Weather - Καιρός

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Και σε Μουντιάλ ο Κολιτσιδάκης

Θανάσης Κολιτσιδάκης: Πάθος,δύναμη και ΟΜΑΔΑ...

Στην Καλαμάτα, φέτος, όλα πήγαιναν στραβά. Η «Μαύρη Θύελλα» βρισκόταν προ του υποβιβασμού, και ο Πρόεδρος στις αρχές Μαρτίου εναπόθεσε τις ελπίδες του για παραμονή στη Β’ Εθνική στο Θανάση Κολιτσιδάκη.
Ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού, όμως, δεν τα κατάφερε. Η ομάδα υποβιβάστηκε πικρά στη Γ’ Εθνική, μη προλαβαίνοντας ούτε τα πλέι-άουτ. Η απογοήτευση, μεγάλη. Ο Θανάσης Κολιτσιδάκης, όμως, έκανε ότι μπορούσε, παρά τα πάμπολλά προβλήματα της φετινής Καλαμάτας. Ηρθε σε μια δύσκολη φάση, έμαθε πολλά για πολλούς, μέσα στο διάστημα αυτό μετέβη αναγκαστικά κάποιες φορές στην Κρήτη για προσωπικούς λόγους, αλλά έκανε ΜΟΝΟ φίλους στην Καλαμάτα κυρίως για το ήθος του, την ευθύτητα και την σοβαρότητα του χαρακτήρα του...
Πόσο εύκολο είναι για τον... «Κόναν» να πιεί αυτό το πικρό ποτήρι;
Ο Θανάσης Κολιτσιδάκης, που κέρδισε το παρατσούκλι αυτό λόγω της σωματοδομής και των μακριών μαλλιών του, δε συμβιβαζόταν, ως παίκτης.
Ούτε όταν πρωτοξεκίνησε στον ΠΑΟΚ Σταυρού, στη Θεσσαλονίκη, ούτε όταν έγινε επαγγελματίας το 1988 στον Απόλλωνα Αθηνών.
Δεν έμοιαζε όμως μόνο εξωτερικά με τον πασίγνωστο ήρωα του κόμικ του Ρόμπερτ Χάουαρντ. Όταν έπαιζε, του ‘μοιαζε και στη δύναμη, στο πάθος, ίσως και στην... τραχύτητα! Το κέντρο της άμυνας ήταν υπό τον έλεγχό του, κι εκείνος ανταποκρινόταν με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Απόλλωνα ήταν ο παίκτης για τις «ειδικές» αμυντικές αποστολές, αφού πάντα μάρκαρε τον καλύτερο αντίπαλο επιθετικό.
Στα μισά της σεζόν 1993-94, κι αφού ο Κολιτσιδάκης είχε υπηρετήσει ήδη έξι χρόνια τον Απόλλωνα, πραγματοποιεί το μεγάλο άλμα. Υπογράφει στον Παναθηναϊκό, που έψαχνε παίκτες να θωρακίσουν την άμυνά του.
Με τα πράσινα κέρδισε τους τίτλους που ήθελε: δύο πρωταθλήματα (1995, 1996) και δύο Κύπελλα (1994, 1995).
Ωστόσο, τη σεζόν 1998-99 πέφτει θύμα του ανέμου της ανανέωσης που έπνεε τότε στους πράσινους».
Επιστρέφει στον Απόλλωνα, μένει μια σεζόν, και κατόπιν πάει στον ΟΦΗ.
Στους Κρητικούς έκλεισε την καριέρα του, το 2005, έμπλεος εμπειριών και με μια εξαετία γεμάτη προσφορά.
Διεθνής και ...Μουντιαλικός!
Έπαιξε μόλις 14 αγώνες με την Εθνική μας, ήταν όμως μέλος της αποστολής που ταξίδεψε στα αμερικανικά γήπεδα για το Μουντιάλ του 1994! Αγωνίστηκε κόντρα στους Αργεντίνους, στην πρεμιέρα μας σ’ εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Εργάστηκε ως προπονητής μόλις τέλειωσε η ποδοσφαιρική καριέρα του, κυρίως σε κρητικές ομάδες (ΑΟ Τυμπάκι, Πατούχας, ΠΟ Ατσαλένιος, ΑΟ Επισκοπής). Γεύτηκε την επιτυχία κι απ’ αυτό το πόστο (π.χ. οδήγησε τον Πατούχα στη Δ’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας!).
Η Καλαμάτα μπορεί να υποβιβάστηκε, αλλά ο άλλοτε σκληροτράχηλος αμυντικός Θανάσης Κολιτσιδάκης θα βρει κι άλλες ευκαιρίες για να αναδειχθεί.
Προς το παρόν, το λόγο έχουν οι αναμνήσεις του απ’ τα αμερικάνικα γήπεδα, καθώς βλέπει την Εθνική μας ξανά παρούσα σε τελική φάση Μουντιάλ! Μόνο που τώρα είναι ένας ευτυχισμένος πατέρας τριών παιδιών.
Και τη Δευτέρα σε συνέντευξη θα μας μιλήσει για το παιχνίδι Αργεντινή-Ελλάδα: τότε και τώρα!