Weather - Καιρός

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Έστω και με 1-0...

Εθνι-ΚΑΡΑ!
Την πρώτη της νίκη στα προκριματικά για το Euro 2012 πανηγύρισε η Εθνική μας ομάδα το βράδυ της Παρασκευής (8/10) στο Καραϊσκάκη. Μετά από δύο ισοπαλίες, που την ανάγκασαν να παίξει με την πλάτη στον τοίχο, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος παρουσίασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο και με γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο 57' κέρδισε 1-0 τη Λετονία. Για να φτάσει στη νίκη, η γαλανόλευκη απώλεσε αρκετές ευκαιρίες, ωστόσο πήρε το πολυπόθητο αποτέλεσμα και έφτασε τους πέντε βαθμούς, ισοβαθμώντας στην κορυφή του 6ου ομίλου με τη Γεωργία, έχοντας έναν αγώνα περισσότερο από Ισραήλ και Κροατία. Για δεύτερο παιχνίδι πάντως οι έλληνες φίλαθλοι δεν έδωσαν βροντερό παρών, καθώς στο φαληρικό στάδιο μετά βίας βρέθηκαν 15.000 κόσμου
Με την Εθνική μας ομάδα να έχει τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων, αναγκάζοντας τη Λετονία σε παθητικό ρόλο, εξελίχθηκε το α' 45λεπτο. Οι παίκτες του Σάντος μπήκαν δυνατά από το πρώτο λεπτό ψάχνοντας το γρήγορο γκολ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία καταγράφηκε στο 16' με τον Βάνινς να νικάει τον Μήτρογλου και ενώ είχαν προηγηθεί μία επικίνδυνη παράλληλα μπαλιά του Σαμαρά και ένα άστοχο μακρινό σουτ του Καραγκούνη. Ενα λεπτό αργότερα η Εθνική απείλησε εκ νέου, αλλά το μονοκόμματο του Νίνη πέρασε μόλις άουτ.
Κράτησε το μηδέν ο Βάνινς
Με τον Τζιόλη να μεταφέρει σωστά τη μπάλα από την άμυνα στην επίθεση και τις πτέρυγες να δουλεύουν σωστά, η ελληνική ομάδα συνέχισε να πιέζει, κυρίως από αριστερά με τον Σαμαρά. Στο 22' ο Νίνης ανάγκασε σε νέα εντυπωσιακή επέμβαση τον Βάνινς, ενώ στο 27' λεπτό ο Τοροσίδης πέταξε στα σκουπίδια σημαντική ευκαιρία, αφού προτίμησε να μην σουτάρει παρότι βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, αλλά να εκβιάσει το πέναλτι.
Το τελευταίο τέταρτο η Εθνική μας δεν κατάφερε να βγάλει τη μεγάλη ευκαιρία, ενώ οι λετονοί, που ήταν εντελώς ακίνδυνοι μέχρι εκείνο το σημείο, λίγο έλλειψε να κάνουν τη ζημιά, με τους Τζαβέλλα και Σηφάκη όμως να διορθώνουν το λάθος του Αβραάμ.

Εδωσε τη λύση ο Τοροσίδης
Στην επανάληψη η Εθνική μας δεν μπήκε το ίδιο δυνατά, ωστόσο ευτύχησε να βρει τον τρόπο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ηταν το 57' όταν ο Τοροσίδης ξεκίνησε από θέση έξω δεξιά, έπαιξε το 1-2 με τον Κατσουράνη και με άψογο αριστερό πλασέ νίκησε τον Βάνινς, γράφοντας το 1-0. Οι λετονοί αναγκαστικά προσπάθησαν να βγουν από το καβούκι τους κι η ελληνική ομάδα βρήκε περισσότερους διαδρόμους στα επόμενα λεπτά. Με λίγη τύχη θα μπορούσε γρήγορα να καθαρίσει το παιχνίδι, αλλά τόσο η προσπάθεια του Καραγκούνη, όσο κι αυτή του Κατσουράνη δεν βρήκαν στόχο.
Παρά τα σημάδια κούρασης που εμφάνισαν στη συνέχεια, οι παίκτες του Σάντος χάρη στην εμφανή ανωτερότητα τους άγγιξαν σε δύο ακόμα περιπτώσεις το γκολ, αλλά ο Μήτρογλου δεν μπήκε δυνατά στις φάσεις και οι ευκαιρίες πέρασαν ανεκμετάλλευτες. Στο τελευταίο τέταρτο πάντως, ο Σάντος θέλησε να βάλει φρέσκα πόδια στο παιχνίδι και έριξε στη μάχη Σαλπιγγίδη και Φετφατζίδη, ο οποίος έκανε και το ντεμπούτο του. Τελικά χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα, η Εθνική μας κράτησε το 1-0 και πήρε το πρώτο της τρίποντο.
Με το αποτέλεσμα αυτό, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος έφτασε τους 5 πόντους στον 6ο όμιλο και έπιασε στην κορυφή τη Γεωργία ενώ διατήρησε το αήττητό της, καθώς προερχόταν από δύο ισοπαλίες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές κόντρα σε Γεωργία (1-1 εντός) και Κροατία (0-0 εκτός).

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η τρίτη επιτυχία για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε σύνολο πέντε αγώνων κόντρα στους Λετονούς αλλά και η τρίτη συνεχόμενη, καθώς είχαν προηγηθεί οι δύο νίκες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ελλάδα: Σηφάκης, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (89' Καφές), Νίνης (83' Φετφατζίδης), Σαμαράς, Μήτρογλου (78' Σαλπιγγίδης)
Λετονία: Βάνινς, Κλάβα, Αστάφιεβς, Γκορκς, Λάιζανς (84' Περεπλότκινς), Ιβάνοβς, Ζίρνις, Κάουνα, Βερπακόβσκις, Ρούμπινς (66' Ζιγκάιεβς), Ρούντνεβς (74' Κάρλσονς)
Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"
Διαιτητής: Αντόνιο Νταμάτο (Ιταλία)
Γκολ: Τοροσίδης (57')
Βοηθοί διαιτητή: Κριστιάνο Κοπέλι, Λορέντζο Μανγκανέλι
Κίτρινες κάρτες: Τοροσίδης (27'), Τζιόλης (90'+1) / Βερπακόφσκις (45'), Ζιγκάιεβς (76') Ζίρνις (82')
Κόκκινες κάρτες: -
ΤΟ ΜΑΤΣ
Ο Φερνάντο Σάντος επέλεξε να παρατάξει την Εθνική Ελλάδας με σύστημα 4-3-3 και στο τρίτο της παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2012.
Την εστία της γαλανόλευκης ανέλαβε να υπερασπιστεί ο Σηφάκης, ενώ την αμυντική τετράδα συνέθεσαν (από τα δεξιά προς τα αριστερά) οι Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Τζαβέλλας. Οι Κατσουράνης, Τζιόλης, Καραγκούνης ήταν οι τρεις της μεσαίας γραμμής, οι Σαμαράς (αριστερά) και Νίνης (δεξιά) τοποθετήθηκαν στις πτέρυγες ενώ ο Μήτρογλου πήρε θέση στην κορυφή της επίθεσης.
Η Εθνική Ελλάδας έδειξε από το ξεκίνημα αποφασισμένη να πάρει τα ηνία της αναμέτρησης, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και αποκτώντας εδαφική υπεροχή, και με τη συμπλήρωση του δεκαλέπου έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές από την εστία του Βάνινς.
Σε μία φάση διαρκείας στο 9', τα σουτ των Σαμαρά και Νίνη από το ύψος της μεγάλης περιοχής αποκρούστηκαν από σώματα Λετονών ενώ στο 10' ο ρέκορντμαν Γιώργος Καραγκούνης (συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με τη φανέλα με το εθνόσημο) είχε το πρώτο επικίνδυνο σουτ στο ματς, το οποίο έστειλε τη μπάλα πάνω από το δοκάρι.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα άρχισε να βρίσκει ρυθμό και στο αμέσως επόμενο λεπτό αναστάτωσε εκ νέου τον Βάνινς και τους αμυντικούς του: ο Σαμαράς έκανε ωραία ατομική ενέργεια από αριστερά και έβγαλε παράλληλη μπαλιά-ξυράφι στο ύψος της μικρής περιοχής, με τον γκολκίπερ της Λετονίας να τη βρίσκει προ το Μήτρογλου και να γλιτώνει την ομάδα του από τα χειρότερα.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της Εθνικής δεν άργησε να έρθει... Σε μία από τις αρκετές προωθήσεις του μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Τοροσίδης έβγαλε εξαιρετική σέντρα για τον κεφάλι του Μήτρογλου, με τη γυριστή κεφαλιά του "Γερμανού" να αναγκάζει τον Βάνινς σε δύσκολη απόκρουση σε κόρνερ με την αριστερή γροθιά.