Δεκαπέντε βασικές αλλαγές φέρνει στα ΑΕΙ ο νέοςνόμος-πλαίσιο που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή από ευρύτατη πλειοψηφία βουλευτών. Η συναίνεση επιτεύχθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνίατου πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και την αποδοχή από μέρους της κυβέρνησης δύο εκ των τριών προϋποθέσεων που έθετε η ΝΔ. Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρουν την Πέμπτη Τα Νέα, οι 15 βασικές αλλαγές είναι οι εξής:
1. Τα πανεπιστήμια αποκτούν διοικητική δυαρχία. Ενα 15μελές Συμβούλιο με οκτώεσωτερικά μέλη, έξι εξωτερικά και έναν εκπρόσωπο φοιτητών θα είναι αρμόδιο γιαδιοικητικά θέματα και ανάπτυξη, ενώ η Σύγκλητος θα έχει ακαδημαϊκέςαρμοδιότητες 2. Ο πρύτανης επιλέγεται βάσει διεθνούς προκήρυξης ενδιαφέροντος και μπορεί ναπροέρχεται από χώρο εκτός του πανεπιστημίου που θα διοικεί. Το Συμβούλιο θαπροκρίνει 2 ή 3 υποψηφιότητες και στη συνέχεια οι καθηγητές του ιδρύματος θαψηφίζουν για την ανάδειξη του ενός. Δεν ψηφίζουν διοικητικοί υπάλληλοι καιφοιτητές. Η θητεία του θα είναι πενταετής χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.
3. Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνταιεντός των χώρων τους εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.
4. Οι καθηγητές θα αξιολογούνται κάθε πενταετία καιπροβλέπονται επιβραβεύσεις για θετικές και κυρώσεις σε περίπτωση αρνητικήςαξιολόγησης.
5. Οι πανεπιστημιακοί εντάσσονται σε τρεις βαθμίδες: καθηγητές, αναπληρωτές καιεπίκουροι. Μπορούν να καλούνται ως επισκέπτες καθηγητές και καταξιωμένοιΈλληνες ή αλλοδαποί επιστήμονες
6. Προβλέπεται δυνατότητα σύντομων σπουδών τριετούς διάρκειας που θα οδηγούν σεκανονικό πτυχίο, για όσα ιδρύματα το αποφασίσουν.
7. Ιδρύονται σχολές μεταπτυχιακών σπουδών και σχολές διά βίουμάθησης.
8. Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές. Θα χάνουν τη φοιτητικήιδιότητα αν ξεπεράσουν τέσσερα εξάμηνα σπουδών περισσότερα από τον κανονικόχρόνο. Δίνεται δυνατότητα μερικής φοίτησης σε εργαζόμενους φοιτητές.Θεσπίζονται φοιτητικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.
9. Οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινούνται εσωτερικά σε διαφορετικά τμήματα,μεταφέροντας πιστωτικές μονάδες, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα Erasmus για τιςμετακινήσεις στο εξωτερικό.
10. Η περιουσία και τα κληροδοτήματα των ιδρυμάτων θα αξιοποιούνται για τηναύξηση των εσόδων τους από οργανισμούς που θα ιδρυθούν.
11. Μέρος της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων συνδέεται με την αξιολόγησήτους. Προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση βάσει δεικτών ποιότητας.
12. Μπορούν να συγχωνεύονται, κατατέμνονται και καταργούνται ΑΕΙ, όταν υπάρχειδυσανάλογα μικρός ή μεγάλος αριθμός φοιτητών και όταν η λειτουργία τους δενδικαιολογείται επιστημονικά.
13. Μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα ελληνικών ΑΕΙ σε άλλες χώρες.
14. Μπορούν να οργανώνονται μαθήματα στην αγγλική και σεάλλες γλώσσες. Η διδασκαλία ξένης γλώσσας καθίσταται υποχρεωτική για τη λήψηπτυχίου.
15. Προβλέπεται λειτουργία επώνυμων εδρών για χορηγούς και ευεργέτες τωνπανεπιστημίων.