Weather - Καιρός

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ο... εγκέλαδος είναι εδώ!


Πριν από λίγο ( 11.50) σημειώθηκε σεισμική δόνηση στον Μελιγαλά. Σύμφωνα με το Ευρωπαικό - Μεσογειακό σεισμολογικό κέντρο η δόνηση είχε μεγέθος 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ , και το επίκεντρο ήταν 4 χλμ Β.Δ. του Μελιγαλά , 27 χλμ. Β.Δ. της Καλαμάτας και 113 χλμ. Νότια της Πάτρας. Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν τα 5 χλμ. . Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία και στην Ηλεία.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς επί της ουσίας θεωρούν ότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Από χθες μάλιστα, καταγράφεται σεισμογενής δραστηριότητα στην περιοχή του Τριφυλλιακού κόλπου στην Πελοπόννησο με σεισμούς κάτω των 4 Ρίχτερ.
Επίσης στις 3.11 τα ξημερώματα σημειώθηκε άλλη μια δόνηση έντασης 2,9 Ρίχτερ με επίκεντρο και πάλι το Μελιγαλά και εστιακό βάθος μόλις ένα χιλιόμετρο.
Ο Επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ευθύμιος Σώκος, για τη σεισμική ακολουθία της περιοχής του Τριφυλλιακού κόλπου, σημείωσε ότι το φαινόμενο έχει ξεκινήσει από το Μάιο και παρακολουθείται από τους επιστήμονες, καθώς η περιοχή έχει πολλά ρήγματα. Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι σεισμοί στη νότια Πελοπόννησο συνδέονται με το μεγάλο σεισμό του 1986 της Καλαμάτας, ο κ. Λέκκας είπε ότι αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί λόγω ακριβώς των πολλών ρηγμάτων της περιοχής.Σημείωσε δε, ότι οι σεισμοί αν και είναι μικρής έντασης, επειδή έχουν ως επίκεντρο τη ξηρά, γίνονται αισθητοί από τους πολίτες.
Αναφορικά με τη σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Κάτω Μαζαράκη ο επίκουρος καθηγητής τόνισε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και έχουν καταγραφεί λίγοι μετασεισμοί. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ στο Κάτω Μαζαράκι, το περασμένο Σάββατο, έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτόν της Μόβρης των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 2008, ωστόσο δεν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Με τον τρόπο αυτό απαντά εμμέσως στον συνάδελφό του καθηγητή σεισμολογίας Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι ο σεισμός του Σαββάτου αποτελεί καθυστερημένο μετασεισμό της δόνησης του 2008...
Πάντως σε κάθε περίπτωση ο κ. Λέκκας τονίζει ότι στην Ελλάδα πρέπει να ανησυχούμε διαρκώς για τους σεισμούς, καθώς η χώρα είναι σεισμογενής...