Weather - Καιρός

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Νίκες = ηρεμία...

Οι νίκες θα φέρουν πάλι ηρεμία στην Εθνική
Οι αγώνες με Λεττονία και Ισραήλ είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την ομάδα του Σάντος


 
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το σταυροδρόμι του Οκτωβρίου για την Εθνική μας ομάδα. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι δύο εντός έδρας αγώνες με τη Λεττονία την Παρασκευή και το Ισραήλ τη μεθεπόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012. Καταρχήν, είναι απαραίτητες οι δύο νίκες στα παιχνίδια του γηπέδου Καραϊσκάκη, προκειμένου η ελληνική ομάδα να μπει σε τροχιά πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2012.
Επιπλέον, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε και τις εξωαγωνιστικές εξελίξεις στις τάξεις της Εθνικής. Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάκτυλό μας. Ακόμη δεν έχει πέσει η σκόνη που σήκωσε ο Φάνης Γκέκας, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του απ’ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το παιχνίδι με την Κροατία στο Ζάγκρεμπ. Είναι σαφές πως μέσα στα αποδυτήρια κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Ο Γκέκας αρνήθηκε να αποκαλύψει τους λόγους της αποχώρησής του. Ωστόσο, δεν τον ακολούθησαν άλλοι διεθνείς, παρά τις διαρροές σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν και άλλοι δυσαρεστημένοι παίκτες έτοιμοι να φύγουν.
Υπενθυμίζουμε πως το καλοκαίρι ο Σωτήρης Κυργιάκος και ο Γιάννης Αμανατίδης είχαν γνωστοποιήσει την απόφασή τους να μη φορέσουν ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο.
Απ’ την πλευρά της, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προχώρησε σε στήριξη του ομοσπονδιακού τεχνικού, Φερνάντο Σάντος. «Ο ομοσπονδιακός προπονητής μας είναι αυτός που αποφασίζει, είναι αυτός που έχει να φέρει σε πέρας έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ξεπερνώντας τα όποια πραγματικά ή τεχνητά εμπόδια. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είμαστε δίπλα του», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος μετά τη συνάντησή του με τον Φερνάντο Σάντος και τον τεχνικό διευθυντή των Εθνικών ομάδων Τάκη Φύσσα, τον προηγούμενο μήνα.
Είναι σαφές πως στον Σάντος αναλογεί ελάχιστο (ενδεχομένως και καθόλου) μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα αποδυτήρια. Οι κακές σχέσεις μεταξύ ορισμένων παικτών έχουν βαθύτερες ρίζες, στην εποχή του Οτο Ρεχάγκελ. Ομως, τότε τα θετικά αποτελέσματα λειτουργούσαν ως αλεξικέραυνο και απορροφούσαν τους όποιους κραδασμούς υπήρχαν στις τάξεις της Εθνικής.
Και τώρα μόνο οι νίκες μπορούν να αποφορτίσουν την ένταση, προκειμένου να διεκδικήσει η ελληνική ομάδα την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2012, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.
Ενδεχομένως και μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης ανάμεσα στους διεθνείς και τον ομοσπονδιακό τεχνικό, το περιεχόμενο της οποίας θα μείνει εντός των τειχών της ομάδας, θα μπορούσε να έχει ευεργετικά οφέλη. Εφόσον άπαντες προτάσσουν το συμφέρον της Εθνικής. Και τίποτα άλλο.
Να καλύψει το χαμένο έδαφος
Η συγκομιδή δύο βαθμών απ’ την Εθνική μας στις δύο πρώτες αγωνιστικές του 6ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δεν αφήνει περιθώρια για νέες απώλειες στα παιχνίδια με τη Λεττονία και το Ισραήλ στο Φάληρο. Εως και τον Ιούνιο του 2011, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει ένα βατό πρόγραμμα προκειμένου να πορευθεί μόνο με νίκες.
Για την ακρίβεια, στη συνέχεια θα παίξει δύο φορές με τη Μάλτα, στις 26 Μαρτίου στη Βαλέτα και στις 4 Ιουνίου του 2011 στην Ελλάδα. Εχει λοιπόν, τις δυνατότητες για το τέσσερα στα τέσσερα, ώστε να φθάσει συνολικά τους 14 βαθμούς.
Ετσι θα μπορεί να δει από διαφορετική οπτική γωνία και με αισιοδοξία τους κρίσιμους αγώνες του φθινοπώρου του 2011. Ουσιαστικά, τότε και σε διάστημα δύο μηνών θα κριθούν όλα. Και ιδιαίτερα στα ματς του Σεπτεμβρίου του 2011. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μέσα σε τέσσερις ημέρες θα υποχρεωθεί να παίξει εκτός έδρας με το Ισραήλ και τη Λεττονία.
Θα είναι μία δύσκολη χρονική στιγμή. Βλέπετε, το παρελθόν έχει δείξει πως συνήθως οι ελληνικές ομάδες (σύλλογοι και Εθνικές ομάδες) ψάχνουν τα «πατήματά» τους στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη, καθώς βρίσκονται στην αφετηρία της αγωνιστικής χρονιάς.
Εν συνεχεία, τον Οκτώβριο του 2011 η Ελλάδα θα υποδεχθεί την Κροατία, σε ένα παιχνίδι όπου αν όλα έχουν πάει καλά, θα κριθεί η πρώτη θέση του ομίλου. Τελευταίο ματς θα είναι στην Τιφλίδα με τη (θεωρητικά) βαθμολογικά αδιάφορη Γεωργία...