Weather - Καιρός

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Οι «θρύλοι» της Λίβερπουλ στην Ελλάδα

Το μέλλον ανήκει στις Ακαδημίες!

Eδώ και έναν περίπου χρόνο, λίγο πιο κάτω από τις παλιές εγκαταστάσεις του ΒΟΚΤΑΣ στη Βάρη Αττικής, έχει δημιουργηθεί μια πόλύ όμορφη εγκατάσταση, σπουδαία επένδυση για τον τόπο και το ποδόσφαιρο, με πολλά γήπεδα και ακαδημία ποδοσφαίρου. Σήμερα λοιπόν, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου «Fous de Foot» φιλοξένησαν στις εγκαταστάσεις τους στη Βάρη, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ιστορίας της Λίβερπουλ. Ο Αλαν Κένεντι, ο Μάικλ Τόμας και ο Γκάρι Γκιλέσπι μίλησαν για τη νέα σελίδα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των «κόκκινων» και για το τι πρέπει να αλλάξει ώστε το «Ανφιλντ» να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών…
Με τη βοήθεια του υπευθύνου των ακαδημιών «Fous de Foot», Άλαν Μπράουν, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ιστορίας της Λίβερπουλ, βρέθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις της Βάρης στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Masters World and European Tournaments και βρήκαν την ευκαιρία να μεταδώσουν λίγη από την τέχνη τους στους αυριανούς…επίδοξους αστέρες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι Άλαν Κένεντι, Μάικλ Τόμας, Γκάρι Γκιλέσπι, Χάουαρντ Γκέιλ, Ρομπ Τζόουνς, Τζίμι Κέις, Ντον Χάτσισον, Μαρκ Γουόλτερς, Μπόμπ Μπόλντερ, Φιλ Μπαμπ, Τζέιμς Κάρτερ, Τζον Ντάρμιν, Στιούαρτ Μπάρλοου, προπόνησαν για περίπου μια ώρα τους νεαρούς άσους και στη συνέχεια μίλησαν για τη Λίβερπουλ και όχι μόνο.
Κένεντι: «Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με τους νέους ιδιοκτήτες»
Ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής απʼ όσους βρέθηκαν σήμερα στην Ελλάδα είναι δίχως αμφιβολία ο Αλαν Κένεντι. Ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος χάρισε στη Λίβερπουλ, δυο Κύπελλα Πρωταθλήτριών με δικά του γκολ , το 1981 και το 1984, μίλησε για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας και για τις καλύτερες ημέρες που προσδοκά να έρθουν…
«Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν γνωρίζουμε τον κύριο Χένρι αλλά είναι ένας πολύ μεγάλος επιχειρηματίας και αισιοδοξούμε. Υπομείναμε πολλά τα τελευταία χρόνια, εκτός γηπέδων αλλά τώρα πιστεύω ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο» δήλωσε ο Κένεντι, ο οποίος δεν αρνήθηκε να συζητήσει μαζί μας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον…
Για την ομάδα παλαιμάχων που έχουν δημιουργήσει και για την επίσκεψή τους στην Ελλάδα
«Είμαι ο μεγαλύτερος της ομάδας, είμαστε 13 και περιμένουμε τον 14ο να έρθει σήμερα το βράδυ. Ταξιδεύουμε παντού, εχουμε βρεθεί στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Δανία. Λατρεύουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο. Έχουμε υποστηρικτές παντού και θέλουμε να διαδίδουμε το πνεύμα της Λίβερπουλ σε όλο τον κόσμο. Δεν ξέραμε πόσους υποστηρικτές είχαμε στην Ελλάδα αλλά τώρα γνωρίζουμε. Θα τους συναντήσουμε αύριο στο φιλικό. Μας αρέσει να προπονούμαι τα παιδιά αλλά και η φιλοξενία των Ελλήνων είναι εκπληκτική. Δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερα. Να ξέρετε πάντως ότι δεν ήρθαμε να χάσουμε, άλλωστε αυτό είναι και το στιλ της Λίβερπουλ… «κερδίζουμε πάντα». Θα κάνω αυτό που έκανα και πριν 30 χρόνια αλλά σε χαμηλότερη ταχύτητα (γέλια). Θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα στους σημερινούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές…ότι αντέχουμε ακόμα!!!»
Έχετε σκοράρει τα νικητήρια γκολ σε δυο τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1981 στο Παρίσι και το 1984 στη Ρώμη. Ποιο ξεχωρίζετε;
«Ξεχωρίζω το πέναλτι στη Ρώμη. Είχα την περισσότερη πίεση από κάθε άλλη φορά αφού όλα εξαρτιόντουσαν από εμένα. Κανείς δεν περίμενε ότι θα σκοράρω αλλά τελικά πανηγύρισα μαζί με τους φίλους της ομάδας και ήταν εκπληκτικό. Εχω διασκεδάσει κάθε λεπτό που έχω παίξει με τη Λίβερπουλ».
Είχατε μόλις δυο συμμετοχές με την Αγγλία. Νιώθετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε κάτι παραπάνω;
«Υπήρχε ο Κένι Σάνσομ, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Σίτι και ήταν πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο»
Για την Εθνική ομάδα ποια είναι η γνώμη σας; Μπορεί ο Φάμπιο Καπέλο να την οδηγήσει στην κατάκτηση του EURO 2012;
«Πολλές ομάδες είναι καλύτερες από την Αγγλία αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά τον Καπέλο, είναι σίγουρο ότι έχει πραγματοποιήσει ήδη μια μεγάλη καριέρα. Η ομάδα πάντως δεν έπαιξε καλά απέναντι στο Μαυροβούνιο. Έχουμε πολύ καλούς παίκτες αλλά δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και εδώ πρέπει να έρθει ο κόουτς και να κάνει σωστά τη δουλειά του. Είμαστε καλή ομάδα αλλά δεν είμαστε εξαιρετική».
Στη συνέχεια, ο Άλαν Κένεντι αναφέρθηκε και στην παρουσία του Ρόι Χότζον στον πάγκο της Λίβερπουλ…
«Ο Ρόι Χότζον δεν έχει ξεκινήσει καλά αλλά πιστεύω ότι η Λίβερπουλ μπορεί να πραγματοποιήσει ένα νικηφόρο σερί και να καλύψει το χαμένο έδαφος. Στόχος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλος από την είσοδο στην 4αδα. Υπάρχει η Τσέλσι, η Γιουνάιτεντ και η Σίτι αλλά νομίζω ότι η Λίβερπουλ θα ανεβάσει την απόδοση της. Είναι λογικό να αντιμετωπίζει δυσκολίες με ένα νέο προπονητή, ο οποίος έχει φέρει νέους παίκτες, νέα συστήματα».
Γνωρίζετε κάτι για τις ελληνικές ομάδες;
«Γνωρίζω τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, έχω έρθει στο παρελθόν, αλλά θυμάμαι ότι δεν είχα παίξει στο ματς».
Εκτίμηση για το ντέρμπι με την Έβερτον...;
«Η Εβερτον είναι καλή ομάδα, μπορεί να μη σκοράρει πολύ, αλλά παίζει καλό ποδόσφαιρο όπως έκανε και κόντρα στην Μπέρμιγχαμ. Παίζει στο γήπεδό της το ματς και αυτό σίγουρα είναι υπέρ της. Ο κάθε παίκτης πρέπει να κάνει τη δουλειά του και η Λίβερπουλ και αν γίνει αυτό τότε η ομάδα έχει πιθανότητες να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Έχουμε και τον Τόρες έτοιμο».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο Κένεντι δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά που παίρνει όταν δουλεύει με μικρά παιδιά...
«Μου αρέσει να προπονώ τα παιδιά αλλά θα προτιμούσα να υπήρχαν περισσότερα γήπεδα και καλύτερες εγκαταστάσεις. Όταν τα βλέπω να πασάρουν, να ντριμπλάρουν και να καταφέρνουν να βελτιώνονται τότε αποκτούν αυτοπεποίθηση, κάτι που πρέπει να έχουν γενικότερα στη ζωή τους»
Γκάρι Γκιλέσπι «Να χτιστεί νέο γήπεδο»
Ο Γκάρι Γκιλέσπι είναι ο παίκτης, ο οποίος πανηγύρισε με τη Λίβερπουλ το τελευταίο πρωτάθλημα των "κόκκινων" στην Αγγλία και θεωρεί ότι αυτό που οφείλουν να κάνουν πρώτα απ' όλα οι ιδιοκτήτες είναι να χτίσουν ένα νέο γήπεδο.
Θα σας ταξιδέψω στο παρελθόν, 20 χρόνια πίσω, στο τελευταίο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ...
«Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και τίποτα δεν έδειχνε τι θα ακολουθήσει. Η ομάδα που είχαμε χτίσει είχε πάρα πολλές επιτυχίες αν και υπήρχαν στο σύλλογο αρκετοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ήταν στο τέλος της καριέρας τους. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν υπήρξε συνέχεια και αυτό είναι απογοητευτικό».
Για τους νέους ιδιοκτήτες και τι είναι αυτό που θα φέρει το πρωτάθλημα πίσω στο Άνφιλντ...
«Πρέπει να περιμένουμε να τους γνωρίσουμε. Έχουν κάνει καλή δουλειά στην Αμερική και έχουν καλή φήμη αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να τους κρίνουμε. Πάντως πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα απʼ όλα είναι να χτίσουμε ένα νέο γήπεδο. Οι επιτυχίες θα έρθουν ταυτόχρονα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου»
Μάικλ Τόμας «Και οι προηγούμενοι έδιναν υποσχέσεις...»
Ο Μάικλ Τόμας αποτελεί μέλος των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της Λίβερπουλ αν και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ένα δικό του γκολ στις καθυστερήσεις, το απόγευμα της 26ης Μαϊου του 1989, χάρισε στην Άρσεναλ τον πρώτο της τίτλο έπειτα από 18 χρόνια μέσα στο «Άνφιλντ». Ο ίδιος πάντως προτιμά να θυμάται το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Σάντερλαντ στον τελικό Κυπέλλου το 1992.
«Όλοι από μικρά παιδιά ονειρευόμαστε να παίξουμε έναν τελικό Κυπέλλου και εγώ όχι μόνο το κατάφερα αυτό με τη Λίβερπουλ, αλλά πέτυχα και γκολ».
Ποιους παίκτες από τη Λίβερπουλ του σήμερα θα ήθελες να είχες συμπαίκτες τότε;
«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω εύκολα αλλά νομίζω ότι θα προτιμούσα τους Τόρες, Τζέραρντ, Κάραγκερ και τον Ρέινα, ο οποίος είναι φανταστικός ποδοσφαιριστής».
Για τους νέους ιδιοκτήτες...
«Και οι προηγούμενοι έδιναν υποσχέσεις και μάλιστα πολλές. Θυμάμαι συγκεκριμένα για το γήπεδο, το οποίο δεν χτίστηκε ποτέ και για τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που θα έφερναν στην ομάδα. Το θέμα είναι να έρθουν καλύτεροι παίκτες από αυτούς που έχουν ήδη η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ».
Τι πρέπει να αλλάξει η Λίβερπουλ για να επιστρέψει στους τίτλους;
«Πρέπει να έχει πίστη ότι μπορεί να τα καταφέρει και να επιτίθεται από το πρώτο λεπτό όπως κάνουν οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες της Αγγλίας».