Weather - Καιρός

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Αλλαγές στα πρόστιμα του ΚΟΚ

Σε αλλαγές στο ύψος των προστίμων που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προσανατολίζεται το υπουργείο Υποδομών, σε μια προσπάθεια να εκλογικευτούν οι ποινές. Από τις αλλαγές αυτές, οι οποίες πρόκειται να... συζητηθούν αύριο κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το ερχόμενο φθινόπωρο, θα επέλθουν αυξήσεις αλλά και μειώσεις στο ύψος των προστίμων.
Οι αυξήσεις
Αυξήσεις αναμένεται να ισχύσουν σε παραβάσεις του ΚΟΚ οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της πόλης και τις συνθήκες κυκλοφορίας στην πόλη. Συγκεκριμένα, προωθείται η αύξηση του προστίμου -και μάλιστα ο διπλασιασμός του- για στάθμευση σε πεζοδρόμιο (από 80 ευρώ σε 160 ευρώ) και για στάθμευση σε ράμπα (από 150 σε 300 ευρώ). Επιπλέον, προβλέπεται η αύξηση του προστίμου για το διπλοπαρκάρισμα (από 40 σε 60 ευρώ), για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του τραμ (από 50 σε 300 ευρώ) αλλά και για την πραγματοποίηση αυτοσχέδιων αγώνων (από 700 ευρώ σε 1.050 ευρώ).
... και οι μειώσεις
Οι αλλαγές, πάντως, προβλέπουν και μειώσεις σε πρόστιμα. Ειδικότερα, μείωση θα υπάρξει για την παραβίαση του ωραρίου τροφοδοσίας (από 400 σε 280 ευρώ), για την έλλειψη μέτρων παθητικής ασφάλειας (από 700 σε 490 ευρώ) αλλά και για την απόρριψη αντικειμένων (από 400 ευρώ που είναι σήμερα σε
280 ευρώ).
Ωστόσο, σταθερά παραμένουν τα πρόστιμα (στα 700 ευρώ) που αφορούν την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, την παραβίαση του STOP, την παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων, τους επικίνδυνους ελιγμούς καθώς και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Σημειώνεται πως μία από τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας είναι η μείωση των παραπάνω προστίμων κατά 30% σε περίπτωση που δεν προκαλούνται απώλειες ανθρώπινων ζωών.