Weather - Καιρός

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Το «κουτί της Πανδώρας» ανοίγει η FIFA
με τους μάνατζερ
Η αθέατη πλευρά των διαμεσολαβητών μεταγραφών και η νέα πολιτική της απελευθέρωσης του επαγγέλματος

Αύγουστος 2006, στο Μάντσεστερ. Η προπόνηση της Εθνικής εν όψει του φιλικού αγώνα με την Αγγλία τελειώνει. Οι παίκτες αναχωρούν από το γήπεδο και πριν «πέσουν» στην αγκαλιά των δημοσιογράφων που τους περιμένουν με ανοιχτές κάμερες, σταματούν -πολλοί εξ αυτών- και συνομιλούν μ' ένα καλοντυμένο κύριο που στέκεται στην έξοδο της θύρας. Είναι ο μάνατζερ (ή ατζέντης κατά το ορθότερον) Πολ Κουτσολιάκος, που δραστηριοποιείται κυρίως στη Γερμανία και είχε καταφέρει στην εποχή Ρεχάγκελ να έχει ως πελάτες το μισό περίπου ρόστερ της Εθνικής.
Φεβρουάριος 2010, στο Ελληνικό.
Η Εθνική κάτω των 17 ετών δίνει διεθνές φιλικό παιχνίδι. Στο γήπεδο δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι. Οι ελάχιστοι παριστάμενοι είναι στην πλειοψηφία τους μάνατζερ και πρόεδροι ομάδων. Eχουν έρθει για δουν το «νέο αίμα» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σεπτέμβριος 2010. Το προφίλ του ποδοσφαίρου πλήττεται από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του μάνατζερ Α. Τ. βρέθηκαν 26 εκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις ΠΑΕ, ποδοσφαιριστών, παραγόντων του ποδοσφαίρου, διαιτητών και δημοσιογράφων.
Οι δε υπόνοιες για φοροδιαφυγή και στοίχημα γέμισαν με αγωνία τους «γνώστες» και απορίες όσους παράλληλα με το ΣΔΟΕ ανακάλυψαν την αθέατη πλευρά κάποιων από τους -ελληνιστί- διαμεσολαβητές μεταγραφών ποδοσφαίρου.
Οι μάνατζερ ποδοσφαιριστών είναι δημιουργήματα μιας δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90. Ο Βέλγος ποδοσφαιριστής Μποσμάν κέρδισε την ελευθερία να μεταγραφεί σε όποια ομάδα χώρας της Ε. Ε. επιθυμούσε.
Τα σύνορα καταργήθηκαν και από τότε, οι μάνατζερ έγιναν οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και τους συλλόγους. Γνωρίζοντας τις ανάγκες των συλλόγων κι έχοντας πελατολόγιο και διασυνδέσεις σε κάθε γωνιά του πλανητικού χωριού, ήταν οι άνθρωποι που έδιναν λύση στο «πρόβλημα» των μεταγραφών.
Στα 15 χρόνια περίπου που υπάρχουν οι μάνατζερ, το καθεστώς στο οποίο υπάγονται έχει αλλάξει τρεις φορές και ίσως αλλάξει και τέταρτη. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 η FIFA επιχείρησε να ελέγξει τους μάνατζερ, που μέχρι τότε λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα. Επικαλέστηκε διαμαρτυρίες συλλόγων, σύμφωνα με τις οποίες, η εμπλοκή μάνατζερ προκαλούσε τεχνητή αύξηση των τιμών. Η FIFA ανέλαβε να πιστοποιεί τους μάνατζερ, μετατρέποντάς τους σε «κλειστό επάγγελμα». Για να πάρει κάποιος την άδεια και να μπορεί επισήμως να διαπραγματεύεται με τους συλλόγους, έπρεπε να καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.000 ευρώ. Το καθεστώς διατηρήθηκε μέχρι το 2001. Εκείνη τη χρονιά, η πιστοποίηση μεταφέρθηκε από τη FIFA στις εθνικές ομοσπονδίες. Το υψηλό τίμημα καταργήθηκε και το επάγγελμα άνοιξε.
Σήμερα, η FIFA εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργήσει τις εξετάσεις και να αφήσει εντελώς «ελεύθερους» τους μάνατζερ. Στην Αγγλία, η Daily Mail, θεωρεί το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης προάγγελο του χάους. Oμως, η FIFA αντιλαμβάνεται ότι, πλέον, οι σύλλογοι αγοράζουν από εκεί που θα βρουν καλύτερες τιμές.
Επικοινωνήσαμε με Eλληνα μάνατζερ από τους εμπειρότερους στον χώρο και με μεγάλο πελατολόγιο. Δέχθηκε, διατηρώντας την ανωνυμία του, να μας ξεναγήσει στον άγνωστο κόσμο των διαμεσολαβητών. «Υπάρχουν μάνατζερ που λειτουργούν χωρίς να είναι πιστοποιημένοι στην ΕΠΟ. Γνωρίζουν τους προέδρους των ομάδων, κλείνουν μεταγραφές, αλλά δεν φαίνονται πουθενά. Ο κανονισμός λέει ότι τον παίκτη μπορεί να τον εκπροσωπεί μάνατζερ ή δικηγόρος. Οι μη διαπιστευμένοι μάνατζερ, που είναι περίπου οι τριπλάσιοι από τους διαπιστευμένους. Αφού κλείσουν τη μεταγραφή, στέλνουν για να υπογράψει τα συμβόλαια ένα δικηγόρο ή ένα μάνατζερ από το εξωτερικό».
Οι διαπιστευμένοι μάνατζερ από την ΕΠΟ αντιδρούν σε αυτό και προχώρησαν στη δημιουργία συνδικαλιστικού οργάνου με στόχο να επιβάλουν την απαγόρευση διαπραγμάτευσης με τους μη πιστοποιημένους. Η νόμιμη προμήθεια των μάνατζερ είναι 10%, όμως αυτό έχει καταργηθεί στην πράξη. Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί τα μακράς διαρκείας συμβόλαια. Πλέον, οι ποδοσφαιριστές υπογράφουν ολιγοήμερα συμβόλαια με τους μάνατζερ εφ' όσον πρώτα έχει κλείσει η μεταγραφή. Δεν δεσμεύονται για μεγάλο διάστημα διότι θέλουν να ανοιχτοί σε κάθε πρόταση.




Θ.Μπλούνας - Καθημερινή