Weather - Καιρός

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΑΕΚ από (πολύ) παλιά.... με τσαμπουκά!


Ο Δικέφαλος της ΑΕΚ πέταξε πιο ψηλά στην Τούμπα και οι παίκτες του Χιμένεθ είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Ατρόμητο. Με γκολ του Δέλλα στο 48' οι κιτρινόμαυροι κέρδισαν στην Θεσσαλονίκη 1-0 και σε συνδυασμό το 0-0 του πρώτου αγώνα εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου στις 30 Απριλίου. Οι παίκτες του Χάβου δεν βρήκαν τρόπο να αντιδράσουν και εγκλωβίστηκαν στην άριστη αμυντική τακτική της ΑΕΚ, δίχως να εκμεταλλευτούν τον παράγοντα έδρα. Δυστυχώς όμως η έξαρση των φαινομένων βίας, που έχει σημειωθεί φέτος, χτύπησε και στην Τούμπα με οπαδούς του ΠΑΟΚ να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο στο 90', αλλά και νωρίτερα να έχουν πετύχει με καπνογόνο τον Σεμπάστιαν Σάχα. Μετά από διακοπή περίπου ενός τέταρτου, ο Μάνταλος συνέχισε το παιχνίδι και σφύριξε το τέλος του χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κανονική του διάρκεια.
Νευρικό ματς με πολλά λάθη
Νευρικό και χωρίς ρυθμό ήταν το πρώτο ημίχρονο στην Τούμπα, με τις δύο ομάδες να φαίνονται αρκετά αγχωμένες και να υποπίπτουν σε αρκετά λάθη. Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλύτερα στα πρώτα λεπτά, αλλά ο ΠΑΟΚ γρήγορα ανασυντάχθηκε και άρχισε να πατάει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Μετά το 10λετπο οι γηπεδούχοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία, ωστόσο οι παίκτες του Χιμένεθ είχαν κλείσει καλά τους διαδρόμους και δεν άφηναν χώρους σε Βιεϊρίνια και Σαλπιγγίδη να δημιουργήσουν ρήγματα από τα πλάγια.
Ευκαιρία με Ιβιτς, απάντηση με Σκόκο
Ως αποτέλεσμα, το παιχνίδι παιζόταν κυρίως στο κέντρο με τους Βιτόλο και Γκαρσία να ελέγχουν, αλλά να μην βγάζουν εύκολα στην επίθεση τον ΠΑΟΚ. Στη μοναδική φορά που τα κατάφεραν, ο ουρουγουανός έβγαλε φάτσα με τον Σάχα τον Ιβιτς στο 38', αλλά ο σέρβος αστόχησε. Οπως άστοχη ήταν και η κεφαλιά του Σκόκο στη καλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ, που σημειώθηκε δύο λεπτά αργότερα. Να σημειώσουμε πως ο Χιμένεθ στο 32' προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή, αντικαθιστώντας τον Καράμπελα με τον Λαγό.
Σκορ πρόκρισης με Δέλλα, καπνογόνο στον Σάχα!!!! (φωτό κάτω...)

Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ έδειξε διάθεση να πιέσει, αλλά ένα λάθος στην άμυνα είχε ως αποτέλεσμα ένα κερδισμένο φάουλ για την ΑΕΚ, που βρήκε τον δρόμο για τα δίχτυα στο 48'. Ο Σκόκο εκτέλεσε και ο Δέλλας με γυριστή κεφαλιά άνοιξε το σκορ, δίνοντας σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης στην Ενωση. Η ομάδα του Χιμένεθ, που είχε πλέον την ψυχολογία με το μέρος της, θέλησε στη συνέχεια να παγώσει το παιχνίδι, κάτι που κατάφεραν καλύτεροι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, που ρίχνοντας καπνογόνα πέτυχαν τον Σάχα με συνέπεια να διακοπεί ο αγώνας για λίγα λεπτά.
Κρατούσε εύκολα η ΑΕΚ
Το παιχνίδι μεταφέρθηκε προς την εστία της ΑΕΚ, με τους θεσσαλονικείς να μην μπορούν όμως να σπάσουν το πολυπρόσωπη άμυνά της και τον Χάβο να ρίχνει στον αγώνα τον Κουτσιανικούλη για να μετατρέψει το σχήμα του σε 4-4-2 και λίγο αργότερα και τον Τσουκαλά (στη θέση του Σνάουτσνερ), βάζοντας ακόμα έναν παίκτη από το κέντρο και μπροστά. Παρ' όλα αυτά, ο ΠΑΟΚ δεν πατούσε περιοχή και οι ψηλοί αμυντικοί της Ενωσης απομάκρυναν εύκολα τις σέντρες των γηπεδούχων.
Εισβολή και διακοπή

Ο διαφαινόμενος μάλιστα αποκλεισμός του ΠΑΟΚ οδήγησε κάποιους ανεγκέφαλους οπαδούς των γηπεδούχων να μπουκάρουν στο γήπεδο στο 90', γεγονός που ανάγκασε τους παίκτες της Ενωσης να φύγουν τρέχοντας για τα αποδυτήρια. Η ενέργεια αυτή μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των φιλάθλων, που στράφηκαν κατά των ομοϊδεατών τους. Μετά από περίπου ένα τέταρο οι ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό.
*** Ο φετινός τελικός θα είναι ο 21ος στην ιστορία της ΑΕΚ, η οποία έχει κατακτήσει το τρόπαιο 13 συνολικά φορές.
*** "Πόσο μαλ...ες είσαστε" φώναζε η μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων του ΠΑΟΚ προς τους ανεγκέφαλους, που μπούκαραν στο γήπεδο.

Αποθεωτικής υποδοχής έτυχαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι θριαμβευτές της Τούμπας. Περίπου 1.000 οπαδοί της ΑΕΚ βρέθηκαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" αποθεώνοντας τον Μανόλο Χιμένεθ και τους παίκτες του για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.
Την παράσταση έκλεψε ένα πανό της Original, που έγραφε "Όταν σαν ΑΕΚ πολεμάς φιέστες και όνειρα χαλάς"...
Οι φίλοι της Ενωσης έστησαν το δικό τους πάρτι πρόκρισης στην πίσω πλευρά του αεροδρομίου μπροστά από τα καταστήματα ΙΚΕΑ, με την αστυνομία να παρακολουθεί διακριτικά τις εκδηλώσεις λατρείας τους.
Μόλις το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή έγινε αντιληπτό, η νύχτα έγινε - μέρα από τα καπνογόνα, ενώ το σύνθημα "ΑΕΚάρα φέρε μας το Κύπελλο" δονούσε την ατμόσφαιρα.
Ο Νίκος Λυμπερόπουλος βγήκε από το πούλμαν, το οποίο ήταν ακινητοποιημένο για περίπου μισή ώρα και κάλεσε τον κόσμο: "Ελάτε όλοι μαζί στις 30 Απριλίου να το σηκώσουμε. Ευχαριστούμε που είστε εδώ".
Μάλιστα, ο κόσμος ζήτησε απο τον Βασίλη Δημητριάδη να γίνει ανοιχτή η επόμενη προπόνηση της ομάδας, ώστε να αποθεώσουν από κοντά τους παίκτες και αυτοί που δεν μπόρεσαν να πάνε στο αεροδρόμιο, λόγω του προχωρημένου της ώρας. Αφού, λοιπόν, πήρε τη συγκατάθεση του Μανόλο Χιμένεθ, τους ανακοίνωσε ότι οι πόρτες του προπονητικού στα Σπάτα θα ανοίξουν για τον κόσμο σήμερα στις 16:30.