Weather - Καιρός

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

0-0 Η Εθνική ομάδα στη Βοσνία

Ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) αναδείχθηκε η Εθνική μας ομάδα σε φιλική αναμέτρηση με τη Βοσνία στο Σαράγεβο, που διεξήχθη μπροστά σε 15.000 φιλάθλους. Στην πρόβα τζενεράλε ενόψει των σημαντικών εκτός έδρας αγώνων με Ισραήλ (2/9) και Λετονία (6/9) για τα προκριματικά του Euro, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, που πάντως είχε απουσίες (το ίδιο ισχύει και για την Βοσνία), δεν έπιασε καλή απόδοση, παρουσιάστηκε ακίνδυνη επιθετικά, ωστόσο είχε σε καλή μέρα την αμυντική της τετράδα και κυρίως τον Μιχάλη Σηφάκη, που ήταν πρωταγωνιστής, διατηρώντας το αήττητο σερί του πορτογάλου ομοσπονδιακού τεχνικού.
Δοκάρι η Εθνική μας στις καθυστερήσεις με τον Τοροσίδη, που λίγο έλειψε να κλέψει τη νίκη.
Καλή στα μετόπισθεν, αλλά ακίνδυνη
Ασύνδετη από τη μέση και μπροστά, αλλά με αρκετά καλή αμυντική λειτουργία, ως συνήθως, παρουσιάστηκε η Εθνική μας ομάδα κόντρα στην Βοσνία στο α' ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι είχαν την κυκλοφορία από τα πρώτα λεπτά, χωρίς πάντως να φτάνουν εύκολα στην περιοχή του Σηφάκη. Τα κατάφεραν για πρώτη φορά στο 12' με φάουλ του Σαλίχοβιτς, αλλά ο έλληνας τερματοφύλακας κράτησε το μηδέν με εξαιρετική επέμβαση, ενώ το ίδιο έκανε και ένα λεπτό αργότερα σε προσπάθεια του Τζέκο.
Με Πλιάτσικα, Κατσουράνη και Καραγκούνη στη μεσαία γραμμή να μην καταφέρνουν να βγάλουν την ομάδα μπροστά, τους Φετφατζίδη και Νίνη στις πτέρυγες να κυμαίνονται σε ρηχά νερά, η γαλανόλευκη ήταν ακίνδυνη, με εξαίρεση μία καλή ευκαιρία με τον Σαμαρά στο 28', που ήταν και η μοναδική στο α' 45λεπτο. Αντίθετα, η τετράδα της άμυνας, αλλά κυρίως ο Σηφάκης, έκαναν καλή δουλειά και δεν επέτρεπαν στους βόσνιους να απειλήσουν.
Βελτιώθηκε, αλλά...
Στην επανάληψη και με την είσοδο των Φωτάκη και Λυμπερόπουλου (στη θέση των Πλιάτσικα και Φετφατζίδη), βελτιώθηκε κάπως η κυκλοφορία της ομάδας του Φερνάντο Σάντος, ωστόσο οι βόσνιοι εξακολουθούσαν να έχουν τον έλεγχο. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία πάντως πιστώθηκε στην Ελλάδα με τον Σαμαρά να μην την εκμεταλλεύεται στο 62'. Η απάντηση των γηπεδούχων ήταν άμεση με τον Σηφάκη να πραγματοποιεί ακόμα μία σπουδαία επέμβαση, αυτή τη φορά σε κεφαλιά του πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στο 63'.
Δοκάρι ο Τοροσίδης στις καθυστερήσεις
Στα τελευταία λεπτά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, προφανώς λόγω της κούρασης των ποδοσφαιριστών, που βρίσκονται σε περίοδο προετοιμασίας με αποτέλεσμα οι δύο τερματοφύλακες να έχουν ακόμα λιγότερη δουλειά μπροστά από τις δύο εστίες. Παρότι οι βόσνιοι προσπάθησαν στα τελευταία λεπτά να ανεβάσουν την απόδοσή τους και παρά το δοκάρι του Τοροσίδη στις καθυστερήσεις, δεν άλλαξε το παραμικρό και η Ελλάδα φεύγει από το Σαράγεβο χωρίς να δεχθεί γκολ, αλλά χωρίς να ικανοποιήσει.

Βοσνία/Ερζεγοβίνη (Σόσιτς): Χάσατζιτς (46' Σέχιτς), Σπάχιτς, Σαλίχοβιτς (60' Μπέσιτς), Μεντούνγιανιν (60' Μουσλίμοβιτς), Λούλιτς, Τζέκο, Πάντζα (32' Στίλιτς), Μράβατς, Ζεκ, Μούιτζα, Ζαχίροβιτς.
Ελλάδα (Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος (58' Ζαραδούκας), Αβρ. Παπαδόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Πλιάτσικας (46' Φωτάκης), Καραγκούνης, Κατσουράνης (82' Πέτσος), Νίνης (72' Κονέ), Φετφατζίδης (46' Λυμπερόπουλος), Σαμαράς (86' Μάκος).

Σάντος: Αν δεν κερδίζουμε, να μην χάνουμε
Ικανοποιημένος με την συμπεριφορά, τη διάθεση και την προσπάθεια των παικτών του εμφανίστηκε ο Φερνάντο Σάντος μετά τη λευκή ισοπαλία με τον Βοσνία στο Σαράγεβο, λέγοντας πάντως πως οι διεθνείς είναι σε περίοδο προετοιμασίας και δεν είναι απόλυτα έτοιμοι. Ο πορτογάλος τεχνικός, που παραμένει αήττητος στον πάγκο της Εθνικής, τόνισε πάντως πως "σε όποιο παιχνίδι δεν μπορούμε να κερδίσουμε, καλύτερα να μην χάσουμε".
"Οι αντίπαλοί μας είχαν την κυκλοφορία της μπάλας και τη θεωρητική κυριαρχία, αλλά παρά την κατοχή της μπάλας, η Βοσνία δεν είχε παραπάνω από μια-δυο ευκαιρίες, όσες είχαμε κι εμείς. Ήταν ένα παιχνίδι προετοιμασίας.
Οι παίκτες μου δεν έχουν επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους και δεν είχαν την απαιτούμενη ετοιμότητα, αλλά ήταν μία ευκαιρία για μας να κάνουμε δοκιμές. Είμαστε συγκεντρωμένοι στα δύο παιχνίδια που έρχονται το Σεπτέμβριο με το Ισραήλ και τη Λετονία", τόνισε ο πορτογάλος προπονητής και πρόσθεσε:
"Θέλαμε τη νίκη, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν δεν έρχεται η νίκη, δεν θα πρέπει να έρχεται η ήττα. Οι ήττες δεν κάνουν καλό στην αυτοπεποίθηση των παικτών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κρατάμε είναι η συμπεριφορά των παικτών, η διάθεση και η προσπάθεια που έκαναν.
Δούλεψαν πολύ, προσπάθησαν πολύ και είχαν καλή οργάνωση στο παιχνίδι. Αυτό που μας άρεσε λιγότερο είναι ότι μας έλειψε η καλή κυκλοφορία της μπάλας στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό διορθώνεται μόνο μέσω της προπόνησης. Είχαμε κάποια καλά διαστήματα, όπως στα πρώτα 10-15 λεπτά ή στα τελευταία 15 λεπτά".
Ευτυχισμένος ο Πέτσος
Φανταστική εμπειρία χαρακτήρισε την παρουσία του στην εθνική ομάδα ο Θάνος Πέτσος που ευχήθηκε να πετύχει τα κατορθώματα του Καραγκούνη. "Χάρηκα που μπόρεσα να παίξω δέκα λεπτά και εύχομαι να κάνω κι άλλα παιχνίδια με την εθνική Ελλάδος. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Χωρίς σούπερ σταρ με πολύ καλή συμπεριφορά από όλους.
Προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο. Εύχομαι να παίξω και με τον Ισραήλ. Όλα ήταν φανταστικά και έχω όρεξη για περισσότερα" τόνισε ο Πέτσος και όταν ρωτήθηκε αν έχει κάποιο ίνδαλμα από τους συμπαίκτες του είπε: "Ο Καραγκούνης είναι ένας παίκτης που έχει πετύχει πάρα πολλά με την εθνική και θα ήθελα και γω να τα πετύχω κάποια στιγμή".


*** Ντεμπούτο με το εθνόσημο στο στήθος έκαναν οι Γιάννης Ζαραδούκας και Θανάσης Πέτσος.
*** Ενα χρόνο και έντεκα παιχνίδια χωρίς ήττα συμπλήρωσε στον πάγκο της Εθνικής ο Φερνάντο Σάντος (12-5 τα γκολ).