Weather - Καιρός

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Πάρκα Καλαμάτας

Πόσο φιλόξενα είναι για τους πολίτες;

Το αίτημα της επανοικειοποίησης των ανοιχτών δημόσιων χώρων από τους πολίτες έχει επανέλθει σθεναρά στην τρέχουσα συζήτηση για μια πόλη φιλική προς τους δημότες της.
Οι Καλαματιανοί δεν έμοιαζαν εδώ και χρόνια διατεθειμένοι να επωφεληθούν από τις δυνατότητες αναψυχής που μπορούν να τους προσφέρουν τα πάρκα και οι περιοχές με πράσινο, το κλίμα ωστόσο έχει αρχίσει να αναστρέφεται. Ομάδες νέων, κυρίως, δημοτών ανανεώνουν την επιχειρηματολογία για τους δημόσιους χώρους, ενώ έργα, όπως ο ποδηλατόδρομος, λειτουργούν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η οικονομική κρίση, επιπλέον, έχει στρέψει πολλούς συμπολίτες μας στην ανέξοδη όσο και απολαυστική εκ νέου γνωριμία με τους πνεύμονες πρασίνου της πόλης.
Πόσο, όμως, φιλικοί είναι για τους πολίτες οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι της Καλαμάτας; Βρεθήκαμε σε έξι από αυτούς και διαπιστώσαμε την κατάστασή τους.
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας
Μοναδικό στο είδος του θεματικό πάρκο και υπαίθριο μουσείο, το κεντρικό πάρκο της Καλαμάτας (στο τέρμα της Αριστομένους), μετρά ήδη είκοσι τέσσερα χρόνια παρουσίας στην πόλη. Με πλούσια βλάστηση, χώρους αθλητισμού και μοναδικά εκθέματα από την ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, το Πάρκο ΟΣΕ συγκεντρώνει αρκετές οικογένειες τις πρωινές ώρες. Το βράδυ όμως…
Στα βασικά προβλήματα του χώρου, σημειώνουμε τον ελλιπή φωτισμό. Χθες συνεργείο του Δήμου καθάρισε το χώρο από τη χαμηλή βλάστηση, βελτιώνοντας την ορατότητα. Θλιβερή, η εικόνα των συρμών που εκτίθενται. Οι «παρεμβάσεις» με σπρέι ίσως να μην μπορούν να αποτραπούν, το ίδιο δεν ισχύει όμως για τις φθορές που έχουν υποστεί τα εκθέματα από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Με σαπισμένα στοιχεία και εκτεταμένη διάβρωση, «ζητούν» απεγνωσμένα συντήρηση.
Πάρκο Λιμενικού
Στην ανατολική του πλευρά, το Πάρκο Λιμενικού (πίσω από το Λιμεναρχείο) διατηρεί την εικόνα μικρού αστικού πάρκου και τον «αέρα» της Καλαμάτας μιας άλλη εποχής. Βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, με τακτικές επεμβάσεις από συνεργεία καθαρισμού. Και στο συγκεκριμένο, όμως, πάρκο ο φωτισμός είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτος. Στη δυτική του πλευρά (δίπλα στη Γεφυροπλάστιγγα) το πάρκο είναι… σαν να μην υπάρχει. Πλήρως εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες, δεν προ(σ)καλεί να το επισκεφθείς. Απεριποίητα φυτά, σκουπίδια και το «φάντασμα» μιας παιδικής χαράς είναι η εικόνα που παρουσιάζει. Για το χώρο έχει, ωστόσο, ολοκληρωθεί διαγωνισμός, έχει οριστεί ανάδοχος και το έργο ανάπλασης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους προσεχείς μήνες.
Παρκάκι της Νέδοντος
Με παιδική χαρά και δέντρα, το μικρό πάρκο της Νέδοντος, παρότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, απέναντι από το Δημαρχείο Καλαμάτας, παρουσιάζει εικόνα κάθε άλλο παρά τιμητική για την πόλη. Το περιορισμένο πράσινό του δε συντηρείται ούτε ανανεώνεται, το γκαζόν που κάποτε υπήρχε μοιάζει με… μπάλωμα και τα σκουπίδια είναι μόνιμο πρόβλημά του.
«Τέντα»
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στα προβλήματα του πάρκου του παλαιού στρατοπέδου Καλαμάτας, στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης. Δίπλα στο Πανεπιστήμιο και στη Φοιτητική Εστία του ΤΕΙ, ένας χώρος μεγάλης έκτασης και δυνατοτήτων, έχει αφεθεί στην τύχη του. Μια συνολική μελέτη είναι απαραίτητη ώστε να γίνει ο ανοιχτός αυτός δημόσιος χώρος φιλόξενος για τους πολίτες. Κάποιες μικρές παρεμβάσεις στα σπασμένα παγκάκια έχουν γίνει, τίποτε όμως περισσότερο. Σκουπίδια υπάρχουν παντού, μέριμνα για το πράσινο δεν έχει αναληφθεί, ο ανύπαρκτος φωτισμός κρατά το πάρκο στο σκοτάδι.
Πάρκο Δυτικού Κέντρου
Πίσω από την Αγία Τριάδα, στο Δυτικό Κέντρο Καλαμάτας, δίπλα στις εργατικές κατοικίες, μια μεγάλη έκταση πρασίνου παραμένει ανεκμετάλλευτη. Η επίσκεψη στο χώρο μετά τη δύση του ηλίου είναι απαγορευτική. Δύσκολη είναι, όμως, η πρόσβαση και τις πρωινές ώρες. Εγκαταλελειμμένα κτήρια του Δήμου, παντελής έλλειψη φωτισμού, ανεπαρκής καθαρισμός και βλάστηση που θυμίζει ζούγκλα, καθιστούν το χώρο κάθε άλλο παρά φιλόξενο για τους πολίτες.
Κάστρο Καλαμάτας
Φορέας της Ιστορίας της πόλης της Καλαμάτας, ο λόφος του Κάστρου, καταπράσινος, πευκόφυτος και γοητευτικός για τον επισκέπτη, είναι από τα ομορφότερα σημεία της πόλης, με εξαιρετική θέα. Η κορυφή του λόφου έχει ανοίξει εδώ και περίπου ένα χρόνο για τους επισκέπτες, μετά τις απαραίτητες εργασίες υποστήριξης του Κάστρου. Ο χώρος φυλάσσεται και ακολουθεί συγκεκριμένο ωράριο επισκέψεων, το χειμώνα από τις 8.00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι. Διατηρείται σε άψογη κατάσταση.


Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ - Της Γεωργίας Οικονομοπούλου