Weather - Καιρός

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Νέα παρτίδα στημένων αγώνων...

Ο κύκλος μεγαλώνει...
Από τα 15 παιχνίδια περίεργου στοιχηµατισµού που ζητά η UEFA να διερευνηθούν, τα 14 διεξήχθησαν φέτος. Και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής οµοσπονδίας οδηγούν σε σκοτεινές συµφωνίες και - πιθανότατα - παράνοµα κέρδη...
∆εκαπέντε ύποπτα µατς (πέραν των ήδηγνωστών 27) υπάρχουν στη νέα... παρτίδα – ήρθε από την UEFA – την οποία πήρε χτες στα χέρια του ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής. Σε αυτά περιλαµβάνονται και τρία µατς της Σούπερ Λίγκας στα οποία εµφανίζεται διαγωνιζόµενη η ίδια οµάδα!
Σύµφωνα λοιπόν µε τα στοιχεία που διέρρευσαν χτες, και δημοσιεύουν σήμερα Τα Νέα, το πιο περίεργο γεγονός είναι πως στα 3 ύποπτα παιχνίδια της µεγάλης κατηγορίας εµπλέκονται µόλις 4 οµάδες. Κάτι που δείχνει πως µια ΠΑΕ της βιτρίνας του ελληνικού ποδοσφαίρου διαγωνίστηκε και στα τρία ύποπτα παιχνίδια!
Από ταυπόλοιπα 12 ύποπτα µατς, ένα αφορά τον θεσµό του Κυπέλλου και τα άλλα 11 σχετίζονται µε το πρωτάθληµα της Β’ Εθνικής κατηγορίας.
Από τα 15 περίεργου στοιχηµατισµού παιχνίδια που ζητά η UEFA να διερευνηθούν, µόλις το ένα έγινε το 2009, ενώ όλα τα υπόλοιπα διεξήχθησαν το 2010, χωρίς σε αυτά να περιλαµβάνονται αγώνες της φετινής ποδοσφαιρικής περιόδου (απότον Σεπτέµβρη και µετά).
Τα µέχρι τώρα δεδοµένα καταδεικνύουν ένα αναµφισβήτητο γεγονός, που δείχνει µε εύγλωττο τρόπο το µέγεθος του προβλήµατος: Πως η δράση του παρασκηνίου δεν σταµάτησε ούτε περιορίστηκε όταν έγινε γνωστή η πρώτη παρτίδα στηµένων αγώνων, που στάλθηκε στην ΕΠΟ από την UEFA προς διερεύνηση. Αντιθέτως, όλα κατατείνουν στην άποψη πως το... σύστηµα εξακολουθεί να υπάρχει και να δρα ανενόχλητο.
Ενα άλλο στοιχείο που πραγµατικά προκαλεί – όχι έκπληξη πάντως στους γνωρίζοντες το περιεχόµενο του φακέλου – είναι το γεγονός πως η ίδια οµάδα της Σούπερ Λίγκας διαγωνίστηκε και στα τρία ύποπτα παιχνίδια της κατηγορίας. Στην περίπτωση δε που το όνοµα της συγκεκριµένης ΠΑΕ περιλαµβάνεται και στα 27 ήδη γνωστά ύποπτα παιχνίδια, τότε οι αρµόδιες αρχές θα µπορέσουν ίσως να βγάλουν χρήσιµα συµπεράσµατα, τα οποία θα βοηθήσουν στον εντοπισµό τυχόν κυκλώµατος που ενδεχοµένως να δρα στον χώρο του επαγγελµατικού ποδοσφαίρου.
Χτες λοιπόν ο πρόεδροςτης ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος παρέδωσε στον κ. Μπιτσαξή τον φάκελο µε τα ύποπτα παιχνίδια, έτσι όπως αυτά χαρακτηρίστηκαν από την έρευνα που διεξάγει (σε µόνιµη βάση τα τελευταία χρόνια) η UEFA.
Ο ΓΓΑ θα παραδώσει µε τη σειρά του σήµερα τον φάκελο στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Πόπη Παπανδρέου, η οποία διενεργεί ήδη έρευνα για την πρώτη παρτίδα των ύποπτων (συνολικά 27) ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων. Ο κ.Μπιτσαξής επανέλαβε χτες πως δεν πρόκειται να δώσει στη δηµοσιότητα τους επίµαχους αγώνες, επικαλούµενος το «τεκµήριο της αθωότητας».
Να σηµειώσουµε πως σύµφωνα µε τη λίστα που δηµοσιοποιήθηκε πέρσι µε τα 27 ύποπτα παιχνίδια, υπήρχαν δύο της Σούπερ Λίγκας για τα οποία ήδη διεξάγεται έρευνα. Πρόκειται για τις συναντήσεις Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2(10/1/2010) και Πανθρακικός-Πανιώνιος 0-1 (14/3/2010). Και για τους δύο ο χαρακτηρισµός που είχε δοθεί από τηνUEFA ήταν «ελαφρώς ύποπτα».