Weather - Καιρός

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Aρχισε η έρευνα για τα "στημένα" - Και η Καλαμάτα θα κληθεί

Κάτι κινείται στο...."Βασίλειο των προκαθορισμένων αγώνων"...
Πλησιάζει η έρευνα προς Καλαμάτα;
Αρχισε να "τρέχει" για τα καλά η δικαστική έρευνα για τα ύποπτα ματς της B' Εθνικής, αφού διαβιβάστηκαν και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου τρεις δικογραφίες για ματς του τοπικού Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα, αυτές αφορούν τις αναμετρήσεις:
Ολυμπιακός Βόλου-Ατρόμητος (1-1), η οποία είχε διεξαχθεί στις 2/2/2009 και έχει χαρακτηριστεί ως ύποπτη από την ΟΥΕΦΑ.
Ολυμπιακός Βόλου-Ηλυσιακός (0-1), στις 4/5/2009, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως διεφθαρμένη και τέλος το Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός (2-0) που διεξήχθη στις 15/1/2010 και έχει χαρακτηριστεί ως σοβαρά ύποπτο.
Τα επόμενα 24ωρα θα ξεκινήσει η κλήση και εξέταση των πρώτων μαρτύρων από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ανάλογες παραγγελίες για την διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων έχουν γίνει και προς άλλες εισαγγελίες ανά την Ελλάδα, όπου εδρεύουν ομάδες που συμμετέχουν στις λίστες της UEFA. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει λάβει κλήση και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Καλαμάτα να δώσει τη δική του κατάθεση σχετικά με τα ΔΥΟ παιχνίδια της ομάδας μας που φέρεται να βρίσκονται εντός της λίστας...(με τον Εθνικό και την Δόξα Δράμας, εκτός έδρας).
Το Αγρ.Αστέρας-Καβάλα (0-3) στο μικροσκόπιο του αθλητικού εισαγγελέα

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μπήκε χτες και ο αγώνας κυπέλλου ανάμεσα στον Αγροτικό Αστέρα και την Καβάλα, που περιλαμβανόταν στη λίστα των 27 ύποπτων αγώνων. Ο αθλητικός εισαγγελέας Νίκος Κωνσταντίνου, θα αρχίσει το επόμενο διάστημα να καλεί ποδοσφαιριστές και παράγοντες των δύο συλλόγων, προκειμένου να διερευνήσει αν το τελικό 0-3 (ημίχρονο 0-1), ήταν προϊόν αλλοίωσης κι αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της δωροδοκίας - δωροληψίας...
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από παραγγελία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.Όπως έγινε γνωστό, στο συγκεκριμένο παιχνίδι, που έγινε στις 28 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου στο γήπεδο του Ευόσμου, πονταρίστηκαν γύρω στις 158 χιλιάδες ευρώ μέσω του ΟΠΑΠ. Το ποσό που κατέβαλε ο Οργανισμός στους παίκτες του Στοιχήματος, που είχαν στα κερδισμένα τους δελτία τον συγκεκριμένο αγώνα, έφτασε συνολικά σε 382 χιλ. ευρώ.
Επίσης, μεγάλη «κινητικότητα» παρατηρήθηκε στο ζωντανό στοίχημα των διαδικτυακών εταιριών, όπου από τις αρχές του β' ημιχρόνου και κατά τη διάρκεια αυτού επενδύονταν μεγάλα χρηματικά ποσά στο «over 2,5».
Από την έρευνα των αρχών προέκυψε, επίσης, ότι παίχτηκαν ασυνήθιστα μεγάλα χρηματικά ποσά σε 16 πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και του Παλαιού Φαλήρου Αττικής.
Νέα ερώτηση στη Βουλή για τα σικέ ματς

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης (φωτό).
Με τίτλο «Καταγγελίες για φαινόμενα διαφθοράς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με θύμα την ομάδα του Ηρακλείου, Ο.Φ.Η.», ο Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στους στημένους αγώνες, τα παράπονα για τη διαιτησία, αλλά και συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν τον ΟΦΗ. Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Αυγενάκη:
«Έντονες φημολογίες υπάρχουν ακόμα και από αντικειμενικούς παρατηρητές για το «στήσιμο παιχνιδιών» εις βάρος της Ηρακλειώτικης ποδοσφαιρικής ομάδας του Ο.Φ.Η., ενώ το θέμα της διαφθοράς στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας έχει φτάσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και στην ΟΥΕΦΑ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει ουσιαστικά για την πάταξη των συγκεκριμένων φαινόμενων και η στάση της δεν κρίνεται ικανοποιητική. Μάλιστα, πρόσφατα μετά από ένα σκληρό και άνισο αγώνα και για πολλούς «στημένο παιχνίδι» που είχε ως θύμα την ομάδα του Ο.Φ.Η., εξεδόθη σχετική αυστηρή ανακοίνωση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων του νομού Ηρακλείου.
Σε αυτήν σημειώνεται ότι στο ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα κυρίως της Β’ Εθνικής κατηγορίας παρατηρούνται φαινόμενα διαφθοράς και «στημένων παιχνιδιών».
Ως πρόσφατα παραδείγματα αναφέρονται τα τρία παιχνίδια που έχει παίξει μέχρι τώρα ο ΟΦΗ για τα play offs, αλλά και η μεθόδευση για την πραγματοποίηση τελικά του παιχνιδιού Εθνικός - Ολυμπιακός Βόλου στο Βόλο και όχι στον Πειραιά ως όφειλε (και την αλλοίωση της βαθμολογίας της Β’ Εθνικής κατηγορίας). Ανάμεσα στις γενικές καταγγελίες για στημένα παιχνίδια αναφέρονται τα παρακάτω γεγονότα:
Βάση έρευνας της ΟΥΕΦΑ χαρακτηρίζονται συγκεκριμένοι αγώνες στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας «άκρως διεφθαρμένοι», «διεφθαρμένοι», «σοβαρά ύποπτοι», «ύποπτοι» και «ελαφρώς ύποπτοι».
Μη εφαρμογή του κανονισμού του Κ.Α.Π. και ειδικότερα του άρθρου 8 παράγραφος 12 εδάφιο β’ στον αγώνα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ – ΕΘΝΙΚΟΥ και εξαιτίας της μη εφαρμογής του αλλοιώθηκε βαθμολογικά το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας.
Μη επικύρωση έως σήμερα του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λίγκα Έκφραση επανειλημμένων παραπόνων για στημένες διαιτησίες σε αρκετούς αγώνες της Β’ Εθνικής κατηγορίας. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Αληθεύουν οι καταγγελίες για «στημένα παιχνίδια» στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας;
Ποιες από αυτές που αφορούν παιχνίδια του ΟΦΗ έχουν πραγματικά εξεταστεί;
Προτίθεται η αθλητική δικαιοσύνη να εξετάσει διεξοδικά τα τρία τελευταία παιχνίδια του Ο.Φ.Η. για τα play offs;
Ποια θέματα έχουν παραπεμφθεί στον Αθλητικό Δικαστή;
Αναμένεται να παρέμβει ο ίδιος άμεσα ως αρμόδιος για την επίλυση και διαλεύκανση των αθλητικών θεμάτων που καταγγέλλονται;
Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται η κυβέρνηση να υποστηρίξει την ουσιαστική και απόλυτη εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου;».

Είχαμε κάνει λόγο για "θερμό Ιούνιο"! Να που ήρθε και η επιβεβαίωση...