεσινής αντιπάλου του το 6ο ευρωπαϊκό του τρόπαιο.
Ο πεντάστερος ετοιμάζεται να γίνει εξάστερος και αντίπαλός του στον ημιτελικό θα είναι η Σιένα, που απέκλεισε τον Ολυμπιακό, και έτσι οι «πράσινοι» απέφυγαν μια ψυχοφθόρο και σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική αναμέτρηση με τον «αιώνιο» αντίπαλο στον ημιτελικό του φάιναλ φορ. Χθες ήταν σαφές σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης πως ο Παναθηναϊκός είχε... ήδη νικήσει την Μπαρτσελόνα από τα προηγούμενα ματς, την είχε νικήσει στο μυαλό της, της είχε σπείρει την αμφιβολία για το κατά πόσο είναι η καλύτερη ομάδα. Οπότε το χθεσινό βράδυ «απλώς» έδρεψε τους καρπούς αυτής της αμφιβολίας, που με πολύ ιδρώτα και απόλυτη συγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια της σειράς δημιούργησε. Κι όμως, χθες οι οιωνοί κάθε άλλο παρά καλοί ήταν για τους «πράσινους»: ο Διαμαντίδης
χρεώθηκε με δύο (το πρώτο υπερβολικό και το δεύτερο ανύπαρκτο) φάουλ στο 2’10’’, αμέσως μετά ο Νίκολας υπέστη διάστρεμμα και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο ματς.
Το παιδάκι που έγινε άντρας
Τα ηνία πέρασαν στον Καλάθη, ο οποίος μπήκε στην προημιτελική σειρά παιδάκι και βγήκε άντρας: χθες ήταν ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού, καθώς, πέραν της νέας εκπληκτικής του άμυνας στον Ναβάρο, οργάνωσε υποδειγματικά πλην των περιπτώσεων που παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του και παράλληλα ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού.
Όπως τόνισε άλλωστε ο Τσάβι Πασκουάλ: «MVP της σειράς ήταν ο Διαμαντίδης, ωστόσο κλειδί της πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Καλάθης». Ο Ελληνοαμερικανός, με τέσσερις πόντους και μία πάσα στον Σάτο, ήταν ο υπεύθυνος για το αρχικό 6-0, ενώ στη συνέχεια ο Περπέρογλου διάβασε σωστά την άμυνα της Μπαρτσελόνα και πήγε τρεις διαδοχικές φορές στις βολές: αν οι «πράσινοι» δεν ξεκινούσαν με 6/12 βολές, θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει διαφορά. Έτσι, οι δεν «ένιωσαν» την απουσία του
Διαμαντίδη, σε αντίθεση με την έναρξη του 2ου δεκαλέπτου, όταν ο Καλάθης αποσύρθηκε για να πάρει ανάσες και τα ηνία πέρασαν στον Τέπιτς. Για ακόμη μία φορά ο Σέρβος αποδείχτηκε άχρωμος, άνευρος, άοσμος και η Μπαρτσελόνα πέρασε για πρώτη φορά μπροστά, με 24-20. Με τρίποντο του Φώτση και δύο συνεργασίες Διαμαντίδη - Μπατίστ, ο Παναθηναϊκός προσπέρασε και πάλι με 29-26, ο Καλάθης παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του, έφαγε πέντε διαδοχικούς πόντους από τον Ναβάρο (ουσιαστικά η
μοναδική συμμετοχή του στο ματς), τα άκουσε από τον Ομπράντοβιτς και επανήλθε με ασίστ στον Τσαρτσαρή για το 34-29, για να λήξει το ημίχρονο με 34-33.
Με την έναρξη του 3ου δεκαλέπτου η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε 35-34, για τελευταία φορά στο παιχνίδι.
Απρόσμενος ήρωας και σιγουριά
Η απάντηση ήρθε από τον απρόσμενο χθεσινό ήρωα του Παναθηναϊκού, τον Βουγιούκα, που με έξι διαδοχικούς πόντους έκανε το 40-36, ενώ παράλληλα είχε δύο κρίσιμα κλεψίματα και ένα μπλοκ στο 2ο ημίχρονο. Η Μπαρτσελόνα δεν το πίστευε, και αυτό ήταν προφανές κυρίως στην επίθεσή της, όπου κυριαρχούσαν οι «τραβηγμένες» επιλογές, απόρροια και της εκπληκτικής άμυνας του ΠΑΟ, και απουσίαζε το καθαρό μυαλό. Με τους πρώτους τέσσερις πόντους του Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός ξέφυγε 48-40, το νερό είχε μπει στο αυλάκι, οι «πράσινοι» ξεχείλιζαν από αυτοπεποίθηση και σιγουριά και το 3ο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 56-47. Με την έναρξη του 4ου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός...
βιάστηκε να το τελειώσει και παρασύρθηκε σε κακές επιθετικές επιλογές, ωστόσο η άμυνα εξακολουθούσε να αποτελεί το στήριγμά του και οι Διαμαντίδης και Βουγιούκας έβγαλαν δύο εκπληκτικές άμυνες, με τον Βουγιούκα να καρφώνει για το 58-50 και τον Διαμαντίδη να κάνει το 61-50 με τρίποντο. Ακολούθησαν δύο «σκοτωμένα» πλην εύστοχα τρίποντα του Άντερσον και μεσολάβησε ένα του Καλάθη (68-60). Οι Περπέρογλου, Διαμαντίδης και Καλάθης ήταν εύστοχοι στις κρίσιμες βολές και ο ΠΑΟ ολοκλήρωσε σε πανηγυρικό κλίμα το θρίαμβό του.
Τα δεκάλεπτα: 16-12, 34-33, 56-47, 78-67.
ΠΑΟ: Τέπιτς, Περπέρογλου 8, Μπατίστ 8, Φώτσης 11 (1), Σάτο 10, Νίκολας, Τσαρτσαρής 8 (1), Διαμαντίδης 11 (1), Βουγιούκας 10, Καλάθης 12 (1), Καϊμακόγλου.


ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σάδα, Ρούμπιο 3 (1), Λάκοβιτς 5, Ναβάρο 7 (1), Βάθκεθ 14, Ίνγκλις 2, Εντόνγκ 7, Μόρις 5 (1), Λόρμπεκ 9 (1), Άντερσον 13 (2), Γκριμάου 2.