Weather - Καιρός

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Eμεινε τελευταίος...

Κάτι τον κράταγε...

Ενα ποδοσφαιρικό αξίωμα αναφέρει πως όταν δεν μπορείς να κερδίσεις ένα παιχνίδι, τότε προσπάθησε να μην το χάσεις. Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε με αυτή τη λογική στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με την Ρούμπιν Καζάν, αφού αν εξαιρεθεί το τελευταίο τέταρτο που πίεσε την εστία των ρώσων στο υπόλοιπο ματς, έπαιξε υπομονετικά για να κρατήσει το μηδέν και να μην δεχθεί γκολ. Βέβαια, κατά πόσο θα του αρκέσει η ισοπαλία θα φανεί στην πορεία, πάντως η αλήθεια είναι πως οι πιθανότητες πρόκρισης στους "16" ελαχιστοποιούνται, αφού οι πράσινοι παραμένουν στην τελευταία θέση του ομίλου με μόλις έναν πόντο. Κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό ο Μπουμσόνγκ, που έκοβε τα πάντα, καλό ματς από τον Τζόρβα και τον Σιμάο, ενώ ο Χριστοδουλόπουλος όταν μπήκε έδωσε ώθηση στους πράσινους. Ο Σισέ ήταν απελπιστικά μόνος του μπροστά, πέτυχε γκολ που ακυρώθηκε ορθά σαν οφσάιντ, ενώ ο Βύντρα στις καθυστερήσεις έχασε την ευκαιρία του αγώνα!
Πως παρατάχθηκαν
Με 4-3-2-1 παρατάχθηκε ο Παναθηναϊκός, με την ενδεκάδα που είχε δοκιμάσει στην τελευταία προπόνηση ο Νίκος Νιόπλιας. Ο Τζόρβας ήταν στο τέρμα με τους Βύντρα, Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι, Σπυρόπουλο από τα δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, τους Σιμάο, Κατσουράνη, Καραγκούνη στην μεσαία γραμμή και τους Λουίς Γκαρσία, Μαρίνο στα δύο φτερά, με τον Σισέ στην κορυφή της επίθεσης. Αυτός που αιφνιδίασε ήταν ο Κούρμπαν Μπερντίγιεφ, ο οποίος, τελικά επέλεξε να παίξει με τετράδα στην άμυνα και δύο επιθετικούς (4-4-2), αφήνοντας, ωστόσο εκτός ενδεκάδας τους Εντουάρντο και Μάρτινς.
Εδωσαν χώρο και δεν απειλούσαν...
Οι πράσινοι επέλεξαν να δώσουν χώρο στους ρώσους και να μην πιέζουν ψηλά τους παίκτες της Ρούμπιν, αυτό είχε σαν συνέπεια να μην είναι ιδιαίτερα απειλητικοί. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο 20λεπτο ο Παναθηναϊκός απείλησε μονάχα μια φορά και αυτή από... σπόντα, όταν ο Μαρίνος έκανε γύρισμα και ο Μποτσέτι με προβολή, παραλίγο να βάλει αυτογκόλ!
Πιο επικίνδυνοι οι ρώσοι
Η Ρούμπιν είχε δύο... επισκέψεις στα καρέ του Τζόρβα στο 22' με σουτ του Νομπόα που πέρασε ψηλά άουτ και δύο λεπτά αργότερα όταν κεφαλιά του Κορνιλένκο από κόρνερ του Νάτσο έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Τζόρβα. Το Τριφύλλι απάντησε στο 27' με ψαλιδάκι του Μπουμσόνγκ, ύστερα από φάουλ-γέμισμα του Καραγκούνη, αλλά οι ρώσοι ήταν πιο επικίνδυνοι κάνοντας ακόμα δυο σουτ στο 28' με τον Ριαζάντσεφ, απέκρουσε ασταθώς ο Τζόρβας και στην εξέλιξη της φάσης ο Βύντρα έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Κορνιλένκο!
Ως μη γενόμενο το πρώτο μέρος
Οι παίκτες της Ρούμπιν κυκλοφορούσαν καλύτερα την μπάλα και εύκολα ή δύσκολα έφταναν έξω από τα καρέ των πρασίνων με τον Κασάεφ στο 37' να επιχειρεί το δυνατό σουτ αναγκάζοντας τον Τζόρβα να διώξει σε κόρνερ. Στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου οι πράσινοι ανέβηκαν μερικά μέτρα στο γήπεδο και στο 43' έχασαν καλή ευκαιρία με κεφαλιά του Σισέ από σέντρα του Βύντρα να φεύγει άουτ. Το πρώτο μέρος πάντως ήταν ιδιαίτερα κακό, δίχως κάποια κλασική ευκαιρία, με τους ρώσους να φαίνονται πιο απειλητικοί ενώ από την άλλη ο Σισέ ήταν πολύ μόνος του μπροστά...
Πλεσί-Λάζαρος αντί Κάρα-Κατσούρ
Με την συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα ο Νιόπλιας προχώρησε σε διπλή αλλαγή, βάζοντας τους φρέσκους Πλεσί και Χριστοδουλόπουλο, αντί των Καραγκούνη και Κατσουράνη, που ήταν εμφανώς κουρασμένοι από τα συνεχόμενα ματς. Με την είσοδο των δυο παικτών είχαμε ανακατατάξεις στην ενδεκάδα, με τον Λάζαρο να πηγαίνει αριστερά αντί του Γκαρσία, που ήρθε δεξιά αντί του Μαρίνου, με τον τελευταίο να περνάει στο κέντρο, μαζί με τον Πλεσί και τον Σιμάο.
Μεγάλη απόκρουση του Τζόρβα
Από ένα λάθος του Βύντρα (βρέθηκε σε κακή μέρα) στο 63' η Ρούμπιν έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Κασάεφ από έναν όμιλο παικτών να κάνει το σουτ και τον Τζόρβα να πραγματοποιεί μεγάλη απόκρουση σε κόρνερ! Δύο λεπτά αργότερα ο Μπερντίγιεφ έριξε στη μάχη τον Μάρτινς αντί του εξαιρετικού τούρκου Καραντενίζ για να κάνει ακόμα πιο επιθετική την ρώσικη ομάδα.
Ακυρώθηκε γκολ του Σισέ
Στο 77' το ΟΑΚΑ σηκώθηκε στον... αέρα από το γκολ με κεφαλιά του Σισέ από φάουλ του Χριστοδουλόπουλου, ωστόσο ο... συναγερμός αποδείχθηκε άκυρος, αφού ο γάλλος, έστω και για... εκατοστά ήταν πιο μπροστά και επόπτης υπέδειξε το οφσάιντ. Την ίδια ώρα ο νεαρός Μαυρίας έκανε ντεμπούτο στο Champions League με την πράσινη φανέλα αντί του Μαρίνου. Οι πράσινοι μετά από αυτή τη φάση ανέβηκαν και έκλεισαν στα καρέ τους τους ρώσους, χάνοντας τεράστια ευκαιρία στο 92' με κεφαλιά του Βύντρα που δεν βρήκε στόχο.
Την είχε, αλλά...
Η αίσθηση που έμεινε σε όλο το κόσμο, ο οποίος είτε είδε διά ζώσης της αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, είτε την παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δείκτες, ήταν πως ο Παναθηναϊκός αυτή την Ρούμπιν την... είχε. Επ' ουδενί ήταν η ομάδα φόβητρο, που θα τρόμαζε τους πράσινους και θα τους ανάγκαζε να παίζουν συντηρητικά-αμυντικά, προσέχοντας κατά κύριο λόγο τα μετόπισθεν στα πρώτα 75 λεπτά της αναμέτρησης. Δυστυχώς παρακολουθήσαμε ένα ματς το οποίο ήταν σαν "να φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη", αφού και οι ρώσοι έπαιξαν μια διάθεση πως "και η ισοπαλία μια χαρά μας κάνει". Με αυτά και με αυτά, ο Παναθηναϊκός έμεινε στον πάτο της βαθμολογίας του ομίλου του με έναν πόντο και αναζητείται θαύμα ανάλογο του 2008 για να συνεχίσει στην διοργάνωση και μετά τα Χριστούγεννα...
Προτίμησε παιχνίδι υπομονής
Ο Νίκος Νιόπλιας προτίμησε να το πάει... λάου-λάου το παιχνίδι, παίζοντας με σφιχτό κέντρο, δίνοντας χώρο στην Ρούμπιν και περιμένοντας τους ρώσους, ώστε να τους βρεί... μπόσικους στην κόντρα. Αυτή η τακτική, αρχικά του εξασφάλισε καλή αμυντική λειτουργία, αφού έκλεισε τους διαδρόμους προς την εστία του Τζόρβα, μιας και οι παίκτες του ήταν συγκεντρωμένοι στο μισό γήπεδο και προς τη μεριά του διεθνούς γκολκίπερ.
Ο Σισέ, η... καλαμιά και το... αυχενικό
Απ' την άλλη, ωστόσο, ο Τζιμπρίλ Σισέ έμοιαζε ή μάλλον ήταν σαν την... καλαμιά στον κάμπο μπροστά. Πολύ μόνος του να παλεύει με τρεις και τέσσερις αντιπάλους και δίχως να έχει ένα στήριγμα. Ο Λουίς Γκαρσία, που ήταν κινητικός προσπάθησε κάπως να τον παίξει, αλλά οι περισσότεροι (βλέπε Κατσουράνης, Καραγκούνης και οι αμυντικοί) έκαναν συνεχώς... γιόμες, σε σημείο που ο γάλλος να πάθει... αυχενικό!
Θα έπρεπε να ξεκινήσει ο Λάζαρος
Η χρησιμοποίηση του Μαρίνου στο αρχικό σχήμα ως δεξί "φτερό" ενδεχομένως να εξυπηρετούσε τα σχέδια του 45χρονου τεχνικού ως προς την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας και τα τρεξίματα, πλην όμως δεν έφερε αποτελέσματα αναφορικά με την παραγωγή φάσεων και την βοήθεια του Σισέ στον επιθετικό τομέα. Ισως η είσοδος στην ενδεκάδα από την αρχή του Χριστοδουλόπουλου να βοηθούσε περισσότερο τους πράσινους σε αυτό το κομμάτι.
Φοβήθηκε και ο Μπερντίγιεφ
Οι φοβίες -υπέρ του δέοντος- του Νιόπλια για την ρώσικη ομάδα ήταν εξίσου ίδιες και από την πλευρά της Ρούμπιν. Είναι ενδεικτικό πως ο Μπερντίγιεφ άφησε στον πάγκο τα δύο μεγάλα ονόματα και επιθετικά όπλα της Καζάν, τον Μάρτινς (χρησιμοποιήθηκε στο τελευταίο μισάωρο) και τον Εντουάρντο (δεν έπαιξε λεπτό), δείγμα ότι και αυτός φοβόταν το παιχνίδι και κατέβηκε για το "Χ", άλλο αν εξυπηρετήθηκε από το πως έπαιξε ο Παναθηναϊκός και έδειχνε πιο απειλητική η πρωταθλήτρια Ρωσίας.
Θα έπρεπε να ρισκάρει νωρίτερα
Ο τεχνικός του Τριφυλλιού θα έπρεπε να ρισκάρει νωρίτερα. Ενδεχομένως και από την έναρξη του β' μέρους. Ηταν φανερό πως το κέντρο με τους κουρασμένους από τα συνεχόμενα παιχνίδια και την επιβάρυνση της Εθνικής ομάδας, Καραγκούνη και Κατσουράνη ήταν σχεδόν... αόρατο, ενώ, όπως προαναφέραμε ο Μαρίνος δεν βοηθούσε επιθετικά τον Σισέ.
Εγειρε το γήπεδο...
Μόλις μπήκαν στο γήπεδο ο Πλεσί με τον Χριστοδουλόπουλο μετά το 60ό λεπτό, οι πράσινοι άρχισαν αφενός να αποκτούν φρεσκάδα στον αγωνιστικό χώρο και αφετέρου να κερδίζουν μέτρα μέσα στο τερέν. Με την είσοδο δε, του νεαρού Μαυρία, ο οποίος έγινε ο νεότερος έλληνας παίκτης που αγωνίστηκε στο Champions League, το γήπεδο... έγειρε προς την περιοχή της Ρούμπιν.
...αλλά ήταν αργά
Ωστόσο, το τελευταίο τέταρτο συν το εξτρά πεντάλεπτο των καθυστερήσεων δεν έφτασε στους πράσινους για να πετύχουνε ένα γκολ και να πάρουν του τρεις βαθμούς. Εμειναν στην ισοπαλία, παίρνοντας έναν πόντο και πλέον το επόμενο παιχνίδι στο Καζάν στις 2 Νοεμβρίου αποκτάει καθοριστική σημασία για τον Παναθηναϊκό, αφού θα ξεκαθαρίσει, αν θα υπάρξει μέλλον στην διοργάνωση (με νίκη τα φέρνει τούμπα και ξεκινάει μια... ρεπετισιόν του 2008), ακόμα κι αν θα έχει βλέψεις για την συνέχεια στο Europa League, μέσω της τρίτης θέσης.
Για το διπλό στο Καζάν
Με την επιστροφή κάποιων εκ των Ζιλμπέρτο, Γκοβού, Λέτο και Νίνη, που στο ματς του ΟΑΚΑ φάνηκε η απουσία τους, το Τριφύλλι θα έχει ελπίδες για το πρώτο του φετινό διπλό στην Ευρώπη, καθώς το... καμάρι των τατάρων δεν έδειξε ότι είναι αντίπαλος που θα πρέπει να φοβίζει τον Παναθηναϊκό και κακώς υπερεκτιμήθηκε τόσο στο χτεσινό παιχνίδι... 
*** Ο Χάρης Μαυριάς έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού σε ηλικία 16 ετών και οκτώ μηνών, έγινε ο νεαρότερος παίκτης που συμμετείχε στο Τσάμπιονς Λιγκ.