Weather - Καιρός

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ισοπαλία και...

Πλώρη για ... Europa League

Σε ένα παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός κατέβηκε με βασικό στόχο να μη δεχτεί γκολ πήρε ακριβώς αυτό στο Καζάν, αποσπώντας ισοπαλία 0-0 από τη Ρουμπίν. Ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά στερεί από τον Παναθηναϊκό τις όποιες ελπίδες του είχαν απομείνει για πρόκριση στους «16» του Champions League (για την οποία χρειάζεται πλέον νίκες κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Κοπεγχάγη και να μην πάρει άλλο βαθμό η δεύτερη), ωστόσο τον διατηρεί ζωντανό στο κυνήγι της 3ης θέσης, η οποία οδηγεί στο Europa League...
Είναι σαφές πως ο Νίκος Νιόπλιας από το να «χτυπήσει» στα ίσια το ματς με στόχο τη νίκη (οπότε θα γινόταν εξίσου -αν όχι και περισσότερο- πιθανή και η ήττα) προτίμησε ένα «κλειστό» παιχνίδι, με την προσήλωση των παικτών του στην άμυνα: Έτσι αύξησε τις πιθανότητες αφενός να... έχει κάτι να κυνηγάει στα δύο τελευταία ματς η ομάδα του και αφετέρου να διατηρηθεί η καλή ψυχολογική της κατάσταση. Όπως τόνισε άλλωστε μετά την ισοπαλία ο προπονητής του Παναθηναϊκού: «Το καλύτερο θα ήταν να είχαμε πάρει ένα βαθμό από την Κοπεγχάγη, ώστε να έχουμε τρεις τώρα και όλα να είναι ανοιχτά.
Έχουμε καλούς παίκτες, έχουμε φτιάξει την αμυντική μας λειτουργία και πλέον περιμένουμε και τους τραυματίες για να είμαστε το ίδιο καλοί και επιθετικά, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί για κάθε αντίπαλο. Δεν γίνονται θαύματα, θέλει προσπάθεια. Και η Ρουμπίν έχει μείνει τρεις φορές αήττητη από την Μπαρτσελόνα».
Στιβαρή άμυνα, ανύπαρκτη επίθεση
Εκτός από το γεγονός ότι έχει μείνει τρεις φορές αήττητη από την Μπαρτσελόνα, η Ρουμπίν συνδέεται με ακόμη ένα στατιστικό στοιχείο: Δεν έχει κερδίσει, όπως επίσης και δεν έχει χάσει, ποτέ στην έδρα της στο Champions League, με τη χθεσινή ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό να είναι η 5η διαδοχική... Προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, ιδίως για τη φετινή έκδοση της Ρουμπίν, η οποία βασίζεται πάρα πολύ στην εξαιρετική της αμυντική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν είναι ομάδα που μπορεί (ή θέλει) να επιβάλει το ρυθμό της μέσα στο παιχνίδι, δημιουργώντας καταστάσεις πίεσης στον αντίπαλο. Τουναντίον, πρόκειται για μία ομάδα που μοιάζει πολύ με το φετινό Παναθηναϊκό, και για την παραγωγή ευκαιριών βασίζεται κυρίως στη μεγάλη ποιότητα των μεσοεπιθετικών και επιθετικών παικτών της. Ο Παναθηναϊκός αυτή την εποχή βασίζεται, επίσης, στην πολύ καλή αμυντική του λειτουργία, η οποία χθες, με την προσθήκη του Κατσουράνη ανάμεσα στους Μπουμσόνγκ (υπέστη θλάση στο 56’ και θα λείψει περίπου δύο εβδομάδες) και Καντέ, ήταν ακόμη καλύτερη, καθώς οι τρεις τους ήταν οι κορυφαίοι της βραδιάς για τον Παναθηναϊκό, μαζί με τον Τζόρβα, που ήταν ψύχραιμος και είχε ορισμένες ξαιρετικές, ενστικτώδεις επεμβάσεις. Όπως αυτή του 40’, όταν ο Ζιλμπέρτο Σίλβα «πούλησε» την μπάλα με τους «πράσινους» σε φάση επίθεσης, οι Ρώσοι βγήκαν ωραία στην αντεπίθεση και η κοντινή κεφαλιά του Ριαζάντσεφ αποκρούστηκε από τον Τζόρβα.
Ελάχιστα πράγματα άλλαξαν μέχρι το 75’, αφού στο 61’ το κακό κοντρόλ του Ριαζάντσεφ απέτρεψε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Ρώσους. Σταδιακά οι δύο προπονητές άρχισαν να τονώνουν την επίθεσή τους (με Μάρτινς, Καραντενίζ ο Μπερντίεφ, με Γκοβού, Χριστοδουλόπουλο ο Νιόπλιας) και το παιχνίδι «άνοιξε», καθώς η ισοπαλία δεν συνέφερε κανέναν. Ο Τζόρβας χρειάστηκε τρεις σπουδαίες επεμβάσεις, στο 78’ (Ριαζάντσεφ), στο 79’ (Νάβας) και στο 84’ (Μάρτινς), για να κρατήσει το «μηδέν», ενώ ο Ριζικόφ δεν χρειάστηκε να επέμβει στο 83’, καθώς στην καλύτερη ευκαιρία του ΠΑΟ στο παιχνίδι από τη σέντρα του Χριστοδουλόπουλου ο Γκοβού έπιασε αμαρκάριστος την κεφαλιά, αλλά η μπάλα κατέληξε οριακά πάνω από το δοκάρι.
Στο άλλο παιχνίδι του 4ου ομίλου, η Κοπεγχάγη ισοφάρισε άμεσα με τον Κλαουντεμίρ στο 33’ το γκολ του Μέσι στο 31’, με το οποίο είχε προηγηθεί η Μπαρτσελόνα στη Δανία, σκορ που παρέμεινε μέχρι το τέλος.
Πλέον η Μπαρτσελόνα έχει 8 βαθμούς και ακολουθούν η Κοπεγχάγη με 7, η Ρουμπίν με 3 και ο Παναθηναϊκός με 2.

ΡΟΥΜΠΙΝ Κ.: Ριζικόφ, Ανσάλντι, Καλέσιν, Νάβας, Μποκέτι, Νομπόα, Νάτσο, Κασάεφ (72’ Καραντενίζ), Εντουάρντο (73’ Μάρτινς), Ριαζάντσεφ, Κορνιλένκο (87’ Μεντβέντεφ).
ΠΑO: Τζόρβας, Καντέ, Κατσουράνης, Μπουμσόνγκ (58’ Μαρίνος), Σπυρόπουλος, Βύντρα, Σιμάο, Σίλβα, Καραγκούνης (80’ Χριστοδουλόπουλος), Γκαρσία (69’ Γκοβού), Σισέ.