Weather - Καιρός

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Σήμερα "κληρώνει" για τον Ηρακλή Τσίκινη




Οι αλλαγές που έρχονται στη διαιτησία
Θα είναι μέλος ο Ηρακλής Τσίκινης;



Ο Μεσσήνιος πρώην διεθνής διαιτητής Ηρακλής Τσίκινης είχε δηλώσει για πρώτη φορά αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ» το Μ.Σάββατο, ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα νέο σχήμα στη Διαιτησία. Σήμερα γίνεται στην ΕΠΟ το έκτακτο Δ.Σ. για τις αλλαγές στη Διαιτησία, αφού είχε σημειωθεί «νίκη» του Παναθηναϊκού στο πρόσφατο δ.σ. της Σούπερ Λίγκας, καθώς τα μέλη της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος με ψήφους 7-6, απέρριψαν την εισήγηση του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου (πρότεινε σύμβαση διαιτητών σύμφωνα με τα πρότυπα της ΟΥΕΦΑ και είπαν «ναι» στην πεντασέλιδη επιστολή του Παναθηναϊκού για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διαιτησία. Τι προβλέπει η «συνθήκη διαιτησίας» της UΕFΑ την οποία έχει υπογράψει (και) η ΕΠΟ, που καλείται τώρα να εναρμονίσει τον σχετικό κανονισμό για το σύστημα ανάδειξης, εκπαίδευσης και διοίκησης των διαιτητών. Είναι ο κ. Κύρος Βασσάρας ο καταλληλότερος για τη θέση του προέδρου ή μάνατζερ της ΚΕΔ, όπως θέλει η UΕFΑ να αποκαλείται το συγκεκριμένο αξίωμα του καθ΄ ημάς αρχιδιαιτητή; Θα πορευτεί η ελληνική διαιτησία ποδοσφαίρου την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο με τιμονιέρη τον κ. Κύρο Βασσάρα; Το ερώτημα δεν είναι φιλολογικό. Με τα μαύρα χάλια που έχει και τις 121 παραπομπές διαιτητών και βοηθών διαιτητών για τιμωρία την τελευταία τριετία- για να μην πάμε πίσω στην αμαρτωλή εποχή της περιβόητης παράγκας ασχολούνται ακόμη και άτομα που βρίσκονται στις παρυφές του ποδοσφαιρικού χώρου. Στο πρόσωπο του κ. Βασσάρα πολλοί βλέπουν τον μεσσία ο οποίος θα εκδιώξει με το μπαστούνι παραγκίτες και αναξιόπιστους ή ανίκανους διαιτητές κάνοντας όσα δεν μπόρεσαν ή αρνήθηκαν να πράξουν εκείνοι που από το 1997 διετέλεσαν πρόεδροι της ΚΕΔ. Ουδείς αμφιβάλλει για τις ικανότητες του κορυφαίου σε διακρίσεις Έλληνα διαιτητή. Και κύρος διαθέτει και κανονισμούς γνωρίζει και σε δεκάδες σεμινάρια της FΙFΑ και της UΕFΑ έχει συμμετάσχει και κληρονομιά σπουδαία κουβαλάει από τον πατέρα του, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΚΕΔ αλλά και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών (ΟΔΠΕ).

Το ζητούμενο είναι με ποιους όρους θα καθίσει, αν καθίσει, στη θέση του προέδρου ή του μάνατζερ της ΚΕΔ, όπως η UΕFΑ επιθυμεί να αποκαλείται το συγκεκριμένο αξίωμα του καθ΄ ημάς αρχιδιαιτητή. Θα αποδεχθεί τους όρους που θα του επιβάλλουν οι παράγοντες της ομοσπονδίας (και της Σούπερ Λίγκας) ή θα αξιώσει σεβασμό στη δουλειά του και ανεξαρτησία στις αποφάσεις του; Στο ελληνικό πρωτάθλημα οι κανονισμοί δεν είναι γεωμετρικά αξιώματα που δεν επιδέχονται ανταπόδειξη.


Η εκάστοτε πλειοψηφία της ΕΠΟ, ακόμη και μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, δεν έχει πρόβλημα να τους ερμηνεύσει κατά το δοκούν, ενώ μόνο αξιοκρατικά δεν είναι τα κριτήρια ανάδειξης και εξέλιξης των διαιτητών. Ο κ. Κύρος Βασσάρας θα πρέπει να θυμάται πολύ καλά ότι για 100-200 ευρώ τα οποία έλαβε ο ίδιος ως ανταμοιβή για τον τεχνολογικό εξοπλισμό με τον οποίο προμήθευσε την ΟΔΠΕ το 2004 στη γιορτή για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της η ομοσπονδία διαιτητών και ο πατέρας του με την ιδιότητα του προέδρου σύρθηκαν από την ΕΠΟ στα δικαστήρια....


Η επιθυμία του κ. Βασσάρα να ασχοληθεί με τα κοινά της διαιτησίας είναι δεδομένη. Οι γνωρίζοντες μάλιστα υποστηρίζουν ότι θα προτιμούσε να ξεκινήσει την παραγοντική του καριέρα από τη Νυών της Ελβετίας, όπου το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και νυν σύμβουλος του προέδρου της UΕFΑ κ. Μισέλ Πλατινί τού έχει εξασφαλισμένη μια θέση στην Επιτροπή Διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Στην Ελβετία ο κ. Βασσάρας μπορεί να πάει μόνο με εισήγηση της ΕΠΟ. Ελα όμως που η τελευταία επιθυμεί προηγουμένως να κάνει το αγροτικό του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποδείξει ότι είναι άξιος της εμπιστοσύνης με την οποία σχεδιάζει να τον περιβάλει;



Τον έχουν σε εκτίμηση



Η εκτίμηση του προέδρου της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιου στον διαιτητή και άνθρωπο κ. Βασσάρα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Τον θεωρεί τον καταλληλότερο να εξασφαλίσει με το κύρος του τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής διαιτησίας, όπως προεκλογικά υποσχέθηκε. Το θέμα είναι αν τρέφουν τα ίδια αισθήματα για τον κ. Βασσάρα και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΠΟ τα οποία εκλέχθηκαν στο ΔΣ με το ψηφοδέλτιο του κ. Βασίλη Γκαγκάτση. Στις 13 Ιουνίου που θα κατατεθεί για ψήφιση στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ ο νέος κανονισμός διαιτησίας θα μάθουμε και μεγάλο ρόλο παίζει η σημερινή συνεδρίαση. Πάντως, υπάρχει η πεποίθηση ότι «θα περάσει» το σχέδιο και ο δικός μας ο Ηρακλής Τσίκινης θα είναι στη νέα σύνθεση.


*



Τι ψηφίστηκε στη Βουδαπέστη


«Στο θέμα της διαιτησίας θα ακολουθήσω κατά γράμμα τις συνθήκες και τις φόρμες που ορίζει η UΕFΑ. Εχουμε προσχωρήσει σε αυτήν και με τις διαταγές της θα καθορίσουμε την πορεία μας» έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο κ. Πιλάβιος. Τη «συνθήκη διαιτησίας» της UΕFΑ στην οποία αναφέρεται ο πρόεδρος της ΕΠΟ ουδείς τη γνωρίζει στην Ελλάδα, για τον λόγο ότι και στον τομέα της ενημέρωσης οι της Ομοσπονδίας συνεχίζουν να διακατέχονται από την άποψη ότι όσο λιγότερα γνωρίζει ο κόσμος για τη διαιτησία τόσο το καλύτερο για το διαιτητικό κατεστημένο. Ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2006 από το συνέδριο της UΕFΑ στη Βουδαπέστη και στόχο έχει να ενοποιήσει το σύστημα ανάδειξης, εκπαίδευσης και διοίκησης των διαιτητών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η συνθήκη διαιτησίας της Βουδαπέστης την οποία έχει υπογράψει η ΕΠΟ μαζί με άλλες 46 εθνικές ομοσπονδίες θέλει την Επιτροπή Διαιτησίας να στελεχώνεται από ειδικευμένους διαιτητές, να λειτουργεί ανεξάρτητα από λίγκες, ομάδες, κυβερνήσεις και να λογοδοτεί μόνο στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Στην αρμοδιότητά της θα είναι η δημιουργία σχολών διαιτησίας, η ανάδειξη των ταλέντων στην κατεύθυνση να μπορούν να ξεκινήσουν διεθνή καριέρα σε ηλικία 28-29 ετών, η εκπαίδευση των διαιτητών και των παρατηρητών με συγκεκριμένα προγράμματα, η κατάρτιση μάστερ πλαν με ετήσιους στόχους, ο ορισμός και ο έλεγχος των ρέφερι. Επιπλέον απαγορεύει την ανακοίνωση της βαθμολογίας και των τιμωριών των διαιτητών αλλά και την αποβολή από τους πίνακες εκείνων οι οποίοι τιμωρούνται με 5 αγωνιστικές στη διάρκεια ενός πρωταθλήματος.



Η εξουσία στην ομοσπονδία



Στην Ελλάδα βρέθηκε πρόσφατα το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UΕFΑ κ. Μπομπ Βαλεντάιν, ο οποίος υ π έ δ ε ι ξ ε τις αλλαγές που θα γίνουν στον κανονισμό διαιτησίας της ΕΠΟ στην κατεύθυνση της εναρμόνισης του με τη «συνθήκη διαιτησίας» της UΕFΑ. Τις λεπτομέρειες επεξεργάζεται το νομικό τμήμα της ΕΠΟ, ας ελπίσουμε όχι εν αγνοία της ΚΕΔ. Εν ολίγοις, ο κ. Βασσάρας, αν και όταν κληθεί να αναλάβει την εξουσία, θα βρει έναν έτοιμο κανονισμό διαιτησίας τον οποίο θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ακόμη και αν διαφωνεί με διατάξεις του! Αν εφαρμοσθεί κατά γράμμα η «συνθήκη διαιτησίας» της UΕFΑ, η εξουσία επί των διαιτητών περνάει αποκλειστικά στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν η τελευταία δεν φημιζόταν για τις παρεμβάσεις της στο κατά τα άλλα «ανεξάρτητο» έργο των διαιτητών. Επιπλέον κατά γράμμα αποδοχή της «συνθήκης διαιτησίας» σημαίνει αυτόματα την κατάργηση του δικαιώματος της Σούπερ Λίγκας να διορίζει τον επικεφαλής των παρατηρητών διαιτησίας αλλά και διάλυση της ομοσπονδίας διαιτητών (ΟΔΠΕ) μετά των συνδέσμων της, εκτός αν επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως φιλολογικό καφενείο προκειμένου να μαζεύονται τα μέλη της να παίζουν τάβλι και να κουτσομπολεύουν τους συναδέλφους τους.



Ο Πιλάβιος και οι ...παρατρεχάμενοι



O εξευρωπαϊσμός του συστήματος που διέπει την ελληνική διαιτησία ενδεχομένως θα λύσει ορισμένα από τα προβλήματά της αλλά δεν αποκλείεται να δημιουργήσει καινούργια. Το σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα αλλάξει ο Μανωλιός επειδή κάποιος κύριος Βαλεντάιν παρέδωσε τις συνταγές της UΕFΑ στον νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ κ. Θεόδωρο Κουρίδη. Για να μην είναι ξινό το φαγητό όταν θα σερβίρεται στα γήπεδα χρειάζεται καλός μάγειρας.


Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως - εκτός απροόπτου- για τον ρόλο του σεφ ο κ. Σοφοκλής Πιλάβιος προορίζει τον κ. Κύρο Βασσάρα. Αν οι παρατρεχάμενοι της ΕΠΟ σταματήσουν να παρεμβαίνουν στο έργο του αρχιδιαιτητή και αποδεχθούν τις όποιες αποφάσεις του, ακόμη και εκείνες που θα «αδικούν» τον εκλεκτό τους από την τοπική ένωση, τον οποίο πολλές φορές χωρίς προσόντα ανέβασαν στους πίνακες διαιτητών, βηματάκια προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να διαφανούν... Εν μια νυκτί δεν αλλάζουν παντως συμπεριφορές δεκαετιών. Οταν η ΕΠΟ δεν συγκρούεται, ως εκ του καταστατικού της οφείλει, με αρρωστημένες καταστάσεις όπως αυτές που και οι άσχετοι αντιλαμβάνονται ειδικά στα πρωταθλήματα της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής αλλά και σε παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας, γιατί να το κάνει ο αρχιδιαιτητής και με ποια δύναμη; Σε ανυπόληπτο πρωτάθλημα κατά βάση αναδεικνύονται και επιβιώνουν ανυπόληπτοι διαιτητές. Καλό κουράγιο, λοιπόν, στον κ. Βασσάρα ή στον οποιονδήποτε επιλεγεί για τη θέση του προέδρου ή μάνατζερ της ΚΕΔ. Πρέπει πάντως να γνωρίζει- και ασφαλώς το ξέρει γιατί όλοι το βλέπουν και το ακούνε- ότι πλέον οι ποδοσφαιρόφιλοι και δη οι οπαδοί των ομάδων έχουν χάσει την υπομονή τους με τα καμώματα των διαιτητών.


*Ο Μεσσήνιος ρέφερι γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1968, ξεκίνησε τη διαιτητική του καριέρα το 1987. Είναι απόφοιτος Λυκείου και εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Μέχρι πριν δυο μήνες ήταν τηλεκριτικός διαιτησίας στον Alpha.