Weather - Καιρός

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Μπόμπολας κατά ΟΠΑΠ και Κόκκαλη...

Η «στενή» σχέση μεταξύ ΟΠΑΠ και Intalot πρόκειται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όποιος και αν είναι ο νικητής του διαγωνισμού για την επιλογή του τεχνολογικού παρόχου, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του πρώτου προτίμησε τελικώς να εκχωρήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια τη συντήρηση των τερματικών του στη δεύτερη έναντι ετήσιου τιμήματος που ξεκινά από τα 23 εκατ. ευρώ.

Χθες, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε το τελικό κείμενο του τεύχους διακήρυξης του διαγωνισμού για το νέο πάροχο τεχνολογίας. Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο του 2011, ενώ στην τελική φάση μετέχουν δύο εταιρείες (Gtech και Intralot), οι οποίες είχαν προεπιλεγεί κατά την αρχική φάση του διαγωνισμού. Οι δύο εταιρείες θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους εντός 52 ημερών από την παράδοση των τευχών διακήρυξης και θα ακολουθήσει η τεχνική αξιολόγηση, πριν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών τους.
Ομως, ο διαγωνισμός αφορά μόνο το κεντρικό σύστημα τεχνολογίας και όχι τα τερματικά, τα οποία θα συνεχίσει να είναι στην ευθύνη της Intralot. Επιπλέον, η Intralot θα έχει την ευθύνη του κεντρικού συστήματος μέχρι τις 30 Ιουλίου 2012, καθώς το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ ενέκρινε την ανανέωση της σχετικής σύμβασης που έληξε στις 30 Ιουλίου 2011 για έναν ακόμη χρόνο. Ο ΟΠΑΠ είχε το δικαίωμα της μονομερούς παράτασης και ουσιαστικά αυτή η κίνηση ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ερωτήματα
Η απόφαση του Δ.Σ. που αναμένεται να προκαλέσει αρκετά ερωτήματα δεν είναι άλλη από εκείνη του διαχωρισμού του κεντρικού τεχνολογικού συστήματος από το δίκτυο των τερματικών. Με αυτό τον τρόπο, η Intralot είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να είναι προνομιακός προμηθευτής για τουλάχιστον δύο χρόνια στον ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, το μνημόνιο συνεργασίας που εγκρίθηκε προβλέπει ανανέωση της σύμβασης για τα τερματικά για 1+1 χρόνο, με δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης εκ μέρους του ΟΠΑΠ μετά από δωδεκάμηνη προειδοποίηση.
Το ετήσιο κόστος συμφωνήθηκε στα 23 εκατ. ευρώ (για τον 1+1 χρόνο), το οποίο θα μειώνεται κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, ετησίως εφόσον η διάρκεια της συμφωνίας επιμηκυνθεί για διάστημα πέραν των 2 ετών και έως 5 έτη.