Weather - Καιρός

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Οι ΜΕΓΑΛΕΣ ομάδες έχουν και ΜΕΓΑΛΟ κόσμο...

Η σωτηρία της Λίβερπουλ έχει περάσει στα χέρια των οπαδών ...

Ακόμη και ο πλέον άσχετος με το αγγλικό ποδόσφαιρο θα ξαφνιαζόταν αν μάθαινε ότι η Λίβερπουλ βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού στην Πρέμιερ Λιγκ. Ποιος άλλωστε θα φανταζόταν το κατάντημα των περήφανων «Κόκκινων» του Μέρσισαϊντ, που μόλις λίγα χρόνια πριν είχαν δύο παρουσίες σε τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ;
Η αποτυχημένη ιδιοκτησία των Τομ Χικς και Τζορτζ Τζιλέτ, των Αμερικανών μεγιστάνων που έχουν φέρει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής τη Λίβερπουλ, οδήγησε νομοτελειακά και στην αγωνιστική κατηφόρα, καθώς εκτός από το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα οι Ρεντς έχουν ήδη αποκλειστεί από το Λιγκ Καπ, και μάλιστα στο Ανφιλντ, από ομάδα της τέταρτης τη τάξει κατηγορίας. Ο αρχηγός Στίβεν Τζέραρντ είχε απειλήσει με αποχώρηση από τον σύλλογο την άνοιξη, όμως τελικά η σημαία της Λίβερπουλ έμεινε στον ιστό της διότι θεώρησε ότι η απόκτηση του Τζο Κόουλ το καλοκαίρι από την Τσέλσι έδειχνε ότι ο σύλλογος έχει ακόμη τη φιλοδοξία να πρωταγωνιστεί.
Να το έχει άραγε μετανιώσει; Κανείς στην κόκκινη πλευρά του Μέρσισαϊντ δεν θα τον κακολογήσει αν αυτό ισχύει, διότι η φετινή Λίβερπουλ μοιάζει βγαλμένη από τα γλυκύτερα όνειρα των οπαδών της Εβερτον ή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Εκεί που η Λίβερπουλ με τους κ. Χικς και Τζιλέτ θα γινόταν ξανά υπερομάδα με νέο δικό της γήπεδο κ.λπ., πλέον τα χρέη τη βαραίνουν τόσο ώστε η γάγγραινα έχει επεκταθεί στο αγωνιστικό κομμάτι. Και το χειρότερο, οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πωλήσουν τις μετοχές τους. Ετσι δράση πλέον έχουν αναλάβει οι οπαδοί της ομάδας - τουλάχιστον στον τομέα αυτό η Λίβερπουλ δεν έχει έλλειμμα. Τα νιάτα της πόλης, που έχουν επιλέξει το κόκκινο από το μπλε στη ζωή τους, έχουν πλέον βρει τον στόχο της επανάστασής τους, την ιδιοκτησία του αγαπημένου τους συλλόγου - όπως άλλωστε και αυτά του Μάντσεστερ που επίσης έχουν επαναστατήσει κατά των ιδιοκτητών της Γιουνάιτεντ.

Στην περίπτωση της Λίβερπουλ όμως το κίνημα των οπαδών κατά της ιδιοκτησίας δεν είναι ένα απλό και συνηθισμένο (και στην Ελλάδα) κύμα διαμαρτυρίας. Πρόκειται πρώτα από όλα για ενήλικες οργανωμένους καλά, που πλέον έχουν αναπτύξει τέτοια δραστηριότητα ώστε η απαλλαγή του συλλόγου από τους δύο Αμερικανούς θεωρείται θέμα χρόνου.... Συγκεκριμένα πρόσφατα ιδρύθηκε μια κοινή πλατφόρμα με τον τίτλο «Πνεύμα του Σάνκλι - Μοιραστείτε τη Λίβερπουλ», που πλέον διαθέτει 50.000 επίσημα μέλη παγκοσμίως και στόχο έχει τη συγκέντρωση 50 εκατομμυρίων λιρών (60 εκατ. ευρώ) ώστε να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών σε συνεργασία με όποιον τελικά επενδύσει στην αγορά του συλλόγου...
Στη δράση της πλατφόρμας εντάσσονται η καθιστική διαμαρτυρία το περασμένο Σάββατο στον αγώνα με τη Σάντερλαντ στο Ανφιλντ κι η διαδήλωση πριν από τον αυριανό αγώνα με την Μπλάκπουλ. Βάση της πλατφόρμας οπαδών είναι η συνεννόηση μέσω του Διαδικτύου σε αστραπιαίες ταχύτητες, με αντικειμενικό σκοπό την άσκηση πίεσης στους Χικς και Τζιλέτ να πουλήσουν. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα που άμεσο στόχο είχε τη μη παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στους δύο ιδιοκτήτες, ενόψει της προθεσμίας εξόφλησης δανείου στα μέσα Οκτωβρίου στην τράπεζα Ρόγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ.
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χικς καθόταν σε παγκάκι στο Μανχάταν, έξω από τα γραφεία συγκεκριμένων επενδυτικών τραπεζών, όπου τον φωτογράφισε ένας οπαδός της Λίβερπουλ. Μέσω κινητού τηλεφώνου η εικόνα έφτασε στη σύζυγο του οπαδού που την ανέβασε στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Τουίτερ, στο Ιντερνετ. Πίσω στο Λίβερπουλ ένας οδηγός ταξί είδε την εικόνα κι έγραψε αμέσως επιστολή στις τράπεζες αυτές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία προσυπέγραψαν εκατοντάδες άλλοι οπαδοί, πλημμυρίζοντας τα email των τραπεζικών και απαιτώντας να μη χορηγηθεί ρευστότητα στους Αμερικανούς!
Με αυτά τα δεδομένα, μοιάζει τελικά ότι οι οπαδοί της Λίβερπουλ και το Ιντερνετ θα καταφέρουν να οδηγήσουν την ομάδα στη σωτηρία....
Μεγάλες ομάδες με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ οπαδούς!







Γ.Γεωργακόπουλος