Weather - Καιρός

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Τραγικός... Παναθηναϊκός!

Εβγαλε τα μάτια του!

Με τέτοια άμυνα δεν μπορείς να πας πουθενά. Ο Παναθηναϊκός κάνοντας τραγικά λάθη στα μετόπισθεν δέχθηκε τέσσερα γκολ (3-4) από την Οντένσε και αποκλείστηκε από τα play off του Champions League. Οι πράσινοι έχασαν τα σίγουρα 5 εκατομμύρια ευρώ που θα έπαιρναν και τα οποία πλέον πρέπει να τα διεκδικήσουν σε δύο ματς που θα είναι όλη τους η χρονιά. Και για να συνεχίσουν στην Ευρώπη, μέσω Europa League, αλλά και για να βγει η χρονιά με κάποια χρήματα. Ο Τοτσέ πέτυχε γκολ στο ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα, αλλά ο Νίνης που είχε δοκάρι στο 2-1 θα μπορούσε να αλλάξει το ρουν της αναμέτρησης. Ο Σισέ που βρέθηκε στην κερκίδα δεν έφερε γούρι στους πράσινους, ενώ ο 25.000 κόσμος συμπαραστάθηκε στην ομάδα και μόνο μετά το 2-3 και το 2-4 μικρή μερίδα (οργανωμένοι) ξέσπασαν σε συνθήματα κατά της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Ο Πετρόπουλος απλά στο φινάλε μείωσε σε 3-4, ενώ λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Μεντί είχε αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

* Από τη σεζόν 1993-94 είχει να δεχθεί ο Παναθηναϊκός τέσσερα γκολ εντός έδρας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Εκείνη την περίοδο, η Μπάγερ Λεβερκούζεν είχε ντροπιάσει την ομάδα του Ίβιτσα Όσιμ, νικώντας τους πράσινους με 4-1 στο ΟΑΚΑ, για την δεύτερη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών
Ξεκίνησε με... 4-6-0
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αιφνιδίασε με την ενδεκάδα που παρέταξε, αφού με την επιλογή του Σίλβα Κλέιτον για την κορυφή της επίθεσης έλειπε ο καθαρόαιμος φορ και ουσιαστικά οι πράσινοι κατέβηκαν με σύστημα 4-6-0! Οι υπόλοιποι δέκα ήταν οι αναμενόμενοι. Ο Τζόρβας κάτω από τα γκολπόστ με τους Βύντρα, Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι, Σπυρόπουλο στην άμυνα, τον Σιμάο κόφτη, τους Νίνη και Κατσουράνη εσωτερικούς χαφ και τους Λέτο, Μαρίνο στα δύο "φτερά". Από την πλευρά του ο Χένρικ Κλάουσεν παρέταξε την Οντένσε με 4-4-1-1 και τον Ντζεμπά-Ντζεμπά στην πλάτη του Ουτάκα.
Ο Γιόχανσον "πάγωσε" το ΟΑΚΑ
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η αναμέτρηση για τον Παναθηναϊκό, αφού από μία στημένη φάση στο 12ο λεπτό και διαδοχικά λάθη βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ο Σόρενσεν εκτέλεσε το φάουλ, ο Μπουμσόνγκ πήρε την κεφαλιά προς τα πίσω, ο Τζόρβας πιεζόμενος από τον Ρεγκίνιουσον δεν βγήκε να καθαρίσει όπως έπρεπε την φάση, η μπάλα έφτασε στον Γιόχανσον που με σουτ έγραψε το 0-1 "παγώνοντας" το ΟΑΚΑ!
Πέρασε τον Τοτσέ αντί του Μαρίνου
Ο Φερέιρα βλέποντας από πολύ νωρίς τους Δανούς να έχουν πάρει σκόρ πρόκρισης αποφάσισε να ρίξει... επιθετικό στο παιχνίδι και έτσι πριν συμπληρωθεί το 20λεπτο ο Τοτσέ πέρασε στην θέση του Μαρίνου με τον Ισπανό να πηγαίνει στην κορυφή της επίθεσης, τον Νίνη να έρχεται στο δεξί φτερό και τον Κλέιτον να οπισθοχωρεί στην μεσαία γραμμή.
Πρώτη... απειλή με Λέτο
Οι πράσινοι έγιναν πιο απειλητικοί και στο 22' έχασαν την πρώτη καλή ευκαιρία με τον Λέτο να πιάνει το δυνατό σουτ και να αναγκάζει τον Βέσελς να αποκρούσει σε κόρνερ με γροθιές! Οι Δανοί με τον Ουτάκα λίγο έλειψαν να κάνουν το 0-2, όταν το σουτ που επιχείρισε ο Νιγηριανός επιθετικός στο 25' έφυγε μόλις πάνω από την εστία του Τζόρβα.
Ισοφάριση με κεφαλιά-οβίδα του "Μπούμ"
Ο Παναθηναϊκός είχε πλέον τον έλεγχο του αγώνα, αλλά έψαχνε με... ανορθόδοξους τρόπους να σκοράρει. Οπως ας πούμε στη φάση του 34', όταν ο Κατσουράνης επιχείρησε σέντρα, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά προς το τέρμα, με τον Βέσελς καλού-κακού να διώχνει σε κόρνερ. Από το κόρνερ του Νίνη, ο Μπουμσόνγκ με κεφαλιά-δυναμίτη νίκησε δύο αμυντικούς και τον τερματοφύλακα της Οντένσε ισοφαρίζοντας σε 1-1 στο 35ο λεπτό!
Εχασε το πρώτο...
Το Τριφύλλι μπήκε πολύ δυνατά στο δεύτερο μέρος χάνοντας μεγάλη ευκαιρία στο 46' να περάσει μπροστά στο σκορ. Ο Νίνης έκανε επέλαση από τα δεξιά έβγαλε και την παράλληλη σέντρα για τον Τοτσέ, ο οποίος με προβολή έστειλε τη μπάλα μόλις άουτ από το αριστερό δοκάρι του Βέσελς.
...έβαλε το δεύτερο ο Τοτσέ
Τέσσερα λεπτά αργότερα όμως ο Ισπανός στην δεύτερη καλή στιγμή που του παρουσιάστηκε έστειλε τη μπάλα στο πλεχτό! Ο Λέτο έβγαλε μπαλιά στον Κατσουράνη που βγήκε σαν... κρυφός φορ, αλλά την προβολή του έσωσε προς στιγμή ο Βέσελς, με τον Τοτσέ που έγινε κάτοχος της μπάλας να σουτάρει κατευθείαν στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα και κάνοντας το 2-1 για τον Παναθηναϊκός μέσα σε αποθέωση!
Δοκάρι ο Νίνης
Οι πράσινοι συνέχισαν το... εκρηκτικό ξεκίνημά τους στο δεύτερο μέρος με τον Κλέιτον στο 52' να κυνηγάει μια χαμένη μπαλιά και να βγάζει τον Νίνη σε θέση βολής, όμως ο νεαρός άσος σημάδεψε με πλασέ το δεξί δοκάρι του Βέσελς χάνοντας μεγάλη ευκαιρία να... καθαρίσει ουσιαστικά την υπόθεση πρόκριση!
Τον... τιμώρησε ο Ρούουντ
Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε το 3-1 στη φάση του Νίνη και το... πλήρωσε! Στο 58', λοιπόν, ο Ουτάκα "χόρεψε" τον Σπυρόπουλο και έβγαλε μπαλιά στον Ρούουντ που ερχόταν από πίσω, με τον δεξιό μπακ της Οντένσε να πιάνει ένα απίστευτο σουτ με το κακό του πόδι (αριστερό) και να στέλνει την μπάλα στο δεξία "Γ" του Τζόρβα ισοφαρίζοντας σε 2-2.
Στη... μάχη και ο Πετρόπουλος
Με το σκορ στο 2-2 ο Παναθηναϊκός αποκλειόταν και ήθελε πάση θυσία γκολ. Ετσι, ο Φερέιρα στο 68' έριξε στη μάχη και τον Πετρόπουλο, αντί του Κλέιτον γυρίζοντας πλέον το σύστημα σε 4-4-2. Ο Λέτο στο 67' και ο Νίνης στο 72' προσπάθησαν με μακρινά σουτ να νικήσουν τον Βέσελς, αλλά ο γκολκίπερ της Οντένσε ήταν σε ετοιμότητα και απομάκρυνε σε κόρνερ. Στο 73' ήταν η ώρα του Καραγκούνη να περάσει στον αγωνιστικό χώρο, αντί του Κατσουράνη, με τον Κάρα στο 77' να πιάνει το σουτ, αλλά η μπάλα να φεύγει μόλις άουτ!
Τραγικό λάθος, 2-3 και... υβριστικά συνθήματα
Και ενώ οι πράσινοι πίεζαν για το γκολ της νίκης, ακόμη ένα τραγικό λάθος της άμυνας έφερε το 2-3 για την Οντένσε στο 80'. Ο Βύντρα έχασε την μπάλα από τον Αντρέανσεν, που έκανε το γύρισμα για τον Καντρί, αυτός έπιασε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και στον Σαριέγκι, άλλαξε ελαφρώς πορεία και κατέληξε στην δεξιά γωνία του Τζόρβα! Το 2-3 των Δανών έδωσε την... πάσα στο πέταλο των οργανωμένων για να φωνάξουν για πρώτη φορά στο ματς υβριστικό σύνθημα για την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Ο Νίνης στο 85' απείλησε για το 3-3, αλλά ο Αντρέανσεν στο 87' με εκπληκτική προσπάθεια και σουτ έγραψε το 2-4 βάζοντας οριστική ταφόπλακα στα όποια όνειρα των πρασίνων για πρόκριση. Στο πέταλο τα συνθήματα ξανάρχισαν κατά του μεγαλομετόχου, ενώ κάποιοι έβαλαν και φωτιές σε ορισμένα καθίσματα. Ο Πετρόπουλος απλώς μείωσε 3-4 στο 93', ενώ ο κόσμος αν και πικραμένος στο τέλος χειροκρότησε ιπποτικά τους Δανούς.
"Δεν αξίζαμε τον αποκλεισμό" 
Ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του εμφανίστηκε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα (foto), παρά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τη συνέχεια του Champions League. Ο πορτογάλος έριξε την ευθύνη στην κούραση της ομάδας του, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε οι ποδοσφαιριστές του να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου:
Για το παιχνίδι: "Σήμερα χάσαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο Champions League. Ήμασταν καλύτεροι, αλλά όχι αποτελεσματικότεροι. Σκοράραμε τρεις φορές και αποκλειστήκαμε. Δεν είναι εύκολο για τον προπονητή να μιλάει για άλλους λόγους όταν χάνει. Σήμερα ο αντίπαλος έφυγε χαρούμενος. Ήμασταν καλύτεροι, αλλά μείναμε εκτός. Είχαμε επιθετικότητα, οι ποδοσφαιριστές ήταν καλοί για όσο χρονικό διάστημα είχαν δυνάμεις. Όταν όμως σκοράρεις τρεις φορές και δέχεσαι τέσσερα, αυτό είναι το αποτέλεσμα.
Τελειώνοντας, θα έλεγα ότι έχω το συναίσθημα ότι έμεινα ικανοποιημένος από την προσπάθεια που κάναμε, αναλογικά με το διάστημα που προπονούμαστε. Δεν αξίζαμε τον αποκλεισμό, ούτε να χάσουμε".
Για τα ατομικά λάθη της άμυνας: "Η ομάδα αμύνεται καλά συνολικά. Η άμυνα αποτελεί την τελευταία γραμμή. Σήμερα δεν ήμασταν αποτελεσματικοί και δεν καθαρίζαμε τις φάσεις. Δεν πρόκειται ποτέ να δείξω με το δάχτυλο ότι ο τάδε παίκτης έσφαλλε. Δεν το κάνω ποτέ. Οι αντίπαλοι μας σκόραραν όταν είχαμε αδυναμία να απομακρύνουμε".
Για το πως θα παρουσιαστεί η άμυνα του Παναθηναϊκού αν πουληθούν οι Μπουμσόνγκ, Σιμάο: "Η στρατηγική ενός συλλόγου καθορίζεται από τη διοίκηση, την κατάσταση και τις οικονομικές συνθήκες μιας περιόδου. Εγώ δεν θα αποκαλύψω δημοσίως τι λέμε. Εγώ δουλεύω με τους ποδοσφαιριστές που έχω. Όλοι ξέρετε τι ποδοσφαιριστές έχει ο Παναθηναϊκός. Εγώ δεν πρόκειται να μιλήσω για συγκεκριμένους, γιατί εσείς θα γράψετε ότι είπα αυτό ή εκείνο. Αυτό θα το γράψετε εσείς, που κάνετε τις αναλύσεις. Οι δημοσιογράφοι γράψτε ότι γράφετε κάθε μέρα.
Με αυτή την ομάδα και αυτούς τους παίκτες, τους οποίους εμπιστεύομαι, θα δώσουμε τη μάχη μας στο πρωτάθλημα και για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Όπως καταλαβαίνετε, ως προπονητής βλέπω διαφορετικά τα πράγματα, άλλο εσείς και άλλο οι φίλαθλοι. Όταν νικάμε, δεν σημαίνει ότι παίξαμε τέλεια, όταν χάνουμε δεν σημαίνει ότι παίξαμε χάλια. Εγώ με αυτή την ομάδα, που εμπιστεύομαι, θα συνεχίσω".
Για το αν αυτή η ήττα είναι ικανή να... εκτροχιάσει τον Παναθηναϊκό: "Αυτή η ερώτηση έχει πολλές προεκτάσεις και η δική μου απάντηση έχει πολλές. Αν αρχίσω, δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Από την πρώτη μέρα που ήρθα, ο Παναθηναϊκός έχει προβλήματα. Όλοι προσπαθήσαμε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση. Τελικά μπήκαμε στα πλέι οφ και φτάσαμε στα προκριματικά. Οι φίλαθλοι περιμένουν πολλά από μένα και είναι απογοητευμένοι.
Κάντε όποια κριτική νομίζετε, αρκεί να γράψετε την αλήθεια. Στην ήττα όλοι είμαστε απογοητευμένοι. Όμως είμαστε μία μεγάλη ομάδα. Ότι χάσαμε δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε μεγάλη ομάδα. Εγώ όμως δεν θα σταματήσω. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που πρέπει. Θα ακολουθήσω τη πολιτική της διοίκησης. Θα της πω την άποψη μου, αλλά θα ακολουθήσω τη στρατηγική της".
"Χτυπήσαμε στην άμυνα"...
Ο προπονητής της Οντένσε Χένρικ Κλάουσεν στάθηκε στην αξιοποίηση των ατομικών λαθών που έκαναν οι αμυντικοί του Παναθηναϊκού.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
Για το παιχνίδι: "Ο στόχος μας ήταν τρία πράγματα. Η πειθαρχία, η θέληση για νίκη και η τόλμη. Αποδείξαμε ότι έχουμε και τα τρία".
Για το αν περίμενε τον Παναθηναϊκό τόσο αδύναμο αμυντικά: "Δεν ξέρω. Ήταν και στα δύο ματς, ξέραμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι δύσκολος στην άμυνα. Και τον χτυπήσαμε εκεί".
Για το αν η πρόκριση ήρθε πιο εύκολα απ' ότι περίμενε: "Δεν ήταν εύκολος αγώνας, αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν το φαβορί. Στο πρώτο μέρος δεχτήκαμε πίεση, αλλά στο δεύτερο τα κάναμε εύκολα". Για το αν έπαιξε ρόλο η μεγαλύτερη ετοιμότητα της Οντένσε: "Ούτε εμείς είχαμε χρόνο να ξεκουραστούμε, αλλά δεν είχαμε μεγάλη διακοπή".