Weather - Καιρός

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Οι πρώτες προσαγωγές και συλλήψεις!

Η Ασφάλεια Αττικής προχώρησε στις προσαγωγές του Αχιλλέα Μπέου, του Σταύρου Ψωμιάδη και άλλων τριών προέδρων ΠΑΕ, για στοιχήματα σε ύποπτα παιχνίδια μέσω του ΟΠΑΠ, ενώ ανάμεσα στα άτομα που έχουν προσαχθεί περιλαμβάνεται και παράγοντας της Ηλιούπολης.

Η έρευνα της υπόθεσης πραγματοποιείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές και το ΣΔΟΕ ύστερα από σχετικό φάκελο για στημένα παιχνίδια, που έστειλε στις ελληνικές αρχές η UEFA. Πρόκειται για 20 ποδοσφαιριστές και παράγοντες και την έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράικου. Τα τρία αδικήματα για τα οποία είναι πιθανόν να γίνουν διώξεις είναι η στοιχηματική απάτη, το ξέπλυμα χρήματος και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Αντί για την παραλία, τους περιµένει η Ευελπίδων! Ο λόγος για προέδρους ή µεγαλοπαράγοντες πέντε ΠΑΕ της Superleague, για τους οποίους λέγεται πως είναι θέµα ηµερών η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους γιατί στοιχηµάτισαν σε ύποπτα παιχνίδια µέσω του ΟΠΑΠ.

Μαζί µε τους πέντε, οι πληροφορίες που υπάρχουν από την Εισαγγελία αναφέρουν ότι θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε άλλα δέκα άτοµα (εννιά άνδρες και µία γυναίκα), τα οποία έπαιξαν και κέρδισαν ποσά από 10.000 έως 90.000 ευρώ (µε βάση τα στοιχεία που έδωσε στις δικαστικές αρχές ο ΟΠΑΠ) σε παιχνίδια που χαρακτηρίστηκαν ύποπτα από την UEFA. Οπως λέγεται στην Ευελπίδων, εισαγγελείς του Τµήµατος Οικονοµικού Εγκλήµατος που διενεργούν τη σχετική έρευνα – άρχισε µετά τη γνωστοποίηση από την UEFA ύποπτων στοιχηµατικά παιχνιδιών τα οποία φθάνουν τα 40 – έχουν επαρκείς ενδείξεις για την εµπλοκή των συγκεκριµένων προσώπων στην υπόθεση. Την οποία έχει βάλει στο µικροσκόπιο και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην Σ∆ΟΕ), από την έρευνα της οποίας έχει προκύψει εµπλοκή 160 ατόµων (παραγόντων, διαιτητών, ποδοσφαιριστών κ.ά.) στα ύποπτα παιχνίδια.
Η UEFA
Το θέµα των στηµένων αγώνων ήταν από αυτά που τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μπιτσαξή µε τον γ.γ. της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο. Με τον ιταλό παράγοντα να εκφράζει την ικανοποίησή του για τις κινήσεις των διωκτικών αρχών και να υπόσχεται συνέχιση της συνεργασίας που έχει αρχίσει µε την ΕΠΟ και την Πολιτεία για τα στηµένα.
Τα βασικά ζητήµατα στη συνάντηση των Μπιτσαξή, Ινφαντίνο και Πιλάβιου ήταν η βία και οι αδειοδοτήσεις. Θέµατα για τα οποία υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων Πολιτείας και UEFA.
Η τελευταία κατατάσσει την Ελλάδα στην 3η χειρότερη θέση στο πρόβληµα της βίας (πίσω από Κροατία και Σερβία).
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΟΦΗ
Για το επίµαχο θέµα του ΟΦΗ, ο γ.γ. της UEFA (σύµφωνα µε τις πληροφορίες είπε πως η απόφαση της Επιτροπής Αδειοδότησης είναι σωστή) φαίνεται να δίνει τη λύση µε την παρατήρηση πως «οι όροι που έχει θέσει η ΕΠΟ για την αδειοδότηση των οµάδων της Β’ Εθνικής είναι οι πιο αυστηροί στην Ευρώπη και ίσως θα µπορούσε να δοθεί ένα περιθώριο προσαρµογής για τις οµάδες που προβιβάζονται στη Superleague».
Η φράση αυτή αποτελεί παράθυρο για τακτοποίηση του προβλήµατος µε τον ΟΦΗ. Αφού η ΕΠΟ και ο Σοφοκλής Πιλάβιος µπορούν να πετάξουν την... καυτή πατάτα στη Superleague για να αποφασίσει αν, στην περίπτωση που ο ΟΦΗ κερδίσει τον προβιβασµό του στα µπαράζ, θα του δοθεί περιθώριο προσαρµογής. Αν η Λίγκα δώσει το ο.κ., τότε έχει καλώς, διαφορετικά θα είναι αυτή που θα δεχτεί τις αιτιάσεις της οµάδας της Κρήτης, µε την ΕΠΟ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.
Ανεπισήµως η ΓΓΑ ζήτησε τον φάκελο αδειοδότησης του ΟΦΗ από την ΕΠΟ.