Weather - Καιρός

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

155 ΝΑΙ στην εξαθλίωση της χώρας μας

155 "ναι", 138 "όχι" και 5 παρών το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο.
"Όχι" από τον Π. Κουρουμπλή, "ναι" από Έλσα Παπαδημητρίου και από Α. Αθανασιάδη.

Ολοκληρώθηκε πριν από μισή ώρα η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή. Αρνητική ψήφο έδωσε ο κ. Π. Κουρουμπλής (ΔΙΕΓΡΑΦΗ), ενώ θετική από την Έλσα Παπαδημητρίου (ΔΙΕΓΡΑΦΗ) και τον Α. Αθανασιάδη.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εγγυάται τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του λίγο πριν από λίγο.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μία σκληρή διαπραγμάτευση σχετικά με το πλαίσιο διευθέτησης του χρέους και άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας ότι «πρώτος εγώ κατέκρινα την ΕΕ γιατί δεν βλέπει τα πλεονεκτήματα ενός ευρωομολόγου».
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Βουλή «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να ανάψει το πράσινο φως για το Μεσοπρόθεσμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την κατάρρευση της χώρας».
Βενιζέλος
'Μεγάλη πράξη ευθύνης" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, μιλώντας στη Βουλή. Ζούμε βαριές και δύσκολες στιγμές, τόνισε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε πως ενώπιον των οριακών διλημμάτων, οφείλουμε να σηκώσουμε το βάρος, αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με οριακές επιπτώσεις, και τότε θα είναι αργά.
Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση «ειλικρινούς διαλόγου προς τους πολίτες που είναι αγανακτισμένοι, ενοχλημένοι και φοβισμένοι» και διαδηλώνουν στις πλατείες.
Ο κ. Βενιζέλος, υποστήριξε πως ανάμεσα σε αυτούς που διαδηλώνουν υπάρχουν «οι αγνοί πολίτες, που έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους», υπάρχουν όμως και άλλοι που αμφισβητούν τη Βουλή. Αναφερόμενος στη στάση της αστυνομίας, για την οποία υπάρχουν καταγγελίες για απρόκλητη χρήση χημικών σε βάρος διαδηλωτών, σημείωσε πως η αστυνομία έχει εντολή να διασφαλίσει την ελεύθερη λειτουργία του κοινοβουλίου και το δικαίωμα των απλών πολιτών να διαδηλώνουν. Υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τόνισε πως «όταν βρισκόμαστε προ οριακών διλημμάτων οφείλουμε να σηκώσουμε το βάρος».
Αφήνοντας σαφέστατες αιχμές σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε «από πού αντλούν κάποιοι το δικαίωμα να μιλούν εξ ονόματος των πολιτών που διαδηλώνουν».
"Αναδίπλωση" από τον Θωμά Ρομπόπουλο - Οριστικό "ναι" στο Μεσοπροθεσμο από την Έλσα Παπαδημητρίου - Αινιγματικός ο Αθανασιάδης. - Τον Κουρουμπλή έχει προσεγγίσει ομάδα βουλευτών προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών για να μεταπειστεί και να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.... Μάταια όμως!
Στην τελική ευθεία μπήκε σήμερα το "θρίλερ" που εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αφού πέρασε η κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο και αύριο αναμένεται παρόμοια για τον εφαρμοστικό νόμο.Οι «κεραίες» των κομματικών μηχανισμών είναι τεντωμένες προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές τυχόν διαρροών στο «φότο - φίνις» εν τη γενέσει τους.
Η αποφυγή διαρροών της τελευταίας στιγμής είναι το κυριότερο "στοίχημα" αυτή την ώρα στο ΠΑΣΟΚ, αφού αν αποφασίσει κάποιος βουλευτής που δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλωθεί να διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή, τα χρονικά περιθώρια θα γίνουν ασφυκτικά και τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων περιορισμένα.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κουρουμπλής, αντιτίθεται στην περαιτέρω λιτότητα σε καιρό ύφεσης και ακολούθησε τη δική του στάση.
Ο εφαρμοστικός
Χθες ψηφίστηκε επί της αρχής (κατά πλειοψηφία) ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, εν μέσω επιμέρους ενστάσεων και προβληματισμών στο "καυτό" ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την μορφή του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση και έφερε το επίμαχο νομοθέτημα. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης με 180 ψήφους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θεωρώντας πως τα κόμματα της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης "θα αναλάβουν τις ευθύνες τους" , ενώ επιχείρησε για μια ακόμα φορά να κάμψει όσους έχουν χαράξει "κόκκινη γραμμή" στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λέγοντας ότι η μετοχοποίηση της εταιρείας θα καθυστερήσει αφού θα πρέπει να έχει πρώτα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το 3ο ενεργειακό πακέτο, το οποίο προβλέπει την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας έως το 2012 με μείωση του λιγνίτη και αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων
Αναφορικά με τους προβληματισμούς για τη διαδικασία κατεπείγοντος που έλαβε ο εφαρμοστικός, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αναγκαιότητα υπερψήφισης του για την καταβολή της 5ης δόσης, ενώ τόνισε πως "υπήρξε σχετική συνεννόηση με τους αρχηγούς ΝΔ, ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας"
Η ΝΔ καταψήφισε επί της αρχής τον Εφαρμοστικό ενώ επιφυλάσσεται για ορισμένα άρθρα και αφού όπως δήλωσε δια του εισηγητή της κ. Ν. Βρούτση, οι ρυθμίσεις του εφαρμοστικού νόμου «είναι άδικες, πρόχειρες και αναποτελεσματικές» . Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να πει σήμερα εκ νέου το "όχι" στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ όσοι δεν συνταχθούν με την γραμμή της ηγεσίας θα τεθούν εκτός κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε στην ομιλία του, ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στο λάθος και θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της και θα επιμείνει στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης.
Πηγές προσκείμενες στη ΝΔ ανέφεραν ότι τα σενάρια νέων διαρροών (ακούστηκαν τα ονόματα των κ.κ. Ι. Λαμπρόπουλου, Σ. Χατζηγάκη), δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εκπορεύονται από κύκλους που σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό...