Ο Δεκέμβριος μας έκανε "άσχημο" ποδαρικό, αφού θα συνεχιστούν οι Ανοιξιάτικες συνθήκες στη χώρα μας! Η θερμοκρασία σήμερα στην πόλη της Καλαμάτας αγγίζει τους 24 βαθμούς ενώ στην Κρήτη τους 30! Τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει σκεπαστεί με χιόνι! Με βάση και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από το xalazi, ο Δεκέμβριος δυστυχώς θα μας φέρει αντιμέτωπους με αρκετά μεγάλα και θερμά κύματα, κατά τη διάρκεια του. Εάν θέλουμε να το πάμε ακόμα ποιο μακριά το πράμα, δηλαδή, τι θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, τα πράματα είναι λίγο σκούρα.
Σύμφωνα λοιπόν, με την πρώτη ανάλυση των στοιχείων, ο φετινός χειμώνας δεν αναμένεται να διαφέρει πολύ από τον περσινό. Μέχρι και τα μέσα της χειμερινής περιόδου, φαίνεται σαφής τάση, τόσο για διαδοχικές εξάρσεις υψηλών πιέσεων προς την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού (με ότι αυτό συνεπάγεται), όσο και για εξάρσεις του υποτροπικού αεροχειμμάρου, από την περιοχή της Αφρικής προς την Μεσόγειο.
Αυτό σημαίνει για τη χώρα μας, αρκετά μεγάλες περιόδους με θερμά κύματα, αλλά και περιορισμό των βροχών στη Δυτική κυρίως Ελλάδα. Ωστόσο κατά διαστήματα, θα υπάρχουν και κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε μία μικρή αλλαγή στην σκακιέρα των καιρικών συστημάτων, να ανοίξει την δίοδο σε πολύ ψυχρές αέριες μάζες, να κατέλθουν προς την περιοχή μας.
Όπως... last year!
Ακριβώς δηλαδή ότι βιώσαμε τον περσινό χειμώνα, ο οποίος φαίνεται να επαναλαμβάνεται για ακόμη μια χρονιά. Να σας δώσουμε λοιπόν εν συντομία το στίγμα του Δεκεμβρίου, τον οποίο και χωρίσαμε σε χρονικές περιόδους. Έτσι λοιπόν, θα συνεχιστεί το ακραίο για τα ιστορικά δεδομένα καιρικό μοτίβο του καιρού, καθώς περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, την ισχυρότερη από μια σειρά θερμή εισβολή.
Mέχρι της 3 Δεκεμβρίου αναμένεται: Συνέχιση της παρούσας κατάστασης, με νέα θερμή εισβολή που θα κορυφωθεί την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου, οπότε και η θερμοκρασία, θα ξεπεράσει τους 28 βαθμούς στην Κήτη, τους 21 βαθμούς στην Βορειοδυτική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα υδράργυρος θα αγγίξει τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου. Όλες οι ημέρες που ακολουθούν, θα είναι ασυνήθιστα θερμές, ειδικά στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αναμένονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο και κατά περιόδους τη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα, απλά θα υπάρχει παροδικά αυξημένη συννεφιά.
Πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού, περιμένουμε από τις 04 έως 06 Δεκεμβρίου: Συγκεκριμένα, αναμένεται αντικυκλωνική έξαρση, επεκτεινόμενη από τις Αζόρες προς την Ιβηρική Χερσόνησο, ενωμένη με ψυχρό επιφανειακό αντικυκλώνα, που θα κινηθεί από την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης προς τα Βαλκάνια. Αναμένεται να συνδυαστεί με επιφανειακό χαμηλό που θα κινηθεί από την Αδριατική Θάλασσα προς τα Νότια Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα, με επιφανειακή έξαρση προς το Ανατολικό Αιγαίο και την Τουρκία.
Σαν αποτέλεσμα αυτή η διάταξη των συστημάτων, θα έχει τη δημιουργία Βόρειου ρεύματος που θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες, από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας. Το Σαββατοκύριακο λοιπόν, αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην Βόρεια Ελλάδα, που θα συνοδευτεί και από φαινόμενα. Βροχές αναμένονται σε αρκετές περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές, ενώ υπάρχει μια πιθανότητα, πρόσκαιρα να πέσει χιόνι, σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Η πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή, θα είναι αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά δυστυχώς από το ύψος της Θεσσαλίας και Νοτιότερα, δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίες. Δηλαδή, δεν θα πέσουμε καν κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές. Στο Νότιο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, η πτώση δεν θα είναι καθόλου αισθητή. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, το Βοριαδάκι που θα πνέει το Σαββατοκύριακο, στο Νότιο Αιγαίο θα θυμίζει κάτι από μελτέμι. Όλη αυτή η μεταβολή του καιρού, όπως καταλάβατε, αφορά κυρίως τη Βορειοδυτική και Βόρεια Ελλάδα, για άλλη μια φορά.
Όπως είπαμε όμως, η αλλαγή αυτή του καιρού θα είναι πρόσκαιρη, καθώς μας έρχεται ακόμα μια θερμή εισβολή. Έτσι λοιπόν, στο χρονικό διάστημα από τις 07 έως 12 Δεκεμβρίου, θα επικρατήσει το εξής σκηνικό του καιρού: Επαναφορά του θερμού Αντικυκλώνα στον κεντρικό Ατλαντικό, αλλά σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη, δημιουργία έντονης Long wave trough επεκτεινόμενης από την περιοχή της Σκανδιναβίας προς την Ευρώπη, την Ιβηρική χερσόνησο και τις Αζόρες, με τάση αποκοπής στην περιοχή των Αζόρων και δυτικά των ακτών της Ιβηρικής χερσονήσου. Σταδιακή επέκταση θερμού αντικυκλώνα από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής προς την κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, κατάσταση που παραπέμπει στον χειμώνα του 2006 – 2007, όπου παρατηρήθηκε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο.
Η όλη αυτή διάταξη των συστημάτων, θα έχει ως αποτέλεσμα στη χώρα μας να επικρατήσει αντικυκλωνικός καιρός. Δηλαδή γενικά καλός καιρός, ασθενείς ανέμους και πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Προς το τέλος της περιόδου αυτής, θα παρατηρηθεί σταδιακή επέκταση των υψηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα συνδυαστούν με χαμηλότερες πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, την επικράτηση ενισχυμένων Νοτίων ανέμων στην περιοχή μας και νέα, σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε ακόμα υψηλότερα αυτή τη φορά επίπεδα.
Στο χρονικό διάστημα, από τις 12 έως 15 Δεκεμβρίου: Θα επικρατήσει αρχικά καιρός χαρακτηριζόμενος από ισχυρούς Νοτιάδες, υψηλές θερμοκρασίες και βροχές στην Δυτική Ελλάδα. Σταδιακά όμως, θα έχουμε επέκταση των χαμηλών πιέσεων προς τα Βαλκάνια, άνοδος των γεωδυναμικών υψών στην κεντρική Ευρώπη και επέκταση των φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με σταδιακή στροφή των ανέμων σε Δυτικούς – Βορειοδυτικούς, με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
Tα Χριστούγεννα;
Στο χρονικό διάστημα, από τις 15 έως 23 Δεκεμβρίου: Υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο, να έχουμε παράλληλη μετατόπιση του υποτροπικού αεροχειμμάρου προς τα Βόρεια ή μη υποχώρησή του από την προηγούμενη άνοδό του προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να αναχαιτίσει το trough από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, προς την Μαύρη Θάλασσα και να μην καταφέρει η πρώτη να καταλήξει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του γενικά ζεστού και καλού καιρού....
Ωστόσο, υπάρχει και ένα ενδεχόμενο, το οποίο για την ώρα εξετάζεται εάν μπορεί να συμβεί, να έχουμε επέκταση υψηλών πιέσεων στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης, χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά συνέπεια, επικράτηση ψυχρών συνθηκών στην περιοχή της Ελλάδας. Αυτό όμως το ενδεχόμενο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, εάν μπορεί να συμβεί. Τέλος, για την περίοδο των Χριστουγέννων, υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε αλλαγή του καιρού, με ψυχρή εισβολή να κατέρχεται προς την περιοχή μας. Νεότερα όμως για την περίοδο των Χριστουγέννων, θα σας δώσουμε σε επόμενα δελτία μας.
Οικονομία μεν στο πετρέλαιο, αλλά θα θέλαμε και ένα Χειμωνιάτικο σκηνικό για τις γιορτές!