Weather - Καιρός

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Τα φώτα όλου του κόσμου στο Μουσείο της Ακρόπολης!







Τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα τελεστούν απόψε στις 8.00, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, που θα απευθύνουν χαιρετισμούς.

Επίσης, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Κοϊχίρο Ματσουούρα.
Οι πύλες του μουσείου θα ανοίξουν και, με το άνοιγμά τους, μια σελίδα θα γυρίσει στο βιβλίο της οικουμενικής πολιτιστικής ιστορίας.

Περίπου 300 προσκεκλημένοι θα είναι παρόντες στην μεγάλη, παγκόσμια γιορτή.
Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ασθένησε ξαφνικά και δεν θα΄παραστεί, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Μάτι Βανχάνεν, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Ζιαμπάο, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Νγκουέν Ταν Ντουνγκ, και πρωθυπουργοί άλλων βαλκανικών κρατών. Παρόντες θα είναι, επίσης, έξι υπουργοί Εξωτερικών και 21 υπουργοί Πολιτισμού. Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση ανά ομάδες και η τελετή θα ολοκληρωθεί με δείπνο.

Από τη ΝΕΤ

Οι συντελεστές του μεγάλου έργου, το υπουργείο Πολιτισμού, το προσωπικό του μουσείου, καθώς και εθελοντές, είναι πανέτοιμοι για τα επίσημα εγκαίνια που αναμένεται να εντυπωσιάσουν και που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ και την ΕRTonline σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Μέσα από τη συχνότητα της ΝΕΤ και από τη διαδικτυακή σελίδα της κρατικής τηλεόρασης, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε απευθείας σύνδεση με το χώρο του Νέου Μουσείου, τα επίσημα εγκαίνια και την ξενάγηση, την οποία έχει αναλάβει ο αρχαιολόγος και πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμαλής.

Την τελετή των εγκαινίων θα παρουσιάσουν ο Αλέξης Κωστάλας και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Από τις 6:00 το απόγευμα με οικοδέσποινα τη Μαρία Χούκλη, θα προβληθεί ένα ειδικό αφιέρωμα για το πώς δημιουργήθηκε η Στέγη της Ιστορίας. Στις 8:00 το βράδυ, τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Πηνελόπη Γαβρά. Τα εγκαίνια θα μεταδοθούν σε απευθείας σύνδεση και από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου www.theacropolismuseum.gr).

Εισιτήρια

Για τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του μουσείου, δηλαδή από αύριο έως και την Τρίτη 23 Ιουνίου, οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με εισιτήριο αγορασμένο από την υπηρεσία e-ticketing, καθώς για αυτές τις ημέρες μόνο δεν θα πωλούνται εισιτήρια στα ταμεία του μουσείου.

Μπερναρ Τσουμί

Ο αρχιτέκτονας του μουσείου, Μπερνάρ Τσουμί, δηλώνει ότι «ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πλέον τέλεια κτήρια, το οποίο έχει ασκήσει επιρροή επί αιώνες σε γενεές δυτικών αρχιτεκτόνων. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να είμαστε όσο το δυνατόν απλοί, καθαροί και ακριβείς στη δημιουργία οπτικής σχέσης μεταξύ του Παρθενώνα, του Μουσείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου».

Ο κ. Τσουμί δηλώνει «πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα τα μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο θα επιστρέψουν στην Αθήνα».

Αισιόδοξος ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα στεγάσει όλα τα εναπομείναντα γλυπτά του Παρθενώνα εμφανίστηκε, μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures), που περιλαμβάνει επιτροπές από 17 χώρες.

Όπως είπε, θεωρεί το μουσείο «από τα πιο αξιόλογα κτήρια που έχουν χτιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 2.000 χρόνια».

Χαρακτήρισε «ανοησίες» το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου για τη μη επιστροφή των γλυπτών, τονίζοντας ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ουσιαστικά ακυρώνει κάθε δικαιολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραμονή τους στο Λονδίνο.

Ο κ. Χιλ τόνισε ότι η ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης «αλλάζει τελείως το σκηνικό, γιατί τώρα δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για να μην επιστρέψει το Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά, ώστε να επανενωθούν με τα υπόλοιπα γλυπτά που είναι ήδη στην Αθήνα. Μόλις είχαμε μία συνάντηση όλων των διεθνών οργανισμών που έχουν συγκροτηθεί για να διενεργήσουν την εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων και καταλήξαμε στο εξής νέο σύνθημα για τη μελλοντική μας καμπάνια: "Γιατί όχι;" και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Γιατί όχι; Δεν υπάρχουν πλέον λόγοι».

«Με ακτινοβολία»

«Το μουσείο όλων των Ελλήνων, με ακτινοβολία που ακουμπάει και τέμνει τις καρδιές όλου του κόσμου», σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, είναι γεγονός.

«Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης εκπροσωπεί την πεμπτουσία του κλασικού μας πολιτισμού και επομένως, το ύφος των εγκαινίων που θα υπάρξει, θα προκύψει από τα ίδια τα εκθέματά του» δηλώνει, «γι' αυτό τα εγκαίνιά του, δεν τα αντιλαμβάνομαι ως εγκαίνια πυροτεχνημάτων, ούτε ως μία εκδήλωση εφήμερη. Στην τελετή των εγκαινίων το μυστικό του μουσείου είναι η αποκάλυψη των ίδιων των εκθεμάτων του. Εκείνο που ίσως ήδη ξέρετε, θα το αναγνωρίσετε όπως θα εκτίθεται με τρόπο αναπάντεχο και διαφορετικό. Η ατμόσφαιρα θα είναι μαγευτική και θα δείτε τα αριστουργήματα της Ακρόπολης να αναπνέουν, πλέον σε ένα τελείως ξεχωριστό περιβάλλον.

Τα ίδια τα εκθέματα με νέες τεχνολογίες, με μία -αν θέλετε- πρωτοποριακή προσέγγιση, θα προβάλλονται στον περιβάλλοντα χώρο κάνοντας τις αρχαιότητες περισσότερο οικείες στον σύγχρονο άνθρωπο», εξηγεί ο ίδιος.

Φωνές και από τη Βρετανία για επιστροφή

Και αγγλικές φωνές ωστόσο, τάσσονται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Η Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα, γράφει: «Η εικόνα της πιο φημισμένης στον κόσμο ζωφόρου που βρίσκεται ακρωτηριασμένη μπροστά στο ναό που κάποτε τη λάτρευαν, προκαλεί στον επισκέπτη ένα ισχυρό συναίσθημα.

Αν είσαι φιλότεχνος, θέλεις να κραυγάσεις από λύπη γι' αυτό που συνέβη. Αν είσαι Άγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω!» Με αυτό το σπαρακτικό τρόπο, κλείνει την ανταπόκρισή της στην «Γκάρντιαν», η Αγγλίδα δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ.

H δημοσιογράφος -που, όπως γράφει στο κείμενό της, ξεναγήθηκε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο χαρακτηρίζει «μεγαλειώδες», από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά- αισθάνθηκε σοκαρισμένη από την προφανή απουσία των μαρμάρων του Παρθενώνα, από το χώρο του μουσείου.

Όπως γράφει: «Είναι φρικτό, είναι εξόφθαλμα φρικτό» αναφώνησα όταν ο Σαμαράς προχωρούσε μπροστά στα εκθέματα εξηγώντας: «Αυτό είναι αγγλικό αντίγραφο, αυτό είναι αυθεντικό, αυτό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό είναι το πραγματικό έργο τέχνης».

Κάλυψη από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι το Νέο Μουσείο αποτελεί «ισχυρό επιχείρημα» προς αυτή την κατεύθυνση. Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και άλλα μέσα ενημέρωσης, στις ηλεκτρονικές σελίδες τους φιλοξενούν ανταπόκριση του πρακτορείου «Associated Press» για τα εγκαίνια του μουσείου, δίνοντας έμφαση στον αντίκτυπο που έχει στην ελληνική κοινωνία το αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» φιλοξενεί επίσης, δυο άρθρα για το επίμαχο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων. Το πρώτο είναι του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα, Κρίστοφερ Χίτσενς, από το περιοδικό «Vanity Fair», ο οποίος επιχειρηματολογεί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων.

«Κόντρα» στη Βουλή για την πατρότητα

Εντονη αντιπαράθεση για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης σημειώθηκε χθες στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες επιχείρησαν να οικειοποιηθούν τη δημιουργία του με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αγροτικά, επέκρινε έντονα «όσους επιχειρούν να κομματικοποιήσουν» το γεγονός της δημιουργίας του Μουσείου.
Η θέση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα και του παριστάμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, επαίνεσαν μεν τη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη, αλλά υποστήριξαν ότι το έργο του Μουσείου ήταν σύλληψη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και υλοποιήθηκε από τον σημερινό πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα γιατί «αποτελούν την ιστορία μας και η ιστορία δεν μπορεί να είναι κομμένη στα δύο». Εντονη ήταν, όμως, η αντίδραση του κ. Βενιζέλου ο οποίος καταλόγισε στη Ν.Δ. «πολιτιστικό έλλειμμα» και «ιστορική μικροψυχία» κατηγορώντας την ότι αμαυρώνει τη σημερινή τελετή.

Στο θέμα παρενέβη αργότερα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υποστήριξε ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να υπάρξει ευρύτατη ομοψυχία.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ!