Weather - Καιρός

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Το είχαμε προβλέψει εδώ και καιρό...

Ο εφιάλτης της ανεργίας απειλεί τους ποδοσφαιριστές!

Δύσκολοι καιροί για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα κι όχι μόνο. Συνολικά 759 ποδοσφαιριστές μένουν ελεύθεροι στις 30 Ιουνίου 2010 ,όπως προκύπτει από τους πίνακες με την κατάσταση του έμψυχου δυναμικού των ομάδων Β΄ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας .
Αυτοί οι ποδοσφαιριστές ψάχνουν τώρα γι ομάδα κι είναι διαθέσιμοι προς μετακίνηση. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος ασφαλώς καθώς αντιπροσωπεύει, στην ουσία, τους μισούς από τους εν ενεργεία επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Από τις ομάδες της Β΄ Εθνικής κατηγορίας μένουν ελεύθεροι 228 ποδοσφαιριστές κι από τις ομάδες της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας 363 ποδοσφαιριστές.
Παράλληλα, μένουν ελεύθεροι λόγω υποβιβασμού των ομάδων τους από την Γ΄ στην Δ΄ Εθνική κατηγορία 168 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Φθάνουμε έτσι στον συνολικό αριθμό των 759 ελεύθερων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
Από αυτούς είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι έστω οι μισοί θα καταφέρουν να βρούν ομάδα αφού άλλωστε είναι γεγονός ότι οι πιο πολλές ομάδες περιορίζουν αισθητά το ρόστερ τους και προσπαθούν να προχωρήσουν σε περικοπές στα έξοδα τους προικειμένου να ανταποκριθούν στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα.
Ο εφιάλτης της ανεργίας τρομάζει τους πιο πολλούς ποδοσφαιριστές αφού βλέπουν άλλωστε ότι υπάρχει το μειονέκτημα της σημαντικής αύξησης της φορολόγησης των αποδοχών τους κι έτσι ,στις πιο πολλές περιπτώσεις ,ακούνε από τις ομάδες μειωμένες προσφορές αφού οι παράγοντες προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες χωρίς να πάρουν το βάρος για το επιπλέον κόστος.
Η πραγματικότητα μάλιστα δείχνει ότι είναι έντονη η επιβάρυνση της θέσης ιδιαίτερα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών αφού αυτοί κατά κύριο λόγο αγωνίζονται στις ομάδες της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας .
Οι διοικήσεις των ομάδων κάνουν ότι μπορούν ώστε να αλλάξουν το προφίλ των ομάδων τους προωθώντας νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές ,οι οποίοι είναι φθηνότεροι και συμβιβάζονται χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ή αντιιρρήσεις.
Για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει σήμερα, με τόσους ελεύθερους ποδοσφαιριστές, αλλά θα φθάναμε και σε αυτό το σημείο καθώς μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ακολουθείται από όλες τις ομάδες η λογική της απόφασης Μποσμάν. Δηλαδή, όλοι επιδιώκουν να προχωρούν σε μικρής χρονικής διάρκειας συμφωνίες για να μην εγκλωβίζονται με συμβόλαια που θα τους δεσμεύουν.
Είναι προτιμότερο για τους ποδοσφαιριστές και για τις ομάδες να έχουν χαλαρές σχέσεις, αλλά αυτή η ευκολία στην αλλαγή εργοδότη θα οδηγούν στην τωρινή κατάσταση.
Κάθε ομάδα είχε συνηθίσει μέχρ τώρα να έχει στο ρόστερ της 35 ποδοσφαιριστές. Πλέον, θα έχει 20 έμπειρους και 10 πιιτσιρικάδες.
Με αυτόν τον τρόπο θα βγούν κερδισμένοι οι μάνατζερ των μικρών σε ηλικία ποδοσφαιριστών που επιμένουν ήδη να ζητούν όσα μπορούν περισσότερα χρήματα για τους πελάτες τους επειδή καταλαβαίνουν ότι οι ομάδες έχουν διάθεση να επενδύσουν σε αυτούς. Το φαινόμενο είναι γενικευμένο σε αυτή τη σεζόν και δεν αφορά μόνο την ελληνική πραγματικότητα, αλλά κι αυτή που ισχύει και σε άλλα πρωταθλήματα, κυρίως ευρωπαικά.
Εκτιμάται ότι σε όλη την Δυτική και στην Βόρεια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι θα μείνουν άνεργοι τουλάχιστον 5.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Ο αριθμός είναι μεγάλος κι απλώς αποτυπώνει ότι ισχύει σήμερα , με την ανασφάλεια που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου και την επιθυμία να κοπούν τα έξοδα που οι ομάδες θεωρούν περιττά…