Weather - Καιρός

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ανησυχία για ... επερχόμενο μεγάλο σεισμό!

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Αχαΐας (ύστερα και από τη χθεσινή έντονα αισθητή σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ, στις 5 τα ξημερώματα), αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας, από τη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία στη Μεσσηνία, την ώρα που μία σημαντική μερίδα της επιστημονικής κοινότητας εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτική για την ομαλή εξέλιξη του φαινομένου, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του Σεισμολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκη Τσελέντη, στην κρατική τηλεόραση, ότι αρνείται να παίξει το ρόλο του "επαγγελματία εφησυχαστή", προκειμένου να γίνει αρεστός είτε στην Πολιτεία είτε σε οποιονδήποτε άλλον...

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ήδη από τις 24 Ιουνίου η ομάδα ΒΑΝ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ (με το οποίο συνεργάζεται σε σταθερή βάση) ανακοίνωσή της για σειρά ηλεκτρικών σημάτων που ανιχνεύτηκαν από το σταθμό της στον Πύργο Ηλείας (έναν από τους παλιότερους -γι' αυτό και πιο αξιόπιστους- που διατηρεί), σύμφωνα με τα οποία αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα σεισμός ακόμη και μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ, εντός μιας περιοχής, η οποία συμπεριλαμβάνει κάποια από τα πλέον σεισμογενή τμήματα του ελλαδικού χώρου και συγκεκριμένα τα νησιά Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτ. Πελοπόννησο, τον Πατραϊκό Κόλπο, αλλά και την περιοχή που βρίσκεται στα όρια του σεισμικού τόξου της Κρήτης.
Προηγήθηκαν τα 4,7 Ρίχτερ της Ναυπάκτου
Αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη έχει σημειωθεί μία σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ κοντά στη Ναύπακτο, στις 8 Αυγούστου, που προκάλεσε την κατάρρευση τοίχου εγκαταλειμμένης οικίας στην Άνω Πόλη της Πάτρας, αλλά και σοβαρές ζημιές σε πολυκατοικία στη Ναύπακτο. Μάλιστα, η δόνηση αυτή δεν ακολουθήθηκε από μικρότερους σεισμούς, που θα καθησύχαζαν την επιστημονική κοινότητα, με συνέπεια να αυξηθεί έκτοτε η επαγρύπνηση των σεισμολόγων.
Τελευταίο σημαντικό συμβάν, μέχρι ώρας, είναι η δόνηση που προαναφέρθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου, μεγέθους 5 Ρίχτερ, στη Ρουπακιά Αχαΐας, στην προέκταση, δηλαδή, του ρήγματος που έδωσε και τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008.
Το νέο αυτό ταρακούνημα του Εγκέλαδου, όπως ήταν φυσικό, πολλαπλασίασε την ανησυχία των κατοίκων μιας ευρείας περιοχής, που συμπεριλαμβάνει, βέβαια, και την αχαϊκή πρωτεύουσα, καθώς γίνεται πλέον φανερό και στους πλέον ανυποψίαστους ότι η γεωλογική αναστάτωση που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό δεν λέει να σταματήσει.
Μεγάλη συχνότητα δονήσεων στη Μεσσηνία
Σαν να μην έφταναν δε όλα αυτά, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται αλλεπάλληλες -αν και ασθενείς- σεισμικές δονήσεις, με επίκεντρο τη Μεσσηνία. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο χθες, Σάββατο, καταγράφηκαν 16 σεισμικές δονήσεις: 2,1 Ρίχτερ, 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, τέσσερα χιλιόμετρα Ν.Δ. του Μελιγαλά, 2,5R, στη 1.11 π.μ., 42 χλμ. Ν. της Κορώνης, 2,1R, στις 3.17 π.μ., εννιά χιλιόμετρα Α. του Πεταλιδίου, 3,3R στις 5.29 π.μ., 12 χλμ. Α. της Κορώνης, 2,3R στις 6.39, 11 χλμ. Δ. του Άρι, 2,1R στις 8.44 π.μ., πέντε χιλιόμετρα Δ. του Αρφαρά, 2R στις 11.07 π.μ., 10 χλμ. Ν.Δ. του Μελιγαλά, 2,1R στις 2.41 μ.μ., εφτά χιλιόμετρα Β. του Βλαχόπουλου, 2,4R στις 3.50 μ.μ., τέσσερα χιλιόμετρα Ν.Δ. του Μελιγαλά, 2,5R στις 6.34 μ.μ., εννιά χιλιόμετρα Ν.Δ. του Μελιγαλά, 3R στις 7.35 μ.μ., δύο χιλιόμετρα Β. του Άρι, 3R στις 7.58 μ.μ., εφτά χιλιόμετρα Ν. του Μελιγαλά, 2,8R στις 8.08 μ.μ., 11 χλμ. Α. του Πεταλιδίου, 3,4R στις 9.49 μ.μ., 2R στις 10.58 μ.μ., 11 χλμ. Β.Δ. του Άρι, 3,6R στις 11.05, 77 χλμ. Ν. της Μεθώνης.
Οι... επισκέψεις του Εγκέλαδου συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, με δόνηση 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12.25 π.μ., δύο χιλιόμετρα Ν. της Καλαμάτας.
Εξάλλου, στη 1.04 τη νύχτα καταγράφηκε μία ακόμη ασθενής σεισμική δόνηση, 2,4R, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται 16 χλμ. Ν. του Κ. Μαζαρακίου, 31 χλμ. Β.Α. της Αμαλιάδας και 35 χλμ. Ν. της Πάτρας. Το εστιακό βάθος της δόνησης αυτής προσδιορίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.