Weather - Καιρός

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αναδιάρθρωση για τους έχοντες! Τι θα κάνει η Καλαμάτα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, ΤΡΕΙΣ (!) ΓΥΡΟΙ ΣΕ Β΄ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ 20.000 ΕΥΡΩ ΣΕ Γ΄ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.



Το επαγγελματικό (;) ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, τα τελευταία 3-4 χρόνια αργοπεθαίνει! Και φέτος έρχεται και το τελικό χτύπημα από την ΕΠΟ με στόχο να επιβιώσουν - όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό -  περίπου το 40% των ομάδων που ήδη υφίστανται!
Το ΣΤΟΙΧΗΜΑ έφερε την ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ και αυτή με την σειρά της την ΑΠΑΞΙΩΣΗ.
Κάποιοι «εγκέφαλοι» στην ΕΠΟ είδαν ξαφνικά «οράματα» και σκέφτηκαν μία «ναυμαχία» σ’ ένα ποτήρι νερό, για να μην πούμε ότι έδωσαν στοιχεία για σπαρταριστή θεατρική επιθεώρηση, με όσα τραγελαφικά μεθοδεύουν για αναδιάρθρωση τόσο στη Γ’, όσο και στη Β’ Εθνική κατηγορία. Οι προτάσεις αυτές περί αναδιάρθρωσης είναι για γέλια και γεμάτες αντιφάσεις.
Συγκεκριμένα:
* Ενώ στη Γ’ Εθνική προβλέπει ισολογισμένο πλαφόν 400.000 ευρώ, την ίδια ώρα η ετήσια επιχορήγηση θα είναι μόλις 20.000 (!) ευρώ, δηλαδή ΨΙΧΟΥΛΑ (Βρείτε εσείς οι…ηλίθιοι τα υπόλοιπα 380.000 ευρώ!). Κι αυτό αγγίζει ΑΜΕΣΑ την ομάδα της Καλαμάτας που παίρνει την άνοδο και ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ! Με την απουσία ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ αυτός που θα κληθεί να ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ θα είναι ΞΑΝΑ ο ΚΟΣΜΟΣ...
Κι αν υπάρχει η προσδοκία να επανέλθει ΑΜΕΣΩΣ στην Β' εθνική Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι 4.000 διαρκείας με 200 ευρώ = 800.000! Καμία άλλη!


* Ακόμη στη Β’ Εθνική γίνεται λόγος για τρεις (!) γύρους (αντί των δύο που ισχύουν παγκόσμια) πρωταθλημάτων, γεγονός παγκόσμιας πρωτοτυπίας, που θα προκαλέσει το γέλιο της αρκούδας... Σαν κάτι ...σχολικά τουρνουά που παίζαμε για πλάκα!
* Όσο για τη λογική «μία πόλη μία ομάδα» στη Θεσσαλονίκη τι θα συμβεί; Οδυσσέας Κορδελιού, Απόλλων Καλαμαριάς, Αναγέννηση Επανομής κ.λ.π.
Το σχετικό ρεπορτάζ, έχει ως εξής:
«Αλλάζουν όλα στις κατηγορίες των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε η ΕΠΟ. Μειώνονται οι ομάδες, ενοποιούνται κατηγορίες και αποκτούν έντονο ελληνικό χρώμα τα πρωταθλήματα με την εισήγηση που προτίθεται να κάνει στη Γενική Συνέλευση η Ομοσπονδία.
Οι ευρύτερες οικονομικές θεσμικές και διοικητικές αλλαγές που γίνονται στη χώρα μας, με βάση το Μνημόνιο, οδήγησαν την Ομοσπονδία στην απόφαση της να παρουσιάσει ένα πλάνο που θα έχει άμεση εφαρμογή. Ήδη, η Πολιτεία έχει προβεί σε σημαντικές περικοπές, ο ΟΠΑΠ αρνείται να χορηγήσει, επιπλέον, τις ομάδες τη στιγμή που τα έξοδα των ΠΑΕ και ΤΑΠ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.
Η «νέα Γ’ Εθνική κατηγορία», όπως την ονομάζει η ΕΠΟ στο πλάνο της, θα προκύψει από τη συγχώνευση της Γ’ Εθνικής και της Δ’ Εθνικής κατηγορίας. Θα είναι ερασιτεχνική κατηγορία, που θα αποτελείται από 4 ομίλους των 16 ομάδων στη λογική «μία πόλη-μία ομάδα» και το σχετικό πρωτάθλημα θα το διοργανώνει η Ε.Π.Ο. (φεύγει από την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ και Γ’ Εθνικής).
Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν γήπεδο, τουλάχιστον 500 θέσεων και τουλάχιστον 400 μέλη με υποχρεωτική ετήσια συνδρομή 100 ευρώ. Το πλαφόν εσόδων-εξόδων θα ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και οι ομάδες θα αποτελούνται αποκλειστικά από Έλληνες παίκτες και υποχρεωτικά από Έλληνα προπονητή και βοηθούς. Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου θα προβιβάζεται και οι τέσσερις τελευταίες θα υποβιβάζονται (συνολικά 16 ομάδες).
Σε πρώτο στάδιο η «νέα Γ’ Εθνική» θα μπορούσε να συγκροτηθεί από τις ομάδες της σημερινής Γ’ Εθνικής, που θα παραμείνουν στην κατηγορία αγωνιστικά και επιθυμούν να συμμετάσχουν με τους νέους όρους, με τον αριθμό να συμπληρώνεται από το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Από την Πολιτεία, θα δίνεται σε ετήσια βάση, τακτική επιχορήγηση ύψους 20.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα για ρουχισμό και διαιτητών θα καλύπτονται από την ΕΠΟ.
Στη Β’ Εθνική οι ομάδες μπορούν να είναι ΤΑΠ ή ΠΑΕ. Υπάρχουν δύο επιλογές για τον αριθμό των ομάδων. Δεκαέξι σε πρωτάθλημα δύο γύρων ή 12 σε πρωτάθλημα τριών γύρων. Διοργανώτρια αρχή θα είναι η ΕΠΟ ή η ΕΕΠ Β’ Εθνικής. Δεν επιτρέπονται οι ξένοι ποδοσφαιριστές παρά μόνο μέχρι 5 κοινοτικούς, ενώ ο προπονητής θα είναι Έλληνας. Ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος με ανώτατο όριο το 1.000.000 ευρώ.
Τέλος τα τοπικά πρωταθλήματα παραμένουν ως έχουν ως προς τη σύνθεση (τοπικές κατηγορίες) και τη διεξαγωγή τους με την αποκλειστική ευθύνη των ΕΠΣ. Η ΕΠΟ κάνει «Καλλικράτη» και στο ποδόσφαιρο, αφού με απόφαση της 16 Περιφέρειες κατανέμουν τις 53 Ενώσεις. Οι πρωταθλητές της Α’ κατηγορίας των ΕΠΣ αγωνίζονται μεταξύ τους για την ανάδειξη πρωταθλητή Περιφέρειας. Οι πρωταθλητές Περιφερειών προβιβάζονται στη Γ’ Εθνική.
Το σημαντικό είναι ότι στην πρόταση της η ΕΠΟ προσδοκά οφέλη από τον ΟΠΑΠ και το ποδοσφαιρικό Στοίχημα μετά και το… «άνοιγμα της αγοράς (πάνω από 20 άδειες), το οποίο θα προσφέρει, έτσι ή αλλιώς, νέο χρήμα στην αγορά με βασικό αποδέκτη το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Η ΕΠΟ ήδη έβαλε σε δημόσια διαβούλευση την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων περιμένοντας προτάσεις που ίσως βοηθήσουν στην καλύτερη δομή των κατηγοριών.