Weather - Καιρός

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Στην Αθήνα ο Γρηγορόπουλος







Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΕ ΘΑ ΑΝΑΨΕΙ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ» 25 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αναμονή και προσμονή!


Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ «ΔΥΝΑΤΟ» ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ - ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Όταν μια ομάδα, μια εταιρία, μια επιχείριση έχει μόνο έξοδα και μάλιστα μεγάλα και τα έσοδα είναι μηδενικά και ανύπαρκτα, ειδικά σε περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης, τότε η στασιμότητα είναι φυσικό επακόλουθο. Βρισκόμαστε ακριβώς 25 ημέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα χρονιά και ένα μήνα μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, που μας βρήκε με 43 πόντους στην 9η θέση. Και παρά τα τεράστια προβλήματα της σεζόν που πέρασε, ο Γιώργος Μπένος και οι παίκτες του είχαν εξασφαλίσει την παραμονή από το Πάσχα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το υλικό και το ρόστερ που διέθετε πέρσι η «Μαύρη Θύελλα» με 3-4 σωστές και μελετημένες προσθήκες θα κοντράρει στα ίσα και θα διεκδικήσει το πλασάρισμα στην πεντάδα! Η βάση υπάρχει αλλά και χρόνος υπάρχει. Και μπορεί οι οπαδοί της ομάδας μας, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, να αδημονούν για τους καινούργιους ποδοσφαιριστές που θα αγωνίζονται τη νέα περίοδο με την μελανόλευκη φανέλα, αυτό το καλοκαίρι όμως θα περάσει στην ιστορία του συλλόγου κυρίως για το προαναγγελθέν άνοιγμα και στην σύνθεση της οργανωτικής ομάδας στους Νέους με πρόσωπα φιλόδοξα, έμπειρα και ικανά. Η διακυβέρνηση του συλλόγου παραμένει στον Γιώργο Γρηγορόπουλο που έχει πάντα τον πρώτο λόγο σε όλα και πάνω του έχει πέσει το βάρος της εξασφάλισης της χρηματοδότησης από την ΕΠΑΕ και την Πολιτεία. Ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι η ομάδα θα πορευτεί του χρόνου με ένα ποσόν γύρω στο 1.300.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτό και προς εξασφάλιση μέρους της χρηματοδότησης έφυγε εκτάκτως πριν από λίγο (Τετάρτη βράδυ) για την πρωτεύουσα και την Παρασκευή που θα επιστρέψει θα γίνουν οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις.



Έτοιμα τα σχέδια
Κι επειδή χωρίς κουμπαρά δεν μπαίνεις σε θερινά μεταγραφικά σενάρια – βλέπουμε ότι και η Καβάλα που τόσο πολύ ήθελε να ανέβει στην Σούπερ Λίγκα δεν έχει πάρει ούτε έναν παίκτη κι έχει αποδεσμεύσει ήδη 8 – η ομάδα μας δεν πρόκειται να «σφαχτεί» στα πόδια κανενός ποδοσφαιριστή, απλά γιατί οι στόχοι της είναι συγκεκριμένοι και βρίσκονται στην αναμονή! Και υπάρχει η αίσθηση και η πεποίθηση στην ΠΑΕ ότι θα έχουμε αρκετά happy end με τους παίκτες του περσινού ρόστερ... Ο Γιώργος Μπένος θα είναι πολύ ευχαριστημένος αν ο Πρόεδρος «κρατήσει» τους δώδεκα παίκτες από αυτούς που είχε και ο Γιώργος Γρηγορόπουλος θα είναι εξίσου ευχαριστημένος αν καταφέρει να τους «κλείσει» με τα νέα «σφιχτά» οικονομικά δεδομένα. Ο Αλμπερτ Σεφεράσι από τον Χανδριναϊκό είναι ο πρώτος παίκτης που ενισχύει την ομάδα των Νέων και έπεται και συνέχεια. Ο Γιώργος Μηλίτσης βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο και την οργανωτική ομάδα και ο σχεδιασμός προχωρά και στην δεύτερη ομάδα.




«Χωρίς χρηματοδότηση δεν ξεκινάμε»
Και η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα πιο δύσκολη αν δεν έρθουν τα χρήματα που αναμένονται. Ο Πρόεδρος προσπαθεί να κρατήσει όρθια την εταιρεία μέσα στη φουρτούνα της παγκόσμιας κρίσης με «νύχια και με δόντια» και με πόρτες κλειστές... Η μεγάλη δύναμη της ομάδας, ο κόσμος της, απέχει και έχουν μείνει δίπλα της οι πιο πιστοί. Οι άλλοι είτε κάνουν κριτική (που δεν κοστίζει), είτε παρασύρονται από φερέφωνα και διαδόσεις που απέχουν από την πραγματικότητα. Και ομάδα χωρίς έσοδα είναι καταδικασμένη να μην πρωταγωνιστεί! Αυτό είναι νόμος. Ναι μεν χρειάζεται υπομονή και διορατικότητα για να πετύχεις το καλύτερο, και ειδικά όταν δεν γίνονται πολλές μεταγραφές με «μεγάλα» ονόματα, κράχτες. Ήρθε τον Ιανουάριο ο Μαρσελίνιο, «έβγαλε μάτια», πρόσφερε θέαμα και έφυγε με την επιθυμία να επιστρέψει, αλλά ο κόσμος «δεν βάζει πλάτη». Αν κυκλοφορήσουν τα διαρκείας, ας δείξει ο κόσμος της Καλαμάτας ότι θέλει ποιότητα και όχι μόνο κριτική.



Η ομάδα φέτος αλλάζει προφίλ. Θέλει να γίνει ακόμη πιο «Μεσσηνιακή», παίζοντας ποδόσφαιρο ουσίας αλλά και σύγχρονο, πάνω στις σκέψεις του Μπένου, που έχει κερδίσει όλους τους παίκτες και θέλουν να γυρίσουν πίσω!



Για τη δημιουργία αυτής της αγωνιστικής ταυτότητας που θέλει να υλοποιήσει η ΠΑΕ απαιτείται σοβαρότητα και προσοχή. Η «Μαύρη Θύελλα» θα ενισχυθεί στη συνέχεια, άλλωστε η μεταγραφική περίοδος έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει.




Μόνο με τον κόσμο θα πετύχει
Η μεγάλη πρόκληση είναι να ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ο κόσμος στο γήπεδο και να γίνει η έδρα μας απόρθητη! Το μήνυμα πρέπει να είναι «κάθε χρόνο και καλύτερα» μέχρι να έρθει η μεγάλη επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα! Και μια ομάδα πάει ψηλότερα με κύριο στήριγμα τον κόσμο της! Και το χτίσιμο μιας μεγάλης ομάδας είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, αλλά έχει έναν κοινό παράγοντα. Τον κόσμο. Πάντα πρέπει να έχεις την αγάπη και την προσφορά των φιλάθλων με το μέρος σου γιατί όσο καλά κι αν λειτουργήσεις σπάνια θα πετύχεις. Ένα καλό παράδειγμα για το τι εννοούμε έχει να κάνει με τη μεταγραφή του Κ. Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάϊντεντ στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Πορτογάλος άσσος μετακινήθηκε έναντι ενός αστρονομικού ποσού. Όταν όμως οι πρόεδροι της Ρεάλ ή της Μπαρτσελόνα που είναι μάλιστα εκλεγμένοι από τον κόσμο διαβλέπουν ότι αυτός ο κόσμος τους στηρίζει μαζικά τότε δύναται να προχωρήσουν και σε ακόμα μεγαλύτερες μεταγραφές. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι το κοντέρ της Ρεάλ γράφει ήδη το κόστος του Κακά. Με το να πουληθούν ωστόσο 10.000.000 φανέλες του Βραζιλιάνου τότε η μεταγραφή θα έχει βγει με και μάλιστα θα υπάρχει ένα απίστευτο κέρδος. Kαι δυστυχώς, ελάχιστα παιδιά της πόλης μας φοράνε στο σχολείο την φανέλα της Καλαμάτας και προτιμάνε των Αθηναϊκών ομάδων και των ξένων! Και μπαίνει το απλό ερώτημα για το πώς μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση δίνονται τέτοια ποσά. Μα απλά, τα δίνει ο κόσμος. Δεν υπάρχει κανένας πλούσιος πρόεδρος για να βάζει από την τσέπη του όπως ο Αμπράμοβιτς. Αν ξεκινήσει η δουλειά καλά από την αρχή και στηθεί μια ομάδα με τρόπο πλησιέστερο των ευρωπαϊκών, αν δηλαδή δανειστούμε την τεχνογνωσία τους, θα φτάσουμε στο σημείο να μην παίρνουμε παίκτες δανεικούς και ελεύθερους. Και πρέπει να γεννηθεί κάτι τέτοιο στην Καλαμάτα.




Εξυγίανση και μετά ανάπτυξη
Μια ομάδα που όλοι λένε ότι στηρίζεται στον κόσμο της πρέπει πραγματικά να στηρίζεται στο κόσμο της και αυτό αποδεικνύεται μόνο από τα νούμερα. Με χρηστή οικονομική διοίκηση το νέο δόγμα πρέπει να βασιστεί στον άξονα πρώτα εξυγίανση και μετά ανάπτυξη. Αν θέλει ο κόσμος ανάπτυξη πρέπει να πάρει το διαρκείας του και αύριο αν χρειαστεί να συνεισφέρει. Και θα δώσουν αυτοί που μπορούν, αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ό,τι μπορεί ο καθένας πρέπει να το δίνει. Σήμερα στην ομάδα της Καλαμάτας, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της εσωστρέφειας. Και η «Μαύρη Θύελλα» έχει ένα «όπλο» που δεν το διαθέτει κανένας άλλος: την ενότητα και την δίψα για την Α’ εθνική. Και αυτό το όραμα πρέπει όλοι να βάλουν μπροστά ως οδηγό!